U sociološkom, kulturnom i estetskom smislu, moda postaje sve značajnija, vidljivija i izražajnija na generalnom nivou. Moda je u današnjem dobu jako popularna. Slobodno se može reći da je oblast mode najrazvijenija, ali i najzahtevnija grana svetske industrije. Ova oblast se dosta razvija, tako što u sebe implementira i druge značajne grane primenjene umetnosti poput modnog i grafičkog dizajna. Dve najveće evropske zemlje, odnosno Francuska i Italija, važe za zemlje u kojima se moda razvila i u kojima je danas najzastupljenija i najuvaženija, pa je stoga jako bitan deo privrede. Mnoge zemlje vredno rade na tome da razviju modu i podignu je na neki viši nivo. Od nastanka ove oblasti, pa sve do danas, moda se mnogo menjala i napredovala i to u korišćenju tehnika i materijala. Značajan napredak i razvitak u oblasti modnog dizajna je izrazito primetan. Danas se koriste naprednije tehnike, kao i brojni raznovrsni materijali. Zahvaljujući napretku i razvitku tehnike i stvaranju novih materijala, danas se susrećemo sa veoma kvalitetnim i korisnim modnim kreacijama.

41 Upoznajte oblast: Modni dizajn 8 Upoznajte oblast: Modni dizajn

Kako je moda postala oblast koja je najatraktivnija, ova grana umetnosti se danas izučava i studira. U našoj zemlji je dosta traženo zanimanje – modni dizajner. Stoga, svi koji žele da svoju kreativnu crtu ličnosti izraze kroz modne kreacije, to mogu da unaprede i sprovedu tokom studiranja u oblasti Modnog dizajna i da nakon završenih studija postanu jedni od poznatijih ljudi koji svoja dela prikazuju na brojnim modnim manifestacijama i projektima.

IMG 3210 Upoznajte oblast: Modni dizajn IMG 3223 Upoznajte oblast: Modni dizajn

Većina modnih dizajnera zaposleni su u nekoj domaćoj ili stranoj modnoj kući. Neki modni dizajneri se tokom godina studiranja u ovoj oblasti opredele za posao koji se bavi osmišljavanjem kostima za pozorišne predstave ili filmske projekte, pa rade kao kostimografi. Postoje i oni modni dizajneri koji se odlučuju na zahtevniji korak, a to je da rade samostalno na razvitku sopstvene kolekcije i prodaju iste. Na našem tržištu modni dizajneri su uglavnom odlično plaćeni. Prosečna plata jednog modnog dizajnera se kreće od 45.000 do 50.000 dinara. Svako ko želi svoje znanje da unapredi u ovoj oblasti, danas može to učiniti studirajući Modni dizajn.

Comments