Kultna komedija Clueless (ili kako je popularno nazivamo “Otkačena plavuša”) debitovala je davne 1995, a uskoro će proslaviti svoj 25.rođendan, što nas je nateralo da ovaj film odgledamo još jednom (nije kao da će nam nekada dosaditi). Pored filmskog užitka koji nam pruža, Clueless je odgovoran za mnogo toga . U ovom filmu svoje glumačke karijere započele su mlade glumice Alicia Silverstone, Brittany Murphy, kao i mladi glumac Paul Rudd, a iz ovog filma su takođe proistekli neki od naših najvoljenijih cathy citata iz 90-ih, koje i dan danas volimo da koristimo.

Da se podsetimo, film se delimično temelji na romanu Emma, autorke Jane Austen. Film prati Cher Horowitz, bogatu, popularnu srednjoškolku, koja se sprijateljuje sa nespretnom Tai, novom devojkom u školi; Cher diriguje različite preobražaje svoje nove prijateljice, sa željom da joj pomogne da stekne popularnost, a pored toga se isprobava u ulozi provodadžije i otkriva svoja osećanja.

Iako je radnja filma zabavna i uzbudljiva, film je najveći pečat u kinematografskim ostvarenjima ostavio zbog mode 90-ih. Kostimografkinja Mona May je inspirisala nove generacije da nose karirana žuta odela sa suknjama, odajući počast stilu glavnih glumica i trendovima koji svoj “momenat” doživljavaju punih 25 godina.

Uzimajući u obzir da je moda ciklična, nije ni čudo da su se trendovi 90-ih, kao što su kariran print i slip haljina, pre nego što su postali mejnstrim, doživljavali velike povratke tokom više godina. Nakon što smo opet pogledali film posmatrajući trendove koji su i danas popularni, zaključili smo da je Cher bila prava trendseterka. U nastavku pogledaj koji su to komadi iz filma jednako popularni i danas.

Košulja od organdina

Cher je kroz ceo film briljirala u slojevitim kombinacijama, tako što bi preko rebraste majice na bretele ili slip haljine navukla providnu košulju sa dugmićima ili mantil. Mantili i košulje od organdina su imale svoj modni trenutak krajem prošle godine, a možemo da prognoziramo da ćemo ih videti i u narednim kolekcijama. Stlizovanost slojevitih kombinacija Cher Horovitz ogleda se u potpunoj eleganciji.

View this post on Instagram

Quem já era nascido nos anos 90, ou até mesmo quem é fã da época sabe que toda garota já quis ter o closet e montar os looks de Cher Horowitz de "Clueless". Atualmente, os looks inspirados no filme e nos anos 90 voltaram com tudo! O look mais famoso do filme é, com certeza, o conjunto xadrez. As peças foram feitas pela marca Dolce & Gabbana, e conquistaram corações ao longo dos anos. Não podemos esquecer dos looks minimalistas, se Cher vivesse hoje em dia, com certeza ela seria fashionista! E isso se confirma ainda mais quando relembramos os looks minimalistas da protagonista. Para sair à noite, ou ir à festa com os amigos, a personagem abusada de vestidos tubinhos mais curtos, sem estampas nem aplicações. Atualmente, os vestidos minimalistas são tendência em todo o mundo, e podem ser utilizados não só para situações mais formais, como também para looks casuais ou durante o dia-a-dia. Durante a trama, podemos ver os vestidos da Calvin Klein e do Azzedine Alaïa, que viraram ícones! É interessante reparar que a personagem usava muitas transparências e sobreposições, mas tudo era colocado de um jeito moderno e muito delicado. É possível ver as meninas utilizando looks com saias com botões, malhas e suéteres, vestidos curtos de veludo, entre outras peças. As cores mais claras, em tons pastéis, sempre denotando inocência e ingenuidade. Além disso, o estilo Preppy toma grande parte das montagens de looks, com saias plissadas, meias ¾ e sapatos Mary Jane. Não tem quem conheça Cher, Dionne e Tai e não seja fã delas. "Clueless" ficou guardadinho na história e nos nossos corações, desde 1995!

A post shared by O DIABO VESTE RENNER 👠 (@odiabovesterenner) on

Aksesoar za kosu

Naša ljubav prema dodacima za kosu – šnalicama, upadljivim gumicama, trakama – sve više je prisutna. Šik detalji u kosi su potpuni modni pogodak, a je Cher u svojoj dejt kombinaciji ponela statement šnalicu i crvenu mini haljinu.

View this post on Instagram

Queen ✨ #dionne #clueless

A post shared by p̾l̾a̾s̾t̾i̾c̾ h̾o̾e̾ (@dionnesoclueless) on

Mini torbe

Malene torbe su možda jedan od novih-starih trendova koje posebno obožavamo, a naravno da i ovaj neodoljivi trend datira iz 90-ih. Iako je mini torba još jedan detalj sa minimalističkim senzibilitetom, sve devojke koje su se oprobale u ovom trendu znaće da on nije baš praktičan. Mini torba Cher Horovitz u sage nijansi zelene boje, potpuno je u skladu sa njenom estetikom i tendencijom da svoj stil stavlja ispred funkcije. Uprkos velikom broju komentara koji preispituju svrhu mikro torbica i dalje smo veliki obožavaoci!

View this post on Instagram

Love this movie

A post shared by CLOTHES!!! (@thaliasinspo) on

Comments