Victoria’s Secret Fashion Show postoji od 2005. godine i već tada su postavljeni jasni standardi po pitanju toga ko može da šeta modnom pistom noseći čuvene modele donjeg veša i još čuvenija krila. Super zgodne i zategnute devojke, raskošne, duge kose i savršenih belih osmeha – Tyra Banks i Gisele Bundchen nekada i Gigi i Bella Hadid, Kendall Jenner i Jasmine Tookes sada, predstavljaju savršen primer toga šta je u VS svetu “yes-yes”.

Za razliku od mnogih modnih revija, VS revija ima jednu bitnu razliku – modeli se zaista smeju! Revija je predstavljena kao zabava, sve je mnogo opuštenije i neformalnije i čini se kao da se Viktorijini anđeli zaista dobro provode tu gde jesu. Uostalom, zašto i ne bi? Izgledaju sjajno, na sebi nose milione, a doslovno svaka osoba širom sveta sa divljenjem posmatra njihov performans. Sve pršti od luksuza, posebnosti i seksepila! Doduše, ovo sa seksepilom je pomalo problematično, naročito u današnje vreme kada se žene suočavaju sa seksualnim zlostavljanjem više nego ikada (ili se makar o tome priča više nego ikada), a Viktorijini anđeli su predstavljeni upravo kao predmet požude i maštanja baš svakog muškarca na planeti. Uviđaš problem? Žene se bore protiv toga da budu posmatrane kao seksualni objekti, a onda dođe jedna revija koja sve to baci u vodu. Jer, realno, kada vidiš sva ta zgodna tela u i te kako zavodljivom donjem vešu – šta prvo pomisliš? Budimo iskreni…

Možda još veći problem leži u tome što, dok se cela modna industrija menja, upravo vođena jednostavnim principom ljudskosti i jednakosti, Victoria’s Secret to ne planira. Oh da, znam da Victoria’s Secret Fashion Show više nije vest sama po sebi, ali posledica koju je baš ta poslednja revija ostavila na celokupnu industriju to i te kako jeste.

Već po završetku revije, svi su iskreno pohvalili (očekivani) spektakl koji je VS priredila, a nastup Adrijane Lime zaista jeste bio emotivan. I sve je to OK samo… Pa, sve smo to već videli! Već smo navikli i na modele i na donji veš i na muzički performans i na sve to što gledamo iz godine u godinu. Izostalo je ono nešto. Možda promena?

Kao što su svi bili iskreni i pohvalili viđeno, tako su bili iskreni i sugerisali da je jedan ovakav brend zaista mogao da bude malo više okrenut stvarnim ženama, malo više inkluzivan, malo više – realan! Setimo se samo spektakla koji je priredila Rijana na zatvaranju Nedelje mode u Njujorku! Ta revija je uključila sve tipove žena, svih boja kože i konfekcijskih brojeva, a bila je jednako seksi baš zato što svaka od nas i jeste seksi takva kakva je, realna, autentična i svoja. Pa, kada bismo sve izgledale kao VS anđeli, gde bi nam bio kraj?! Valjda je poenta u posebnosti, ne znam… OK, kada smo bili mali, sve što je drugačije i odskače od očekivanog karakterisano je kao “ružno”, ali makar danas više ne moramo da robujemo nerealnim standardima i makar danas svako može da bude ono što hoće i da izgleda kako hoće i da pritom bude vrednovan baš zbog toga.

Ali ne. Ed Razek, koji je zadužen za kasting VSFS, otvoreno je rekao da ne želi trans ili plus-size modele na svojoj reviji. Zašto? Zato što je VSFS – fantazija! Zato što je VSFS 42 minuta čiste poslastice! Zato što je VSFS jedina takva revija koja po tome i treba da ostane posebna. Drugi možda mogu da pokušaju da budu kao oni, ali im to neće uspeti jer su oni lideri. Dakle, oni fensi, mi nula i nemamo pojma kako se to radi. Ali imamo pojma o tome kako se stvarne žene osećaju kada ih napadnu nerealni standardi lepote ili nasrtljivi muškarci koji u njima vide samo parče mesa i laku zabavu za manje od 42 minuta.

Comments