Kucnuo je čas da se osvrnemo iza sebe i sumiramo kakva je bila moda 2023. godine. U tome nam pomaže popularna platforma za analizu i šoping – Lyst. Upravo je stigao njihov izveštaj “Godina u modi 2023”, a mi izdvajamo najzanimljivije aspekte.

Tokom poslednjih dvanaest meseci, ciklus trendova se menjao kroz raspoloženja i estetike, a moda je pokretala neke od najvećih kulturnih tema u godini. Doživeli smo povratak kvaliteta i bezvremenosti, koji su opet postali cenjene vrednosti u modi.

Evo istaknutih brendova, trendova, ličnosti i događaja koji su oblikovali ono što smo želeli da nosimo 2023. godine, prema podacima platforme Lyst, koja je imala 200 miliona online kupaca u modi ove godine.

Moda 2023. godine – šta smo sve videli

Najviralniji brend – Miu Miu

Nakon slavnih baletanki iz 2022. godine, modna kuća Miu Miu je nastavila niz viralnih proizvoda, dok su na njihovim revijama šetale poznate ličnosti. Takođe su imali uspešne saradnje sa brendovima New Balance i Church’s, kao i kampanje sa slavnim modelima.

Za svoju 30. godišnjicu, razigrana linija Miuccie Prade postala je Lyst brend godine drugi put zaredom, sa porastom pretraga od 39% u odnosu na prethodnu godinu. U aprilu 2023, samo mesec dana nakon što je debitovao na pisti, Miu Miu kardigan od kašmira je postao “it” komad.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Miu Miu (@miumiu)

Najviralniji trend godine – no pants look

Nakon prošlogodišnje vladavine mikro-suknje, ove godine su najpopularniji bili mikro-šortsevi – za kojima su pretrage porasle za 133% u odnosu na 2022. No pants trend su prihvatile Bella Hadid, Hailey Bieber, Kendall Jenner, a viđen je i u kolekcijama Tom Ford, Khaite, Chloe, Stella McCartney, GCDC i Coach.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Just Jared (@justjared)

Najviralnije cipele – Alaïa mrežaste baletanke

Ako je 2022. bila godina gole haljine, onda je 2023. bila godina golih cipela. Trend prozirne obuće, koju su u ponudi imali Loewe, The Row, Khaite, Bottega Veneta, Nensi Dojaka, Chanel i Stella McCartney, bio je predvođen Alaïa mrežastim baletankama od 850 dolara. Nosili su ih Jennifer Lawrence i Sofia Richie, i svuda su bile rasprodate.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by A n n a (@_annastyles____)

Najviralnije patike – adidas Samba

Tražene su na svakih 1,7 minuta na Lyst platformi, pa nije iznenađujuće da su adidas Samba – patike godine. Omiljene su među poznatim i uticajnim ličnostima, uprkos tome što su zapravo kreirane pre 73 godine. Samba su evoluirale od fudbalskih patika do street style detalja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Well+Good (@iamwellandgood)

Najviralnija torba – Uniqlo torba preko ramena

Uniqlo torba preko ramena ulazi u kuću slavnih torbi. To je najjeftiniji proizvod koji je ikada bio predstavljen u Lyst godišnjem izveštaju, kao najprodavanija Uniqlo torba svih vremena. Praktična i univerzalna, postala je viralna kroz staromodnu prodaju, usput generišući preko 119 miliona pregleda na TikToku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UNIQLO Global (@uniqlo)

Najviralnija trendseterka – Jennie

Muzičarka Jennie je bila najuticajnija ličnost u modi 2023. godine, jer je svojim autfitima dosledno uticala na modne pretrage. Ove godine, Chanel ambasadorka ne samo da je debitovala u HBO seriji The Idol, već je prvi put nastupila i na Met Gali. U maju je izbacila kolekciju za Calvin Klein, a pretrage brenda su porasle za 22% u narednim danima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by J (@jennierubyjane)

Najviralnija kampanja – Jacquemus

Najinovativniji modni kreativac Jacquemus je tokom 2023. iskoristio moć mašte i magiju virtuelne stvarnosti, kako bi nas naterao da zastanemo i obratimo pažnju. Od velikih Le Bambino torbi na točkovima koje putuju ulicama Pariza, do cipela koje su takođe i “čamac”, viralne VR kampanje modne kuće iskoristile su moć društvenih medija da podstaknu angažman i potražnju za proizvodima brenda. Kreativni rizik koji se isplatio.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JACQUEMUS (@jacquemus)

Najviralnija modna revija – Versace jesen/zima 2023.

Versace revija donela je italijanski glamur u Holivud. Odabravši da reviju održi u Los Anđelesu tokom vikenda dodele Oskara, samo nekoliko dana nakon završetka Meseca mode, Donatela Versace je preuzela veliki rizik, koji se isplatio: revija sa poznatima je spojila industriju zabave i modu, generišući preko 39.8 miliona pregleda na TikToku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Versace Blog (@versaceblog__)

Pročitajte i ovo: Stigle su prve prognoze: Ovo će biti najveći modni trendovi u 2024. godini

Naslovna fotografija: instagram.com/eclairmagazine

Božica Luković

Comments