Džon Galijano je rođen kao Huan Karlos Antonio Galijano (Huan Carlos Antonio Galliano) na Gibraltaru 1960. godine. Majka i baka poreklom iz Španije i neobično i egzotično okruženje u kojem je odrastao su ga podsticali da se okrene umetnosti i zainteresuje za njene draži. Mirisi i boje Mediterana, njegove teksture i tkanine, začini i tepisi su uticali na njegovu ljubav prema tekstilu. Sa šest godina njegova porodica se seli u južni London a zatim i u grad Dulvič, gde Džona počinje da šokira dominanto sivilo u komšiluku i okruženju, dok je on odrastao uz jarke boje i veselije okruženje. A da sve bude crnje, njegove sklonosti ka umetnosti nisu shvatali i cenili u školi za dečake koju je pohađao.

Kada je sa šesnaest godina otišao na studije dizajna u London pronašao je i ljude sličnije sebi. A kao dizajnera najviše ga je obeležilo školovanje na prestižnom koledžu Sent Martins (Central Saint Martins College of Art and Design). Najbitnija lekcija koju je poneo sa koledža je da živi sa svojim kritikama. Kada je to shvatio počeo je da ruši granice u kreiranju. Njegova diplomska revija inspirisana francuskom buržoaskom revolucijom je proglašena za remek-delo, a on kao njen tvorac genijem. A kao rezultat pozitivnih kritika i pohvala on je nedugo zatim lansirao i sopstvenu liniju koja je nastavila da niže uspehe. Dobio je priznanje Britanske modne akademije za dizajnera godine.

Kolekcije koje su bile inspirisane škotskom istorijom i Žozefinom Bonaparte postigle su neverovatne uspehe. A ultimativna i vrhunska kolekcija njegovog stvaralaštva je kolekcija iz tog doba (1994. godina) inspirisana bekstvom Ane Karenjine iz Moskve. Njegove kreacije tako nalik kostimima iz bajki doživljavale su veliki uspeh kritičara i modnih znalaca, ali su komercijalno bile neisplative. A od bankrota ga je spasila Ana Vintur (Anna Vintur), koja je finansirala sledeću njegovu kolekciju na nagovor prijatelja. Manekenke su se odrekle svog honorara da bi projekat uspeo i bio je pravi trijumf. Nakon toga zauzima mesto na čelu modne kuće Givenchy i uprkos brojnom negodovanju francuskog mnjenja, osvaja Pariz preko noći. A godinu dana kasnije postaje glavni kreator francuskog Diora, gde svojim dolaskom donosi ekstravaganciju i izmenjenu eleganciju.

Poznati brend je zahvaljujući Džonu doživeo preporod, ali je njihov ugovor raskinut posle 15 godina uspešne saradnje kada je dizajner u pijanom stanju vređao Jevreje. Da li će ovaj modni mag uspeti da se povrati posle ispada i incidenata ostaje da se vidi, jer modna scena koja ga je tako lako prigrlila ga sada odbacuje.

Ne treba zaboraviti da je on ipak modni znalac sa najvećim uticajem na današnju modu.

slika131 Modni CV: John Galliano

Kreacije iz kolekcije za 2009. godinu. Njegove kreacije su često ekstravagantne i teško prihvatljive na prvu loptu

slik2 Modni CV: John Galliano

Kreacije za modnu kuću Dior koja je doživela preporod za vreme uspešne saradnje sa Džonom

slika 334 Modni CV: John Galliano

U svojoj liniji pored garderobe ima i aksesoare poput torbi, cipela i naočara

slika 427 Modni CV: John Galliano

Reklamna kampanja brenda Galliano

Izvori fotografija: brit-asian.com, images.theage.com.au, fashionavecpassion.com, static.lookbooks.com


Ivana Aćimić je arhitekta, zaljubljenik u modu i putovanja, kao i dobre knjige, muziku i filmove. Veliki je fan španske kulture i mode. Uvek se vodi rečenicom kreatora Yves Saint Laurent-a “Fashion fades, style is eternal”. Propagira male stvari koje život čine lepšim. Autorka je bloga Street Art_Life Style_Fashion and Co.

Comments