Mlade majke su one koje rađaju svoje prvo dete – i susreću se sa izazovima koje nisu mogle da predvide i očekuju. Prvo majčinstvo je potpuno preplavljujuće iskustvo – devet meseci zamišljate i iščekujete, radujete se i strepite. A onda dođe porođaj, koga ste se pribojavali i za koji ste pokušavali da se pripremite i kad prođete kroz to iskustvo i poverujete da je sve gotovo, shvatate da je, zapravo, tek sada sve počelo. Sada treba da uskočite u ulogu mlade majke i da se u njoj snalazite kao riba u vodi, jer to se očekuje od svake majke. I sami od sebe to očekujete, shvatajući da su vaša očekivanja preterana. Jednostavno niste mogli da znate šta vas očekuje i sa čim sve treba da se nosite. Imate odgovornost za malo biće, koje u potpunosti zavisi od vas. Luda ljubav i ushićenje koje ponekad osećate, nadoknađuju iscrpljenost i sumnju u sebe (da li sve radite kako treba?!). Ponekad se stvarno plašite i osećate bespomoćno i totalno neupućeno, ali stvari se uhodavaju. Beba hvata ritam, vi hvatate dah. Uspevate nekako.

Možda se ubrzo vraćate na posao, ili ostajete kod kuće, možda ste u braku i imate podršku partnera (ili ste u braku i shvatate da vam partner ništa ne olakšava), možda ste samohrana majka i imate sistem podrške, a možda ste podrška sami sebi i svom detetu. Bez obzira na okolnosti, sve mlade majke imaju nešto zajedničko – one su sestrinstvo, posvećeno brizi o deci, za koju žele sve najbolje i žele da ih vide kako rastu i napreduju.

Trudite se da budete dobra majka, stavljate potrebe svog deteta ispred svojih, dajete sve od sebe. Ipak, u tom naporu se može izgubiti fokus, svakodnevica vas može upetljati u svoje mreže i, umesto da plivate kao riba u vodi, zatičete sebe na suvom, kako dišete na škrge. Jurite u petoj brzini, bez kočnice i pauze, jer život zahteva brzinu, a vi morate obezbediti sve najbolje za svoje dete, čije potrebe rastu zajedno sa njim. Muzička škola, instrumenti, privatni učitelji, sport, škola – sve to treba da ispratite, dok radite i pokušavate ne samo da zaradite, već i da izgradite karijeru i da vodite računa o sebi, ili barem da se dobro našminkate i sakrijete podočnjake. Ne smete izgledati neuspešno, čak i kada se davite u obavezama.

Dani vam se mogu okretati kao na ringišpilu, male stvari vam mogu promicati u magnovenju. Uključuje se autopilot, na liniji leta kroz vreme – jednom nogom u prošlosti, drugom u budućnosti, gubite koren i oslonac u sadašnjosti. Sadašnjost zahteva da imate malo vremena za sebe, da biste mogli da se ukorenite i osetite stabilnost. Ali za mlade majke, vreme za sebe je luksuz koji ne mogu da priušte. Nemate vremena da zastajkujete i primećujete sitnice. Kao što je ona kada obuvate svoje šestogodišnje dete i gurate ga u jaknu, jer je to brže i jednostavnije, nego da mu pružite priliku da se samo spremi. Kad toliko žurite, da nemate vremena da slušate šta vam priča. Kad je najefikasnije objašnjenje „zato što ja tako kažem“ – čujete sebe kako izgovarate iste rečenice kao vaši roditelji i sećate se kako ste se osećali kada ste to slušali. I nije vam dobro. Znate da je to pogrešno. Taj autoritet, to je vaš ego, a vi ne želite da vaš ego odgaja vaše dete. Ali nemate vremena da se bavite tim mislima dublje i detaljnjije, morate da jurite – škola, sport, posao, kuća…

Pročitajte i ovo: Nekoliko knjiga o majčinstvu koje će vam pomoći da se snađete

Da li ste videli mlade majke koje šetaju sa decom, gledajući u svoje mobilne telefone, odsutne i rasejane (i ipak hvataju dete za ruku, a vi odahnete)? Kako voze kao na reliju, sa detetom na zadnjem sedištu? Navikle da stalno nose taj teret dragoceni teret sa sobom, rizikuju više nego što bi smele, nesvesne toga, jer nemaju vremena da zastanu i uspore. Moraju sve i svuda da stignu.

Ali to nije moguće. Nikada nećete uspeti sve da završite i da sve bude u najboljem redu. Kuća nikada neće biti savršeno sređena, kreveti zategnuti, rublje ispeglano. Na poslu nećete uvek moći da date sve od sebe, a i kad možete, nećete uvek biti zadovoljni učinkom i rezultatima. Možda možete da se borite na pet frontova odjednom, ali ne možete da pobeđujete. A kasnije, dosta kasnije, možete shvatiti koliko ste izgubili, samo zato što ste jurili da zauzmete prve redove. Koliko ste prilika propustili da svom detetu pružite ono što mu je najpotrebije – vaša puna pažnja i prisustvo – jer ste se upinjali da mu pružite sve ostalo.

Vaš svet je ovde i sada. Mlade majke moraju da se sete da uspore i dišu. Da se usredsrede na sadašnjost. Deca brzo rastu i nećete moći da im nadoknadite ono što ste propustili. Kad odrastu, pa vam sami kažu, možete žaliti, možete se izvinjavati, možete se kajati. Ali i tada bi vam najbolje bilo da otpustite prošlost i da za svoju decu učinite ono što možete i što im je potrebno u tom trenutku.

Zato zastanite sada, dok još niste stigli do mesta žaljenja za propuštenim prilikama. Budite mentalno i emocionalno prisutni, ne samo fizički. Slušajte i posmatrajte pažljivo. Potrudite se da objasnite i da ohrabrite. Budite radoznali kako će se vaša deca snaći, ohrabrite ih u tome. Sadašnjost je sva od malih trenutaka, a kasnije, mnogo kasnije – mnogo malih momenata sadašnjosti biće deo vaše ispunjenosti i zadovoljstva, onaj koji ćete najviše ceniti i zbog koga ćete sebi (i životu) biti najviše zahvalni.

Pročitajte i ovo: Kad dođe beba – druženje se menja

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments