Prepoznatljiv po svojim sunčanim naočarima, Karl Lagerfild je jedan od najautentičnijih modnih elitista svih vremena. Ipak, njegova zaostavština podrazumeva mnogo više od njegove jedinstvene ličnosti.

Kao glavni dizajner modne kuće Chanel 31 godinu, njegov uticaj i dostignuća u modnoj industriji su ogromna. Navodimo samo nekoliko razloga iz kojih Karla Lagerfilda možemo smatrati neponovljivim fenomenom mode.

Rad za veliki broj modnih kuća

karl lagerfild 8 Modno nasleđe Karla Lagerfilda

Iako je proveo 31 godinu kao glavni dizajner brenda Chanel, Karl se u svojoj radnoj biografiji može pohvaliti i dizajniranjem za druge velike modne kuće među kojima su i Chloé, kao i Fendi, za koju još uvek radi.

Kreiranje visoke mode za sve

karl lagerfild hm Modno nasleđe Karla Lagerfilda

Karl Lagerfild je zastupnik stava da visoka moda mora biti dostupna svim društvenim slojevima, i veliki deo svoje karijere posvetio je i kreiranju visoke mode za ulice grada. Ovo se najviše istaklo u njegovoj saradnji sa modnom kućom H&M.

Revolucija u svetu parfema

chloe karl lagerfild Modno nasleđe Karla Lagerfilda

Sve do 1975. godine, parfemi su kreirani isključivo pod imenima njihovih kreatora, u sopstvenoj proizvodnji. Karl Lagerfild je napravio preokret i na ovom polju, kreiravši parfem za modnu kuću Chloé.

Skrivanje pod velom misterije

Karl Lagerfeld Modno nasleđe Karla Lagerfilda

Do nedavno, niko nije znao da je slavni dizajner rođen 1933. godine. Sva njegova javna istupanja svode se na promociju njegovog rada, a on sam tvrdi da je za kreativan posao velika kočnica ako je pojedinac stalno u fokusu pažnje javnosti.

Neprepoznatljivost i transformacije

lagerfild stil Modno nasleđe Karla Lagerfilda

Za razliku od velikog broja drugih modnih kreatora, Lagerfild nikada nije razvio svoj jedinstveni prepoznatljivi stil. Njegove kreacije se razlikuju od jedne modne kuće do druge, od jedne linije do druge. Lagerfild se godinama prilagođava trendovima, diktira ih i prati u stopu sve smene generacija.

Coca-Cola i Lagerfild

karl lagerfild 2 Modno nasleđe Karla Lagerfilda

Ovaj slavni dizajner napravio je još jedno veliko istupanje, kada je iz sveta velike mode, odlučio da kreira jedinstvene boce za najpopularniji napitak na svetu. Na dizajnu ovih prelepih boca našao se i on sam.

Nepoštovanje Chanel tradicije

karl i koko Modno nasleđe Karla Lagerfilda

U svom radu za Chanel, Karl Lagerfild je smelo odbacio postulat “Manje je više”, koji je stvorila legendarna Koko Šanel. Nasuprot tome, on je nametnuo novu modnu filozofiju – “Više je više!”.

Negativan stav o gojaznosti

karl lagerfild Modno nasleđe Karla Lagerfilda

Skandalozno je nazvao pevačicu Adel “malo predebelom”, i uvek se odlučivao za vrlo mršave manekenke. Karl i sam drži “modnu dijetu”, čija je važna namirnica – dijetalna koka-kola.

Jasna Stanić

Comments