Da li ste na svom licu, u osetljivoj okoloočnoj regiji, primetili male, beličaste tačkice koje izgledaju nalik bubuljicama, ali ipak to nisu? Ukoliko je vaš odgovor da, tu smo da vam otkrijemo da su u pitanju milije – a više o tome šta su one, kako nastaju i kako da ih uklonite, otkrićemo vam u nastavku teksta. Ne brinite se, milije su bezopasne i često se mogu pojaviti i nestati same od sebe, ali svakako postoji način da umanjite šansu njihovog (ponovnog) pojavljivanja na vašem licu.

Milije na licu – šta su i kako nastaju?

Iako milije na licu izgledaju nalik belim bubuljicama, one zapravo nisu upaljene i nemoguće je iscediti ih nalik bubuljicama – jer su u potpunosti zatvorene i nalaze se ispod kože. Milije su male ciste od keratina u kojima se akumuliraju sebum (koji organizam prirodno proizvodi) i mrtve ćelije kože, usled čega one izgledaju kao bubuljice ili komedogene pore. Milije se uglavnom nalaze u predelu ispod očiju, na obrazima oko nosa ili na ivici usana – na koju često nanosimo olovku za usne.

Nažalost, ne postoji koža koja nije sklona milijama, koje se mogu iznenada pojaviti, ali iznenada i nestati. Ipak, ukoliko imate masniji tip kože koji odlikuje pojačano lučenje sebuma, postoji za nijansu veća šansa da će se na vašem licu pojaviti milije. Milije se mogu pojaviti i kod dece, kao i na starijoj koži ili koži koja je bila izložena štetnim UV zracima. Takođe, milije na licu nastaju i usled korišćenja “teških” i masnih krema za lice, ili onda kada koristite komedogene proizvode koji mogu lako zatvoriti pore i zadržati višak sebuma u koži.

Kako ukloniti milije?

Uklanjanje milija nije nimalo jednostavno i najbolje je da ni ne pokušavate sami ukloniti milije kod kuće. Ukoliko ne možete da sačekate da prođu i predstavljaju vam veliku neprijatnost, obavezno posetite dermatologa koji će vam pomoći da ih uklonite. Dermatolog će sterilnom iglom prvenstveno izbušiti milije na vašem licu, a zatim ih drugom alatkom pritisnuti i iscediti. Nakon ove brze i uglavnom bezbolne procedure, preporučuje se da kožu ne izlažete direktnom suncu i obavezno koristite zaštitnu SPF kremu, kao i da izbegnete skincare proizvode koji u sebi sadrže kiseline.

Pročitajte i: Istražili smo šta je azelaična kiselina i kako će vam pomoći da imate besprekornu kožu

Uklanjanje milija prirodnim putem

Iako bi bilo najbolje da jednostavno sačekate da se milije povuku, možete pokušati da ih uklonite i prirodnim putem – koji se razlikuje od gore pomenutog načina. Na milije na licu možete namazati ricinusovo ulje koje kontroliše prirodnu proizvodnju sebuma, kao i ulje čajevca koje ima antiupalno dejstvo. Takođe, na milije možete namazati svež gel aloje vere koji ćete ostaviti da deluje preko noći, a zatim ga isprati ujutru. Takođe, možete kreirati pilinge i maske za lice, kao što je piling od meda i ovsenih pahuljica. Kašiku mlevenih ovsenih pahuljica pomešajte sa kašikom meda, nanesite na milije kao masku za lice, a zatim nakon nekoliko minuta istrljajte poput pilinga i zatim isperite lice. Svakako, milije je bolje sprečiti nego lečiti, pa u nastavku sa vama delimo savete koji će pomoći da umanjite rizik od dobijanja milija.

Prevencija milija

Suštinski, šta god radili i koliko god se posvećivali skincare rutini, uvek postoji šansa da će neželjene milije da se pojave. Ipak, postoje određeni koraci koje možete da preduzmete da biste minimizovali šanse da se one pojave. Među skincare savetima za prevenciju, najbolji je – redovna eksfolijacija, odnosno, pilinzi lica. Takođe, ako se susrećete sa milijama u predelu nosa ili obraza, preporučljivo je da kožu tretirate AHA ili BHA kiselinama, koje će ukloniti mrtve ćelije kože i regulisati proizvodnju sebuma u organizmu. Ipak, imajte na umu da kiseline u početku ne bi trebalo da koristite češće od jednom nedeljno, kako ne biste oštetili barijeru kože. Još jedan sastojak koji može pozitivno uticati na prevenciju milija je i retinol, a dodajemo i da bi najbolje bilo da koristite nekomedogene kreme za lice i izbegnete one sa gustim, teškim teksturama.

Pročitajte i: Vodič kroz ulja za lice – koja bi trebalo da koristite ako imate suvu ili mešovitu do masnu kožu

Naslovna fotografija: instagram.com/skincare

Jovana Pantić

Comments