U svetu mode, kao i u mnogim drugim industrijama, vladaju muškarci – zato vam predstavljamo modne dizajnerke koje treba da znate.

Prošle godine, dugogodišnja kreativna direktorka modne kuće Alexander McQueen, Sarah Burton, objavila je da napušta brend nakon više od dve decenije. Ubrzo nakon toga, kada je objavljena njena zamena — Sean McGirr — bilo je jasno da uglavnom muškarci vode najveće luksuzne modne kuće.

Sa izuzetkom Marie Grazie Chiuri u Dioru i Virginie Viard u Chanelu, malo žena trenutno sedi u ulogama kreativnih direktora. Kada je reč o tome ko ima moć u modnoj industriji – bilo da je ta moć finansijska, donošenje odluka ili kreativna – muškarci i dalje vladaju.

Doprinos koji su mnogi muški kreativni direktori dali u modi je neuporediv — mnogi od njih dizajniraju sa ljubavlju prema ženama — ali takođe mnogi dizajniraju sa unapred stvorenim patrijarhalnim pretpostavkama o tome šta žene treba da nose.

Slavne modne kreatorke Rei Kawakubo, Vivienne Westwood, Phoebe Philo, Diane von Furstenberg i Carolina Herrera utabale su put za sebe u industriji u kojoj dominiraju muškarci tako što su direktno razgovarale sa ženama na način koji je više ličio na razgovore sa jednakima, a ne na kliše odnos “genija i muza”. A njihov uspeh – i finansijski i umetnički – je svedočanstvo o tome kakva bi moda mogla da bude kada bi pustili žene da dizajniraju za sebe, piše Refinery29.

Kao antiteza stanja u visokoj modi kojom dominiraju muškarci, evo nekoliko modnih dizajnerki koje vredi pratiti u 2024. godini.

Modne dizajnerke koje treba da znate

BODE

Postalo je normalno da muškarci dizajniraju za žene – toliko da je bilo pomalo čudno videti modnu kuću kao što je Bode, koju je osnovala Emily Adams Bode Aujla, da 2022. godine dobija CFDA nagradu za muški brend godine.
Bode potpuno menja narativ tradicionalne modne industrije – ona duboko ceni vintage odeću i u dizajnu koristi stare tkanine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BODE (@bode)

Louisa Ballou

Ballou je lansirala svoj brend, koji crpi inspiraciju iz njenog odrastanja kraj mora u Južnoj Karolini, 2018. godine. Njen dizajn krase smeli dezeni, senzualne siluete i smele palete boja. Inspiracija koju dobija od prirode dovodi do njenih jedinstvenih dezena koji su apsolutno opčinjavajući. Ono što je počelo kao linija kupaćih kostima, sada je jedan od najuzbudljivijih brendova resort odeće, koji nose SZA i Bella Hadid.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Louisa Ballou (@louisaballou)

Tory Burch

Tory Burch se etablirala kao jedna od najuzbudljivijih modnih dizajnerki, fokusirajući se na klasične i fluidne siluete koje daju lakoću kao i oštrinu ženskom odevanju. To potvrđuju i podaci: prema globalnoj platformi Lyst, pretrage za artiklima Tory Burch porasle su za 15% prošle godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tory Burch (@toryburch)

Simone Rocha

Nakon godina ultrapopularnih kolekcija, irska dizajnerka Simone Rocha započela je 2024. u velikom stilu: haute couture kolekcijom za modnu kuću Jean Paul Gaultier. Njene kolekcije pune romantike i razigranih stilova je ono što joj je donelo kultan status od kada je debitovala sa svojim brendom 2010. godine, a kasnije i u partnerstvu sa brendovima kao što su Crocs i H&M.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SIMONE ROCHA (@simonerocha_)

Karoline Vitto

Kada je u pitanju inkluzivnost u modi, tu prednjači Karoline Vitto, dizajnerka rođena u Brazilu, sa sedištem u Londonu, poznata po svojim izrezima i siluetama koje naglašavaju obline. Ona stvara odeću koja je senzualna i naglašava delove ženskih tela koje smo uvek morale da sakrijemo od pogleda javnosti. Od kada je debitovala 2022. godine, Vitto su nosile Ashley Gragam i Kelly Rowland.

Dauphinette

Dauphinette je brend sa sedištem u Njujorku, koji vodi dizajnerka Olivia Cheng, poznata po svom majstorstvu u obnavljanju i prenameni materijala. Njena fokusiranost na prenamenu dugotrajnih materijala, koji uključuju novčanice, fudbalske lopte i šibice, razlikuje je od svih drugih u industriji.

Pročitajte i ovo: Ovo su najbolje haute couture kolekcije u istoriji Nedelje visoke mode u Parizu

Naslovna fotografija: instagram.com/louisaballou

Božica Luković

Comments