Mikroprevara je pojam koji je umrežena javnost usvojila zajedno sa prednostima umrežavanja – dostupnost na društvenim mrežama i platformama za upoznavanje, daje obilje mogućnosti da sa nekim flertujemo, pa i da se povežemo na dubljem nivou, a da sve ostane „nevino“. 

Mikroprevara je gaženje granica u vezi, koje se zaustavlja pred fizičkim neverstvom, a generalno, može biti sve što neko radi „iza leđa“ partneru, odnosno, što krije i želi da ostane skriveno, jer ne želi da povredi partnera, a ne želi ni da se odrekne „dobrobiti“ koje mu to ponašanje donosi. 

Međutim, sve što se krije od partnera je teret – opterećuje savest, izaziva osećanje krivice i opterećuje odnos. Ne možete biti potpuno iskreni sa partnerom i teško vam je da podnesete njegovu iskrenost sa vama, kada ste svesni da sami nešto krijete, ili suprotno, počinjete da sumnjate u partnera, jer, ako vi radite nešto iza njegovih leđa, zašto biste verovali da i on ne radi to isto? Mikroprevara, dakle, nagriza poverenje u odnosu, samopoštovanje i poštovanje – ne tako dramatično i bolno kao što se dešava u slučaju fizičke prevare, ali istrajno i sa istim posledicama. Kada je poverenje jednom narušeno, teško je, a često i nemoguće, popraviti stvari i ponovo prići partneru rasterećeno i čista srca. 

Flert kao mikroprevara

Ako sa nekim flertujete i uživate u njegovoj naklonosti, koristeći taj odnos da nahranite svoj ego, da se osetite privlačno, da pokažete sebi da vam život nije dosadan i da još možete da uskačete u avanture i lomite srca, s jedne strane osećate da vam je to potrebno i da vam prija, a sa druge „kažnjavate“ partnera koji vam to ne pruža i ne čini da se tako osećate. Sa ovim osećanjima vi ste već u konfliktu sa sobom – radite nešto što krijete od partnera, uveravate sebe da je to bezazleno i neškodljivo, a ipak vas grize savest i osećate da unosite toksične elemente u odnos. 

Možda lažete i sami sebe, ne priznajući uopšte toksični uticaj svog ponašanja, ubeđujući sebe da imate pravo da se osećate dobro i da to nikako ne može naneti štetu vašem odnosu i vašem partneru. U tom slučaju, zamislite da partner radi isto što i vi i ispitajte svoja osećanja, koja se javljaju pri toj zamisli. 

U mikroprevari postoje mikrotoksični elementi ljutnje na partnera, prikrivenog i nagomilanog nezadovoljstva, osećanja da ste zapostavljeni, straha da vam život prolazi bez ičega zanimljivog i da je to što imate sve što ćete ikada doživeti… Mikroprevara podstiče mikrocirkulaciju – koža vam sija, osećate se življe i energičnije, kao osveženi, kao… zaljubljeni. Čuvanje male tajne može zaista magično uticati na vas, ali ako je uticaj tako snažan, onda stvar uopšte nije mala i vaša tajna uopšte nije bezazlena. Činjenica je da u mikroprevari dobijate onu vrstu pažnje i uzbuđenja koje vam nedostaje u vezi, da se osećate onako kako se pored partnera odavno niste osećali i da je to prijatno. Verujete da kontrolišete stvari i da vaš flert nikada neće ući u domen realnosti vašeg života i umešati vam se u vezu (jer se odvija preko društvenih mreža i poruka, ili sa nekim koga srećete samo u prolazu i od koga vas odvajaju konvencije i granice kojih se oboje držite), osećate se sigurno, a ipak kao da hodate po užarenom uglju. 

Pročitajte i ovo: Zašto se prevara događa i u srećnim vezama

Mikroagresija

Stručnjaci za veze i odnose upozoravaju da neprikladana ponašanja ili prikrivena mikroagresija (želja da se osvetite pertneru jer se osećate zapostavljeno) često nanose ozbiljnu štetu. 

U sivoj zoni mikroprevare možete otići veoma daleko i duboko – u laganju sebe da ne radite ništa strašno, da se samo zabavljate, da imate prava na nešto što vam prija i čini da se osećate dobro. Na tom splavu možete se otisnuti daleko na pučinu – daleko od partnera – a da uopšte ne primetite. 

Laži uvek narušavaju integritet – i lični i integritet odnosa. Element nepoštenja se ne može poreći, bio da uveravate sebe kako je sve naivno i neškodljivo, ili svesno krijete od partnera svoje ponašanje, ili se nadate da bi vas taj mali iskorak, taj beznačajni flert, mogao odvesti dalje putem oslobađanja za kojim zapravo čeznete, a to ne možete i ne smete sebi da priznate. 

Šta god da je sadržaj mikroprevare, on podriva vaš odnos i tera vas da se preispitate i priznate da imate problem. Ako se već bavite mikroprevarom, pozabavite se i suštinskim razlozima zbog kojih vam je ona tako dragocena, da ne želite da je prekinete. 

Pročitajte i ovo: Šta sve spada pod prevaru, koje vrste prevare postoje i zašto varamo partnere

Naslovna fotografija: instagram.com/couples_magazine

Brankica Milošević 

Comments