Socijalne mreže imaju veliki uticaj na svakog od nas. Možda se ne može tačno odrediti koliki je taj uticaj, ali da ih nema, verovatno se ne bismo ponašali kao što se ponašamo, ne bismo kupovali ono šta kupujemo, možda ne bismo nikad ni upoznali svoje sadašnje partnere, a i ne bismo oblačili ono što oblačimo.

To je interesantan misaoni eksperiment, šta bi bilo kad bi bilo. Zamislite svet bez influensera, jutjubera, tiktokera, zamislite svet bez digitalnog marketinga. Doduše, ne moramo baš da zamišljamo taj svet, jer smo pre dvadeset godina živeli u takvom svetu.

Kako bi on izgledao danas sa stanovišta mode? Ono u šta smo sigurni jeste da se trendovi ne bi menjali tolikom brzinom kao što je sad slučaj. Socijalne mreže su sve ubrzale. Ranije bismo saznali šta se juče desilo u dnevnoj štampi, ili na televiziji, a televizija je bila najbržiji medij. 

Dakle, da biste saznali šta se događa u svetu, morali biste da sačekate vesti dana, ili da pročitate dnevne novine. Danas u svetu interneta i socijalnih mreža je sve sad za sad, do vesti dolazimo odmah. Naprosto, ne postoji brži način da svet obavestite o događajima.

Kakve to veze ima sa modom? I te kakve. Kao prvo, moda je način izražavanja svakog od nas, pa čak i da vas uopšte ne zanima, to opet govori nešto o vama. Moda je u tom smislu ogledalo našeg društva, to jest, kakvo nam je društvo, takva je i moda. Zato postoji veoma dobar razlog što se vraća moda iz dvehiljaditih.

Pročitajte i ovo: Street style trendovi koji će biti aktuelni ove jeseni

No, kako je svet obuzet informacijama i kvantitetom, tako je to postala i moda. Trendovi se menjaju izuzetnom brzinom, da nikad nije bilo brže, kao što nikad nismo mogli brže doći do novih informacija. Internet je postao produžena ruka kapitalističkog sistema i omogućio mu da sve može da teče vrtoglavo brzo.

Modne kuće objavljuju nove kolekcije na svakih nekoliko nedelja, sve te kolekcije su konstantno reklamirane na društvenim mrežama. Njih nose influenseri, one lepe devojke na estetskim profilima koje toliko volimo da pratimo. Sve su to međusobni uticaj, vidite nešto na Instagramu ili TikToku, možda ni ne primetite iz prvog puta, onda vidite taj isti trend nekoliko puta, onda počnete da ga viđate na ulici, a možda vidite da taj isti komad odeće nosi vaš omiljeni influenser. Kupljeno! I vi želite da nosite isto to.

Usaglašenost sa trendovima je postao sveopšti deo privhaćenosti. Kad pratite trendove, onda ste vi deo communityja. Ko nosi trendove od pre nekoliko godina, taj se ne razume u modu. Ne verujete? Ako pratite trendove, teško da biste sad obukli nešto što je bilo trend pre pet ili deset godina, na primer.

Naravno, nije svako od nas zavisnik od trendova, niti možete sve trendove da ispratite, osim ako baš nemate viška vremena i moda je vaš život. Ono što je istina je da sad osoba koja želi da bude u trendu mora oko toga mnogo više da se potrudi nego što bi to bio slučaj pre društvenih mreža.

Pročitajte i ovo: Najaktuelniji trend ove jeseni – prugasti džemperi

Da li biste se oblačili onako kako se oblačite da nema društvenih mreža? Naravno, to zavisi i od vas samih, odnosno, koliko je vaš stil oblačenja podređen trendovima, a i tome da li volite da pratite najnovija dešavanja u modi. Ono što je sigurno jeste da društvene mreže imaju uticaja u svemu tome, koliki tačno, to već zavisi od pojedinca. Da nema svega toga, svet bi bio jedno sporije mesto.

Mislimo da bismo se odmorili da nema interneta i bombardovanja informacija sa svih strana. Činjenica je da su mreže upletene u naše živote više nego što možemo da zamislimo, one su alat komunikacije i kao i za svaki alat, može da bude dobar ili loš po nas, sve zavisi od toga kako ga koristimo.

Naslovna fotografija: isntagram.com/blancamiro

Jovana Petković

Comments