Kada pomenemo “malu crnu haljinu”, čini vam se kao da smo sve rekli, zar ne? Danas smo tu da vas podsetimo na neke važne činjenice u vezi sa ovim komadom odeće koji je postao modna ikona za sebe. Najpre, kao što možete da pretpostavite, izumiteljka male crne haljine u modnom smislu koji danas znamo jeste, naravno, Koko Šanel (Coco Chanel). Dvadesetih godina prošlog veka, ona je odlučila da osmisli svojevrsnu “uniformu” za sve žene od stila. Osnovne odlike male crne haljine jesu da je jednostavna, kratka, priuštiva, dugotrajna, podložna kombinovanju i neutralne boje. Koko je uspešno razbila tradiciju crne kao boje žalosti i stavila je u službu najboljeg saveznika svake devojke koja drži do mode. Danas je ovaj modni komad obavezan u ormanu svake žene, a o njegovoj popularnosti govori i to da je dobio sopstvenu skraćenicu u modnom svetu: “LBD” (little black dress).

Za kraj, jedan modni savet: ako želite pravu malu crnu haljinu, nemojte kupovati njene loše varijante. Ne podležite trendovima i prenakićenim haljinama: mala crna haljina komad je za sva vremena, stoga treba da bude potpuno jednostavna.

Slika 135 Modni rečnik: Mala crna haljina

Danju je nosite sa kožnom jaknom i velikom tašnom

Slika 233 Modni rečnik: Mala crna haljina

Noću je obogatite elegantnim nakitom i vrtoglavim sandalama

Prethodne tekstove iz serijala “Modni rečnik” pročitajte ovde.


Alitria Silva – mala. Riđokosa. Psuje. Tvrdoglava je. Venama joj teku kofein i sladoled, a izdiše nikotin. Želi da penzioniše Anu Vintur. U svom ormaru želi Birkinku, Lagerfeldove kreacije i barem pola ormara Viktorije Bekam. U slobodno vreme kafeniše, izučava klasične nauke i starogrčki jezik, čita, piše poeziju, biva opsednuta Britanijom i pati za Hari Poter sagom. Facebook joj je na latinskom. Sanja da se uda za Gregorija Hausa.

Comments