Metaverse – reč koju ste u poslednjih nekoliko meseci garantovano čuli više puta nego što ste to očekivali. O metaversu, odnosno integrisanoj mreži virtuelnih 3D svetova, sve se više govori – a sada su na to su obratile pažnju i velike svetske kompanije, koje traže način da postanu sastavni deo ovog virutelnog sveta budućnosti. U metaversu svako od nas može postojati u svom virtuelnom obliku, putem avatara – kojem sami biramo izgled. Sećate se kako smo svi kao deca igrali Sims, pravili sebe, svoju porodicu i svoju kuću (naravno uz poneki klapaucius ili motherlode, jer ko će sad baš da zarađuje kada možemo malo da varamo i sagradimo one prozore koji nam se najviše dopadaju) i zatim živeli online život u okviru ove prepopularne igrice? E pa, zamislite sada isto to – samo na nivou metaversa kojeg svi mogu da budu deo. I bez klapauciusa, ali uz NFT, o čemu ćemo neki drugi put.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ☘︎࿎ (@grimes)

Zašto modni brendovi žele da budu deo metaversa?

Iako trenutno govorimo o online svetu i virtuelnim avatarima – ljudi koji te avatare kreiraju i dalje su ljudi, što znači nekoliko stvari. Jedna od njih je, naravno, to da žele da sebe predstave u najboljem svetlu. Žele da liče na sebe, ili izgledaju potpuno bizarno i nesvakidašnje, da se našminkaju, da se obuku. Samim tim, dolazimo do situacije u kojoj interes u metaversu pronalaze velike svetske kompanije, a naročito među njima – modne kuće. I mada se nalazimo na početku razvitka metaversa, on je nezadrživa sila koja će u budućnosti samo rasti, sve dok ne postane sastavni deo naših života, bez kojeg više ne možemo da zamislimo realnost. Modne kuće odlučile su da se metaversu zato priključe u ranim trenucima, kako bi postale njegov integralni deo kroz nekoliko godina. Do sada smo već primetili saradnju između brenda Balenciaga i globalno popularne igre Fortnite, kao Ralph Lauren x Roblox i Lacoste x Minecraft.

Koji brendovi su prvi ušli u virtuelni svet?

Ovim brendovima zatim se pridružila i modna kuća Dolce & Gabbana, čina je polu virtuelna-polu stvarna kapsula modna kolekcija iz prošle godine zaradila skoro 6 miliona dolara, kao i brend Sunnei – koji tokom prethodnih sezona svoje kolekcije aktivno prikazuje na virtuelnim avatarima. Uz pomenute brendove, u metaversu su prikazani odevni komadi brendova Etro, Tommy Hilfiger i Roberto Cavalli, kao i nova kolaboracija Prada x Adidas. Raznovrsne odevne komade svih pomenutih poznatih brendova u metavrsu trenutno možete kupiti za daleko manje novca nego što to možete uraditi u “stvarnom” svetu – na primer, u metaversu će vaš koštati 30 dolara da vidite sebe u nekom od virtuelnih odevnih komada, dok bi vas u realnosti jedan firmirani odevni komad mogao koštati čak oko 3000 dolara. Razlika je znatna, ali – ne samo po pitanju cene.

Pročitajte i ovo: 5 načina da dostignete veliku popularnost na Instagramu za kratko vreme

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ☘︎࿎ (@grimes)

Futuristički filmovi i serije postaju naša sadašnjost 

Ne znamo koliki ste filmofili, ali garantovano ste gledali makar neki od kultnih filmova kao što su “Blade Runner”, “Ready Player 1” ili pak “Clueless” (jasno nam je da su to dva potpuno različita filma) – ali oni imaju zajedničku tačku, a to je upravo pogled na modu budućnosti. U filmu “Blade Runner” i njegovom nastavku susrećemo se sa mnogim virtuelnim avatarima, koji su izuzetno bliski stvarnim osobama, dok u filmu “Clueless” posmatramo protagonistkinju Cher kako svoj autfit bira tako što isprobava virtuelne odevne kombinacije na malom računaru. Sve ovo možda nam se u trenutku gledanja činilo daleko, ali sada shvatamo da živimo u svetu u kojem 3D modelovanje, virtuelno odevanje i čak online život – više nisu stvar mašte i naučne fantastike.

Trendu virtuelnog života pridružuju se ne samo modne kuće, već i drugi brendovi, a nakon njih i poznati muzičari – koji kreiraju svoje avatare i održavaju virtuelne koncerte. Novije generacije, koje su rođene u eri u kojoj internet uveliko postoji i razvija se ni ne znaju kako je vreme pre interneta izgledalo – te svoj život od samog detinjstva praktično žive i online i offline. Mi, milenijalci, možda nismo ciljna metaverse publika – ali naša deca živeće u njemu. Epizode serije “Black Mirror” čine nam se sve sličnijim svetu u kojem živimo, a kako će to zaista izgledati – ostaje da saznamo.

Pročitajte i ovo: Šta tvoj TikTok algoritam govori o tebi?

Naslovna fotografija: instagram.com/grimes

Jovana Pantić

Comments