Mindfulness koristimo kao opšteprihvaćen pojam pod kojim podrazumevamo razne vrste rada na sebi, osnaživanja i osvešćivanja, ličnog razvoja i napredovanja. To je održavanje svesnosti iz trenutka u trenutak, o našim mislima, osećanjima, telesnim senzacijama, okruženju, kroz nežno i negujuće sočivo. Svesnost nam omogućava da ostanemo verni svojim vrednostima, da postojimo u sadašnjem trenutku, da jasno razmišljamo, objektivno procenjujemo i donosimo promišljene odluke – da radimo ono što treba da radimo, umesto da se prepuštamo reakcijama i puštamo da nas vode emocije.

Kada usporimo da pogledamo oko sebe, dozvoljavamo sebi da prestanemo da brinemo o prošlosti i budućnosti. Vidimo stvari onakvima kakve su, a ne onakivma kakve želimo da budu. To znači da cenimo ono što imamo i gde se trenutno nalazimo.

Mindfulness je široka oblast različitih nivoa i aspekata svesnosti i utemeljenosti u sadašnjem trenutku i možemo je razvijati i negovati na brojne načine, emocionalno, mentalno, psihološki i duhovno. I potrebno je da to radimo, jer naš život oblikuje naš um – mi postajemo ono što mislimo.

Mindfulnes – 7 principa svesnosti koje treba da praktikujemo

Neosuđivanje

Učite da budete posmatrač, objektivni svedok svojih misli i ponašanja, kao i misli i ponašanja drugih – kada posmatrate i slušate bez reagovanja (kritike ili odobravanja), postajete bolji u pronalaženju istine. A ona se uvek nalazi dublje od površine i potrebno je više pažnje i strpljenja da se do nje dođe. Kada nismo pažljivi i stvari posmatramo površno, možemo da reagujemo ishitreno i osuđivački (i da kasnije otkrijemo da nismo bili u pravu – i dobro je ako uopšte i otkrijemo) i možemo učvrstiti predrasude kojih se nije lako osloboditi.

Strpljenje

Strpljenje je deo učenja da boravimo u sadašnjem trenutku. Trenutno zadovoljstvo znači da nešto želimo odmah i sada, a potrošački mentalitet društva u kome živimo, zasnovan je na impulsima i kratkoročnim rešenjima. Mindfulness se zasniva na principima mudrosti, a biti mudar znači rukovati svojim iskustvom, ali na način koji nas ne ograničava, tako da smo u stanju da boravimo u sadašnjosti otvorenog uma i da osluškujemo glas svoje intuicije. Ponekad je mudrije čekati, dok ne postignemo veće razumevanje, jer se neke stvari odvijaju svojom dinamikom, u svoje vreme, sa dobrim razlogom.

Mindfulness cveta u umu večitog početnika

Ovo je takođe povezano sa neograničavajućim iskustvom koje smo u stanju da prevaziđemo, kada gajimo otvorenost uma, koju najčešće definišemo kao dečju radoznalost i spremnost za prihvatanje novih ideja, ljudi, kulture, verovanja. Biti prijemčiv za nove stvari, znači ne biti rigidan, već elastičan i fluidan, a to znači razvijati se i rasti.

Pročitajte i ovo: Usmeravanje svenosti: Kako da budeš “sada i ovde”

Poverenje u sebe

Kada verujemo sebi, svojim osećanjima, svojoj sposobnosti da donosimo dobre odluke, svojim mislima i intuiciji, to nas oslobađa od prekomerne brige. Kad dođe vreme za promenu (a doći će!) verujemo da ćemo biti u stanju da se sa njom nosimo na najbolji način.

Mindfulness kroz ne-delanje

Ne-delanje je pojam iz šamanske prakse, koji znači smirenost i prisutnost u trenutku, posmatranje i pažnju, bez želje da se umešamo i utičemo na ono što se dešava, da to na bilo koji način menjamo (kada nismo pozvani da to učinimo). Najsličnije pojmu ne-delanja je hrišćansko (odnosno Hristovo) odolevanje iskušenju. A često smo u iskušenju da nešto učinimo (i često podležemo tom iskušenju), i da poziv da budemo pogrešno tumačimo kao poziv na akciju.

Prihvatanje

Jedan od ključnih alata razvoja svesnosti, jeste prihvatanje. Da bismo stvari prihvatili onakvima kakve jesu (iako nisu kakve želimo da budu) potrebno je da prevaziđemo strah i ego, koji nam zamagljuju jasnoću i navode nas da se branimo, ili da napadamo, u trenucima kada treba da uvidimo da uopšte nismo ugroženi.

Mindfulness kroz otpuštanje

Otpuštanje znači da smo sposobni da oslobodimo energetski naboj koji stvara prepreke i blokade, koje sprečavaju energiju da slobodno cirkuliše. Taj naboj i blokadu stvaraju žaljenja iz prošlosti, osećanja, misli i strahovi, koji se gomilaju koji nas zarobljavaju i zamrzavaju. To je onaj prtljag koji treba da spustimo, raspakujemo i odbacimo sve što ne služi našem rastu i razvoju. Mindfulness je svest o svojoj ukupnosti i svojoj realnosti.

Pročitajte i ovo: Šta nam donosi svesnost, zrelost i mudrost

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments