Miris lavande opušta i uspavljuje. Sve vrste lavande karakteriše jak, prepoznatljiv miris koji potiče od nakupljenog eteričnog ulja. Eteričnim uljem lavande možemo se uspešno izboriti sa nesanicom, piše u srednjovekovnim provansalskim letopisima. Dovoljno je nekoliko kapi na jastuku ili na slepoočnicama.

Lavanda se oduvek smatrala biljkom koja donosi smirenje i čistoću. Ulje lavande bilo je omiljeno etarsko ulje Starih Rimljana. Dodavali su ga u kupke, čistili njime posekotine – smirivali kožu. Koren reči lavanda potiče od latinske reči lavare, što znači prati, čistiti. Lavandom su mirisali i toge. Kupke od plavog zlata, kako ovu biljku nazivaju u Francuskoj, pomažu kod problema sa organima za varenje, zatim u lečenju glavobolje, histerije, kožnih bolesti, migrene, napetosti, stresa, depresije, anksioznosti, nesanice i zubobolje.

Miris lavande opusta i uspavljuje Miris Provanse na jastuku   lavanda

Miris lavande opušta i uspavljuje

Francuzi su bili prvi koji su sejali i gajili lavandu. Čuvari starih recepata, monasi, preneli su sadnice sa juga Evrope u severnoevropske zemlje. Travari su odmah prepoznali izuzetnu važnost ove biljke. Koristili su je intenzivno pre nego što je pala u zaborav. U novija vremena, ljubičaste cvetove rehabilitovala su feng šui uputstva za uređivanje doma, tako da lavanda više nije samo vrećica za rasterivanje moljaca u garderoberu.

U fitoterapiji, aromaterapiji, kozmetici i magiji lavandu smatraju majkom. Bez nje su nezamislive iole zanimljivije mešavine čajeva i tinktura za lečenje i opuštanje. Kao što je Provansa nezamisliva bez napuštenih zamkova, zrikavaca, vinograda, vina, kolačića od marcipana, butika posvećenih lavandi, te meda i sladoleda sa lavandom, preko kozmetičke gigantske proizvodnje sapuna, kupki, ulja, krema, parfema.

Priču o mističnim svojstvima žbunastih grmova dodatno pothranjuje kamena opatija Sénanque u Provansi, osnovana 1148. godine, okružena tišinom i mirisnim ljubičastim poljima. Stara provansalska izreka kaže: “Dobar miris može da otera sećanje na najgore događaje”. Staro verovanje preporučuje da se čajem od lavande operu svi podovi u kući, jer će na taj način zavladati mir i harmonija u domu. Ako želite da privučete ljubav, sa sobom nosite vrećicu sa lavandinim cvetom. Za poboljšanje odnosa u braku, potrebno je da pomešate lavandin cvet i pupoljke ruže. Tu vrećicu držite ispod kreveta dok, naravno, posmatrate lavandu u saksijama na terasi ili zasađenu u dvorištu, ako ga imate. Protiv svakodnevnog stresa u kancelariji koristite štapiće ili sveće od lavande. Pre spavanja zamislite želju, pošto stavite grančicu lavande ispod jastuka. Dobićete, kroz san, odgovor u vezi s tim što želite.

Ulje  lavande  bilo  je  omiljeno  etarsko  ulje starih  Rimljana Miris Provanse na jastuku   lavanda

Ulje lavande bilo je omiljeno etarsko ulje Starih Rimljana

Lavanda je od pamtiveka blagotvorna za nervni sistem, tako da često unosi mir pri samom pogledu na nju, pa se veruje da pored sjanog uticaja na bračnu sreću smiruje i najnervoznije ukućane. Ona je, takođe, zaštitnica od strahova i negativnih ljudi. Neka vam stanovi i kuće mirišu na lavandu pa ćete privući plemenite ljude i pozitivna iskustva u svoje živote. Ko nema sreće u ljubavi trebalo bi da ispuni kuću maštovitim lavandinim angažmanom po sopstvenom izboru. Koristite lavandu, od kuhinjskog začina, preko ukrasnog aranžmana, nezaobilaznog cvetnog kupanja, spavanja u mirisnoj dolini, do mira u radnom kutku, pa dalje i duže – do porodične apoteke, terase, dvorišta, vaših škrinja i torbi. Na bezbroj načina možete postati vlasnica ličnog Semiramidinog vrta kada lavandi pridodate i druge eterične biljke, jer se sa većinom savršeno uklapa.

Sladoled sa lavandom Miris Provanse na jastuku   lavanda

Provansa je nezamisliva bez napuštenih zamkova, zrikavaca, vinograda, vina, kolačića od marcipana, butika posvećenih lavandi, te meda i sladoleda sa lavandom

Pored entuzijazma, postavlja se pitanje novca ili vremena za uzgajanje lavande. Za početak, dok kružite pijacama, prerušeni i sa naočarima za sunce, požalite se svim bakicama da želite da se udate, a ne možete, čak i ako ste udati. To će ih razglaliti da vam pomognu u pronalaženju najzdravije saksijice lavande ili rasada koji koštaju manje od kutije boljih cigareta. Sa vašim ulovom produžite po kesu sa zemljom i poveću saksiju. Lavandu sadite plitko – nemojte je često zalivati. Preko zime je čuvajte u prostoriji bez parnog grejanja ili na zgradnom hodniku. Ako zaboravite na nju prilikom velikih mrazeva, na vaše iznenađenje – samo ako je niste natapali vodom i ako ste joj pružili dovoljno široku saksiju da se neometano razvija, a naročito ako je niste unosili u pretople prostorije, pa vraćali na terasu – dobićete vaš lični provansalski grm, bez preteranog truda i uloženog vremena oko ove mediteranske biljke koja, srećom, uspeva i  ponekad divlje raste oko najčemernijih goleti, nalik na jorkširske pustare i Orkanske visove sestara Bronte. Bidermajer obavezno ukrasite jednim cvetom lavande – za bračnu vernost, dok putujete na medeni mesec u Provansu. Kada se tamo nađete, nemojte nikako propustiti da obiđete Muzej lavande. Ako je dobar za trgovce parfemima i filmske zvezde, nije loš ni za vas. Možda će minuli vekovi, kotlovi za destilaciju iz 1626. godine i starinske bočiče za parfeme probuditi potisnutu alhemičarku u vama.


Slavica Trajković misli da su reči najlepši i najopasniji poklon koji je Bog dao čoveku i zato se često plaši sopstvenih knjiga. Majka je trojice mladića i strastveni kolekcionar ostavljenih mačića. Veruje da su skromnost i umerenost osobine elite. 

Comments