Mislim da se svi možemo složiti da je upravljanje vremenom veoma važna životna veština. To, međutim, nije veština koja svakom dolazi prirodno. Možda ste i vi jedna od osoba koja sačeka do poslednjeg trenutka, a zatim na brzinu uradi sve što je trebalo. Možda se i vi, kao i većina ljudi, uvek nađete u situaciji kako očajnički tražite novi par cipela jedan dan pre odmora, žudeći za načinom da unesete red i lakoću u trenutni haos.

Ako je odgovor na bilo koje od ovih pitanja da – onda je vreme da razmislite o mikroplaniranju. Ovaj metod organizacije postao je popularan na Instagramu, te je mnogo korisnika na internetu pokušalo da ga inkorporira u svakodnevni život. Dobre vesti su da se pokazao kao odlično rešenje, a mi vam danas prenosimo kako da ga sami praktikujete!

Šta je mikroplaniranje?

Mikroplaniranje je oblik planiranja gde popunjavate svoj dan u koracima od 15 minuta. Namenjen je da vam pomogne da ubrzate svoje zadatke kako biste mogli da ih obavljate u manjim delovima u toku dužeg vremenskog perioda. U suštini, planirate svaki najmanji korak u procesu zadatka i upisujete ga u svoj kalendar. Dakle, to je „mikro“ raspored.

Rezultati su pokazali da čak i nakon samo nedelju dana korišćenja mikroplaniranja, vaš nivo stresa može u velikoj meri da se smanji (barem kada je u pitanju vaša to-do lista). Rastavljanje dnevnih zadataka na “komadiće” učiniće da se svaka stavka na vašoj listi oseća izvodljivom, što će vas ujedno sprečiti da odugovlačite. Bićete u stanju da uradite mnogo više, u kraćem vremenskom periodu, a da se ne osećate kao da žurite kroz sve.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Journal Away (@journal.away)

Ukratko, ovo je metod organizacije koji toplo preporučujemo, i za koji mislimo da svi treba makar da probaju da ga integrišu u svoju svakodnevicu. Koliko god da ovaj metod bio dobar, imamo i jedno upozorenje: Na primer, može se desiti da budete toliko investirani u čitav proces da ćete se zateći kako živite u svom kalendaru mnogo više nego ikada ranije. Ako niste neko ko voli da koristi kalendar za upravljanje danom, ovo neće biti baš pravi metod za vas.

Naravno, ništa ne može odmah da bude savršeno, tako da predlažemo da do kraja prve nedelje eksperimentišete i pokušate da modifikujete ovaj proces kako bi zadovoljio vaše specifične potrebe. Na primer, možda nije nužno da do kraja nedelje ispunite čitav kalendar koracima od 15 minuta. To se za nekoga može učiniti više napornim nego korisnim, ali iskoristite priliku da u svoj raspored ubacite blokove od 15 minuta kako biste razbili svoje zastrašujuće zadatke u one kojima se može lakše upravljati!

Pročitajte i ovo: Kako da se oslobodiš loših navika na jednostavan način

Ukoliko želite da vaše dnevno planiranje zadataka podignete na viši nivo, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći u tom procesu:

Planirajte planiranje kalendara unapred

Kao što smo spomenuli na početku, možda i najveći zadatak koji ćete imati je samo ispunjavanje kalendara. Cepkanje zadataka na blokove od po 15 minuta je zadatak sam po sebi, tako da nemojte napraviti grešku i pomisliti da će na planiranje otići malo vremena. Prema tome, dajte sebi svakog dana po 30 minuta kako biste isplanirali sve što treba da uradite i podelite to na kraće blokove. Isto tako, ako vam se blokovi od po 15 minuta čine previše kratkim, možete ih zameniti sa 30-ominutnim blokovima. Budite realistični i ne požurujte sebe.

Planirajte kalendar maksimum 4 dana unapred

Umesto što ćete non-stop zapisivati kratke to-do liste na telefonu ili papirićima, predlažemo da odredite prioritete za nekoliko dana unapred. Najbolji predlog koji možemo dati je da to bude maksimum 4 dana unapred, a ne čitava nedelja, a nikako čitav mesec. Primenom ove metode na 4 dana vaše nedelje, primetićete da ćete biti mnogo opušteniji i nećete non-stop razmišljati o tome šta sve treba da se uradi unapred, ako nije došlo vreme za to.

Dajte sebi više vremena za krajnji cilj

Najteži proces čitavog ovog procesa je da budete realistični kada planirate sve sitne korake. Svesni smo toga da su nam potrebne stvari koje će se brzo odraditi, ali nikada ne možete da znate šta će vam se desiti u životu. Na primer, možda ćete odvojiti 15 minuta za određeni poziv, a on se na kraju oduži na 45 minuta. Nemojte da se osećate loše ako se vaši mikrozadaci oduže, a najbolji način da izbegnete komplikacije je da produžite i svoj vremenski blok.

Ostavite prazno mesto u kalendaru svakog dana

Ovaj korak možda i prkosi čitavom konceptu mikroplaniranja, ali ako se desi da vam je dan pun zadataka, možda ćete preskočiti neki od njih jer ćete imati osećaj da ste previše zauzeti ili ćete biti premoreni. Nemojte da dozvolite sebi da odustanete od predviđenog zadatka, pa zbog toga preporučujemo da tokom dana ostavite sebi malo praznog prostora, ako vam je potreban odmor. Isto tako, ako vam je potrebno vreme da završite nešto od prethodnih zadataka koje niste stigli da uradite do kraja, možete učiniti baš to ovog praznog bloka. Nije kao da je svaki momenat vašeg života predvidiv, i zbog toga je prazno vreme tokom dana veoma korisno!

Mikroplaniranje ne mora da vam obuzme čitav život!

Ako vam čitav ovaj proces deluje previše zastrašujuće i ne želite da se obavezujete u strahu da ćete zaboraviti nešto, ili vam mnogo manjih zadataka stvara presiju, odlučite se za organizaciju samo jednog aspekta svog života. Jedna od stvari koje će vam možda pomoći kada je mikroplaniranje u pitanju je i planiranje vaših dnevnih obroka. Ako planirate unapred šta ćete da doručkujete, ručate ili užinate tog dana, to će vam pomoći da se držite određenog plana ishrane, što će automatski odvojiti vreme za kupovinu namirnica i pripremu obroka kod kuće.

Pročitajte i ovo: Motivacija i inspiracija za svaki radni dan

Naslovna fotografija: instagram.com/julies_plans

Nenad Grubanoski

Comments