Da li se sećate Psyove ikonične pesme Gangnam style?! Možda ste i vi bili jedna od 4.5 milijarde osoba koje su 2012. godine radile “Gangnam style challenge” i slušale ovu pesmu na repeat. Čini se kao da je korejska kultura tad doživela jedan veliki prasak, i da su nakon toga k-pop grupe i samostalni umetnici pušteni u etar, više nego ikad pre, što je dovelo do njihove neverovatne popularnosti u poslednjih desetak godina.

Pored toga, nadam se da ste uživali u u brojnim izvanrednim k-dramama (znam da ja jesam), a ako niste, onda vam preporučujem da se upustite u bindžovanje u toku slobodnog vremena. Korejska pop kultura nam je donela i nesvakidašnje stajlinge koji oduzimaju dah, zahvaljujući izvođačima i glumcima, kao i njihovim stilistima, koji imaju chef’s kiss ukus.

Naravno, svet korejske kulture se tu ne zaustavlja, pa su se tako i mladi dizajneri potrudili da se istaknu što je više moguće, jer nije lako dopreti do zapadnjačkog sveta kad imate jezičku barijeru i kad se nalazite toliko daleko. Svakako, oni su to savršeno izveli, jer se korejska moda, a posebno street style, u današnje vreme često rekreiraju na ulicama mnogih evropskih, američkih i gradova drugih kontinenata.

Korejska modna scena nikad nije bila veća. Ovo su dizajneri koje smo izdvojili za vas!

Korejska moda – izložba u londonskom V&A Muzeju

U Londonu je u poznatom muzeju nedavno otvorena izložba koja će trajati do 25. juna 2023. godine, pod nazivom Hallyu! The Korean Wave, koja proslavlja k-kulturu, k-drame, k-pop, i najvažnije – korejsku modu. Možda su i najzanimljiviji komadi nove verzije tradicionalne korejske odeće – hanboka – koji se sastoje od uske jakne i široke zvonaste suknje.

Ukratko, navedena izložba prikazuje živopisnu i dinamičnu popularnu kulturu Južne Koreje, istražujući stvaranje “korejskog talasa” i njegov globalni uticaj na kreativne industrije filma, drame, muzike, fandoma, lepote i mode.

Pročitajte i ovo: Modna revolucija Vivienne Westwood i njenih korseta

Novi talas dizajnera – brend Blindness

Brend Blindness je pokrenut još 2013. godine kao komercijalni brend, a formirao ga je dizajner Kyu Shin. Nakon što je 2015, putem zajedničkog prijatelja, upoznao svoju poslovnu partnerku Ji Sun Park, rođena je etiketa Blindness koju danas znamo.

“Umesto klasične definicije iz rečnika, reč blindness (srp. slepilo) za nas označava da nikad ne izgubimo sopstveni um, i da nikada ne budemo u iskušenju”, rekao je jednom prilikom Kyu Shin. Razlog zašto je brend nazvan Blindness je taj što želi da se suoči sa svim trenutnim mejnstrim stilovima sa stavom „videti bez gledanja“.

Blindness, koji integriše savremenu umetnost i kulturu mladih, oduvek je istraživao nove emocije i koncepte. U svakoj modnoj sezoni kreira seriju odeće sa inovativnim konceptima i atmosferom, prateći nesezonski i večni dizajn. Ono što Blindness misli o “lepoti” je da je ona nešto što pripada svuda. Bez obzira na pol, “žanr” različite mode i još mnogo toga.

Kye

Kye je brend koji je osnovala Kathleen Hanhee Kye, a koji se fokusira na dizajniranje inovativne i nesvakidašnje estetike i stila koji predstavljaju sentimente moderne generacije, sve dok putem kolekcija donose elemente različitosti i osećaj optimizma.

Kye takođe veruje u kreiranje sopstvenog modnog izraza uvođenjem smelosti i šarenosti, ali sa  pažnjom i na najsitnije detalje. U vremenu neprekidnih ciklusa trendova koje proizvodi fast fashion industrija, brend Kye ima za cilj da bude deo nečije arhivske kolekcije garderobe, sve to dok unosi inovativni, ali nostalgični osećaj i eksperimentiše sa održivošću i etičkim vizijama mode.

Jaki izraz savremenog stila sa primesama couture mode i reprezentacijom kulture mladih doneo je brendu Kye veliku prepoznatljivost i postavio ga na mesto vodećih brendova mladih dizajnera Južne Koreje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KYE (@kye_official)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KYE (@kye_official)

Rokh

Nakon što je izoštrio oko za uzvišeno krojenje u kućama Celine i Louis Vuitton, dizajner Rok Hwang je osnovao svoju konfekcijsku modnu kuću Rokh. Svoj brend je lansirao 2016. godine, i nije trebalo mnogo vremena da ga primeti veliki broj ljudi u svetu mode. Postigao je slavu u modnom svetu nakon što je osvojio LVMH specijalnu nagradu 2018. i prikazao svoju kolekciju na Nedelji mode u Parizu, u februaru 2019. 

Napravljeni za bezvremensku privlačnost i kvalitet, u pitanju su klasično skrojeni komadi, ali sa preokretom. Zamislite kancelarijsku odeću sa savremenim zaokretom, izraženom kroz svakodnevne siluete i suptilno jedinstvene detalje. Dizajner Rok Hwang, koji je rođen u Seulu, sa sedištem u Londonu, definitivno prednjači u svetu korejske mode.

Nema veće časti od toga da Rosé iz Black Pink nosi vaše komade, zar ne?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ROKH (@rokhofficial)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ROKH (@rokhofficial)

Miss Sohee

Londonski univerziteti su praktično leglo korejskih dizajnera, gde oni usavršavaju svoje veštine. Jedan od takvih primera je i Sohee Park iz Londona, poznatija kao Miss Sohee. Njenu haljinu je nosila i Miley Cirus prilikom nastupa na BBC-jevom Graham Northon Showu, a trenutno se nalazi i na pomenutoj muzejskoj izložbi u londonskom muzeju. U pitanju je blistava “božur” haljina u ružičasto-zlatnoj boji iz njene diplomske Central Saint Martins diplomske kolekcije.

Pored nje, kreacije brenda Miss Sohee su nosile i zvezde kao što su Rita Ora, Cardi B, Christina Aguilera, Normani, Kylie JennerBella Hadid i mnoge druge.

Pročitajte i ovo: Proces kreiranja: Kako nastaju Schiaparelli couture komadi?

Njen dramatičan i prepoznatljiv “demi-couture” dizajn čak je privukao pažnju Domenica Dolcea i Stefana Gabbane, koji su podržali njenu prvu reviju na milanskoj Nedelji mode u februaru 2022. Sada je Miss Sohee debitovala i na Net-a-Porteru kao “novo ime koje treba znati”, sa kolekcijom spremnom za žurke koja odiše vrelim glamurom.

Ovo je samo vrh ledenog brega na kome se nalaze korejski modni dizajneri, a koji sada surfuju na vrhu nezaustavljivog talasa mode i kulture, čime korejska kultura jača svoj stisak u ostatku sveta. Predlažem vam da i sami istražite pojedine dizajnere koje sam pomenuo, kao i one koje nisam, jer mogu da garantujem da ćete pronaći nešto što vam se dopada.

Naslovna fotografija: instagram.com/miss_sohee

Nenad Grubanoski

Comments