Sve je počelo sa Katie Holmes i njenim za leto pomalo neobičnim street sytle izdanjem koje je, ko zna iz kog razloga, postalo izuzetno viralno tokom prethodnih nekoliko dana. Podsećanja radi, glumica je prošetala Menhetnom u vunenom grudnjaku i kardiganu boje dima, a tako vitka i preplanula, neodoljivo je podsećala na Jackie O. sedamdesetih ili pak Liv Tyler devedesetih. Sasvim slučajno ili pak potpuno namerno, Katie je dizajnerki ovih pletenih komada, Cate Holstein, donela neverovatnu popularnost lansirajući je na Njujoršku nedelju mode kao već poznato i omiljeno (novo) ime na modnoj sceni koje na Instagramu prati na hiljade korisnika i za koje modni kritičari imaju samo reči hvale. Dakle – pun pogodak!

Priča o Cate Holstein je odličan uvod u ono što nas očekuje na Nedelji mode u Njujorku koja traje do 14. septembra – nov, svež talas talenata pretvara čuveni modni događaj u fuziju inovacija, inkluzivnosti i nestvarno lepe garderobe, a da stvar bude još bolja – u pitanju su žene! Naravno, nepravedno bi bilo reći da su samo žene zaslužne za pomeranje granica u svetu mode. Ima tu i mnogo muškaraca (Kerby Jean-Raymond, Victor Glemaud, Christian Siriano) koji takođe menjaju žensku modu na nove, genijalne i upečatljive načine. Pa ipak, “završnu reč” će sigurno imati žene jer ko bolje razume žene – od žena? Ženama je jasno da modna industrija često postavlja nerealne standarde, ženama je dosta da na pistama gledaju samo mlade, vitke, filmski lepe manekenke, žene žele da vide prave žene sa kojima mogu da se poistovete i koje im mogu, na kraju krajeva, i prodati komad koji se prezentuje. Prilikom predstavljanja novih kolekcija, zar to nije ono što je najvažnije – prodati proizvod? Upravo zato će žene biti te koje će nas do kraja uvesti u svet inkluzivnosti, pre svega tako što će na kastinzima zahtevati modele različtog izgleda, različite građe, različitih godina. I to će biti samo početak.

Izuzetno je bitno što se ova promena dešava baš sad – iako je i tokom prethodnih sezona bilo naznaka da će se stanje u industriji promeniti nabolje (setimo se čuvene Rihannine revije!) čini se da je baš sada, više nego ikada, Njujorška nedelja mode – propala! U redu, možda je previše reći da je propala, ali da je izgubila mnogo “krvi” jeste, a dovoljan dokaz za to je da mnogo veću pažnju privlače street style “parade” nego same modne piste, odnosno, revije. Osim toga, najveći problem zapravo imaju velike modne kuće – one veruju da su uradile dovoljno i da im dodatno dokazivanje nije potrebno. Sa druge strane, oni manji brendovi, i dalje se bore za svoje mesto pod suncem (i samim tim prilagođavaju potrebama tržišta), baš zato što još uvek nisu izgradili ime kao što su to učinili Calvin Klein, Alexander Wang, pa čak i Rodarte, Altuzarra, brendovi koje obožavamo, ali kojima je ruku na srce zaista potreban update.

I onda, u celokupan haos koji je veći nego ikada jer se čini da niko zapravo ne zna šta treba da radi, dolazi nova liga ženskih dizajnera (namerno ne pišem dizajnerki da bih naglasila da je reč o ženama) koje savršeno dobro znaju šta moda i stil treba da znače. Za već pomenutu Catherine Holstein, to bi bila “nova, sveža ravnoteža između suprotstavljenih elemenata – prošlosti i budućnosti, muževnog i ženstvenog, snage i nežnosti, strukture i fluidnosti”. Ovo bi se moglo prevesti na prepoznatljive haljine Phoebe Philo, luksuzne modele farmerki, ali i pletivo od održivih izvora kojima Holsteinova iz sezone u sezonu želi da privuče pažnju – sve do sada kada je, zahvaljujući Katie, to i uspela. To je ono što je u svetu mode trenutno kul, ali svi znamo da je ono što je kul – papreno skupo. Sa ove tačke gledišta to bi mogla da bude sledeća promena – nakon što uspostavimo inkluzivnija pravila mode i stila, zaista bi valjalo fokusirati se na cene. Prodaja – sećaš se?

Comments