mimimaso1 MIMIMASO

WANNABE MAGAZINE: Kada ste započeli sa radovima za vašu kolekciju?

MIMIMASO (Miloš Milivojević i Marko Sovilj) : Prve ideje o kolekciji smo počeli da razmenjujemo maja 2010. godine. Iako smo u to vreme boravili na različitim kontinentima, Skype nam je omogućio da svakodnevno razmenjujemo utiske i ideje. To u početku nisu bile ideje konkretnih odevnih predmeta, već ideje celog brenda MIMIMASO, i koncepta koji smo u njega hteli da udahnemo.

Odakle inspiracija za sve ideje koje ste i realizirali?

Inspiraciju pre svega crpimo iz svakodnevnog života i stvari koje nas okružuju. Sa druge strane, neke od ideja koje su realizovane kroz našu prvu kolekciju nastale su kroz ispitivanje potencijala materijala i njihovih performansi.

Zanima nas kako je tekao proces izrade Vaših krpica pošto neke stvari izgledaju vrlo komplicirano?

U početku su to bile samo ideje bez nagoveštaja njihove materijalizacije. Zatim smo, moramo priznati, na vrlo suvoparan način odabrali materijale, koji su iziskivali kompromise. Tako smo neke od ideja korigovali kako bi se prilagodili materijalima, a neke materijale različitim tehnikama prilagodili idejama.

Koliko je trajala sama izrada kolekcije?

Konceptualni rad na kolekciji trajao je par meseci, dok je fizička izrada kolekcije trajala nepune dve nedelje

Što nam sljedeće spremate?

Spremili smo radnju koja se nalazi u CHOOMICH DESIGN DESTRICT-u lok. 96, u kojoj se mogu kupiti naši proizvodi, kao i proizvodi naše koleginice Jovane Marković. Svaki dan radimo na novim modelima koji dopunjuju aktuelnu kolekciju MIMIMASO 01 za jesen zimu 2010/2011. Uskoro ćemo početi i konceptualni rad na kolekciji za proleće leto 2011. godine.

Po Vašem mišljenju da li su stvari iz Mimimaso kolekcije nosive i za svaki dan?

Da, MIMIMASO stvari su dizajnirane tako da odgovaraju svakodnevnim aktivnostima.

Kako je javnost reagirala na vaša remek dijela?

Reakcije koje su nam lično upućene su veoma pozitivne. Uglavnom su svi veoma iznenađeni kvalitetom koncepta, odevnih predmeta i revije, s obzirom na to da se radi o našem pionirskom poduhvatu. Na drugoj strani većina prepoznaje uticaje drugih profesija koje se manifestuju kroz oblikovanje pre svega.

mimimaso3 MIMIMASO

Planirate li kreirati nešto i za žene?

Mnoge žene se već raspituju o postojećim modelima, i mogućnosti njihovog prilagođavanja njihovim veličinama. To nam je veoma draga pošto ukazuje na našu ideju da se bavimo čistim dizajnom, koji ljudi već prepoznaju. Možda ćemo našim drugaricama izaći u susret i postojeći dizajn prilagoditi njihovim veličinama.

Da li je teško u Srbiji se baviti dizajnom?

Današnja situacija je takva da se mnogi bave nekim oblikom dizajna. Jedni dizajniraju odevne predmete, neki drugi kampanje, politiku… Tako dizajn prepoznajemo kao oblast kojom  se danas nije teško baviti. Ali, ako nas pitate kako je živeti od dizajna, odgovor na to pitanje dobićete kasnije, pošto smo tek otvorili radnju.

Kako se izboriti za domaće tržište?

Domaće tržište nije veliko, a još je manje ako govorimo o potencijalnim potrošačima robe mladih dizajnera. Smatramo da je većina njih već upoznata sa našim radom, tako da nam je sadašnji cilj da naši proizvodi dopru i u jedan drugi krug ljudi.

Plašite li se konkurencije?

Smatramo da konkurencija pozitivno utiče na naše stvaralačke ideje i ukazuje na kvalitet naših proizvoda. Sa druge strane konkurenciju doživljavamo na jedan drugačiji način, s obzirom da su naše profesije pre svega arhitektura i fotografija.

Pratite li možda modne blogove? Trenutno su veliki hit (kako domaći, tako i strani).

Pratimo modni blog FRASHION koji je formirala naša drugarica Marina Arnaut. Ona iz dana u dan uspeva da bude prva sa raznim modnim i drugim obaveštenjima iz Srbije i inostranstva. Takođe nam se dopada i web sajt MUST.

Planirate se možda širiti na inozemno tržište?

Još uvek je rano govoriti o takvim planovima. U svakom slučaju bićemo veoma srećni ako do toga dođe, to će značiti da je domaće tržište osvojeno.

Prema Vašem sudu, koji je ultimativni hit komada odjeće ove sezone? Što bi ste preporučili muškarcima?

S obzirom na to da je zima već tu, preporučujemo pre svega odevne predmete visokih kragni koje služe kao šal, a mogu se koristiti i kao kapuljače.

Lookbook:

Photo// Marko Sovilj
Stylist// Miloš Milivojević
Hair// Đuka
Make UP// Ana Aćimović
Models// Dženis Duda Hatibović & Aleksandar Jovović
Location // Tower Nebojša, Belgrade


Dino Kalember je ponosni vlasnik modne kolumne i bloga DinoBoy, budući stilista ili urednik modnog časopisa. Moda nije sve što se nosi, to je njegov život.

Comments