U savremenim partnerskim odnosima, mikroneverstvo ili mikroprevara se sve češće pojavljuje u sivoj zoni vernosti – ali koliko god tvrdili da flert i izostanak telesne prevare ne narušavaju vernost i posvećenost, ipak se krećemo po tankom ledu prikrivene istine, koji može pući i uroniti nas u ledeno otrežnjenje.

Mikroneverstvo je pojam koji sugeriše prevaru, a to što onaj ko se upušta u bezazlene odnose van veze, veruje da time ne nanosi štetu partneru i ne iskoračuje iz okvira posvećene veze – samo je iluzija.

Postoji razlika između mikroneverstva (koja nije prihvatljiva) i prijateljskog ponašanja prema osobi koja nije naš partner (koje je prihvatljivo), a granica je jasna, ako želimo da je sagledamo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Šta je mikroneverstvo

Mikroneverstvo je termin koji se koristi da opiše niz naizgled malih, suptilnih radnji i ponašanja koje na površini deluju bezazleno, ali se mogu klasifikovati kao emocionalna prevara romantičnog partnera. To je koncept koji podrazumeva da čak i mali postupci koji se preduzimaju krišom od partnera, mogu narušiti poverenje i intimnost u vezi.

Mikroneverstvo se smatra opasnim upravo zbog svoje suptilnosti – možda se bavite ovakvim ponašanjem i ne shvatajući da bi to moglo da poremeti vaš odnos sa partnerom.

Ponašanja koja spadaju u mikroprevaru

U mikroneverstvo spadaju sva ponašanja i aktivnosti koja sugerišu da je neko emocionalno ili romantično uložen u odnos sa drugom osobom, van veze. To može biti tajna razmena poruka, naročito ako se odmah brišu, da ih partner slučajno ne pronađe. Takođe, mikroneverstvo može biti poveravanje drugoj osobi, pronalaženje trenutaka koje ćete provesti sa drugom osobom, upoređivanje partnera sa tom osobom i maštanje o njoj. Ako imate tajnu simpatiju i pretvarate se da je to obično prijateljstvo, a ipak razmene sa tom osobom krijete od partnera, izvesno je da ste uključeni u mikroneverstvo.

Pročitajte i ovo: Da li onlajn neverstvo može zaista da vam uništi vezu?

Razlika između emocionalnog i mikroneverstva

Emocionalna prevara predstavlja formiranje duboke emocionalne veze sa nekim izvan partnerskog odnosa, dok mikroneverstvo nije tako emocionalno intenzivno – više je na nivou flerta. Postupci mikroneverstva nisu tako otvoreno romantični ili intimni, ali ipak signaliziraju potencijalno romantično i flertujuće interesovanje za nekog izvan veze.

Emocionalna prevara vas može izmestiti iz veze i učiniti vrlo svesnim osećanja koja gajite, dok je „korodirajući“ uticaj mikroneverstva suptilniji i nagriza vezu postepeno, stvarajući vremenom osećanje nelagodnosti, nesigurnosti i emocionalne distance.

Kako da prepoznate mikroneverstvo partnera

Teško je identifikovati mikroneverstvo i definisti ga tačno, jer svaka veza je drugačija, kao i granice tolerancije i shvatanje posvećenosti i slobode u vezi. Neki parovi tolerišu flert, pa čak i fizičku prevaru, sve dok nema emocionalnog angažovanja, a neki razumeju zaljubljenost i smatraju je prolaznim uzbuđenjem, koje čak može uneti više žara u primaran odnos. Drugi nisu tako nonšalantni u shvatanju vernosti i imaju mnogo strože standarde ponašanja u vezi.

Svakako, obratite pažnju na promenu navika u korišćenju telefona – ako parter koji je ranije ostavljao svoj telefon „bez nadzora“ sada strogo vodi računa da mu uvek bude na dohvat ruke, provodi previše vremena na društvenim mrežama i ne dozvoljava vam da vidite sa kim se dopisuje, to je sumnjivo ponašanje, koje ukazuje na mikroneverstvo. Tu je takođe i promena ponašanja prema vama – periodi emocionalne distance ili nedostatka intimnosti, nejasni izgovori i povećanje vremena koje provodi bez vas (i bez jasnog objašnjenja) i sve manje kvalitetnog zajedničkog vremena, ukazuju na to da se dešava nešto što partner prikriva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Kako da se postavite kad sumnjate na mikroneverstvo

Morate postaviti jasne granice, a da biste to učinili, morate razgovarati sa partnerom, čak i ako on smatra da je mikroneverstvo glupost koju ne treba ozbiljno shvatiti i odbija da prihvati odgovornos za ponašanje koje ste uočili i koje vam smeta.

Definišite koncept i razjasnite koja se ponašanja smatraju prihvatljivim i neprihvatljivim u vašoj vezi, razumevajući i poštujući uzajamne brige i nesigurnosti koje su razumne. Radite zajedno, kako biste postavili granice koje će vam biti ugodne i koje ćete oboje poštovati. Izbegavajte diktiranje granica, umesto toga, stvorite ih kao zajednički sporazum koji odražava vaše zajedničke vrednosti i prioritete. Važno je da razgovarate o prošlim iskustvima, neprijatnostima i zabrinutostima, koje mogu uticati na vaše granice.

Dogovorite se šta je prihvatljivo u odnosima sa drugim osobama i održavanju prijateljstva sa osobama suprotnog pola, razjasnite granice u vezi sa interakcijama jedan na jedan i emocionalnom intimnošću sa prijateljima. Uverite se da se vaš partner oseća cenjeno i prioritetno u odnosu na druge vaše odnose.

Jednako je važno i poštovanje međusobnog individualnog prostora i nezavisnosti, kako bi se održalo poverenje u vezi. Izbegavajte bilo koje ponašanje, koje bi moglo da naruši poverenje i oteža održavanje granica.

Ispravno se postaviti u vezi sa mikroneverstvom, znači održavati ravnotežu između sopstvenog prostora i negovanja poverenja u odnosu – i jedno i drugo se postiže komunikacijom, iskrenošću i poštovanjem.

Pročitajte i ovo: Ograničavajuća očekivanja koja vas koče u potrazi za srodnom dušom

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments