milanese 1 Milano: Više grada, manje mode

Posetila sam Milano pre nekoliko dana. Prvi put. Od kad sam se vratila sa letovanja u Atini nisam putovala i nisam planirala da bilo kuda pođem ove zime. Izbegavam reći ono odsečno “nikad” jer je putovanje jedino na šta me je veoma lako nagovoriti. Andrejko je već imao kupljenu avionsku kartu i par puta mi je spomenuo da bih mogla poći i ja. Dvoumila sam se do momenta kada je rekao da je jezero Komo veoma blizu. Say no more. Rešeno!

drugari 1 Milano: Više grada, manje mode

Let nam je bio iz Niša, što za mene koja sam u Novom Sadu nije bilo idealno, iz prostog razloga jer nema organizovanog prevoza do ovog aerodroma, bez presedanja. Do poslednjeg momenta su me prevoznici koje sam kontaktirala držali u neizvesnosti u vezi sa vremenom polaska, pa sam odlučila da ipak krenem svojim kolima, a to je na kraju bilo i najbolje. Nakon sletanja u Bergamo, autobusom smo se za oko sat vremena prevezli do centralne železničke stanice u Milanu, i odatle, za samo nekoliko minuta, peške stigli do stana u kom smo iznajmili sobu sa kupatilom.

park 1 Milano: Više grada, manje mode

Park Montaneli

Prvog dana smo odmah nakon doručka pošli u šetnju po gradu. Na putu ka centru smo prošli kroz park Montaneli koji me je oduševio svojim prirodnim izgledom. Jedan njegov deo je poput šume sa gustim rastinjem, stazama posutim šljunkom, jezerom, visokim stenama i debelim hladom; dok je sa druge strane izgledao potpuno parkovski, sa čistim travnatim površinama i klupama. Obišli smo još nekoliko parkova u gradu, ali ovaj je bio najlepši.

kanal 1 Milano: Više grada, manje mode

Kanal u delu grada Navilji

Nisam se unapred pripremala za upoznavanje Milana. Osim javnog prevoza i adrese smeštaja, sve sam prepustila iznenađenju. Tako sam se iznenadila Milanskom Skalom, Galerijom Vitorio Emanuel u kojoj su smešteni butici visoke mode, kastelom, kanalima… Jedino mi je katedrala Duomo bila manje iznenađujuća.

kastel 1 Milano: Više grada, manje mode

Kastel Sforcesko

Iznenadilo me je da je ono što je Skali nedostajalo, upravo bio glavni adut Galerije. Zgrada u kojoj je smeštena svetski čuvena opera sasvim je neupadljiva i ako ne zapazite njen naziv slučajno, ne biste ni znali pored kakvog važnog objekta prolazite. Preko puta nje, možda i za očekivati u gradu mode, nalazi se tržni centar Galerija koji me je ostavio bez daha svojim staklenim krovom, podnim mozaicima, raskošnim fasadnim ukrasima.

galerija 1 1 Milano: Više grada, manje mode

Tržni centar Galerija Vitorio Emanuel II

Comments