Izmišljen tridesetih godina prošlog veka, Mohito koktel je osvežavajući napitak na bazi belog ruma. Jednostavnost ovog pića može se poboljšati dodavanjem različitih sastojaka, od jagoda i breskvi do manga i krastavaca. Predstavljamo vam 7 ukusnih varijanti Mohito koktela u kojima ćete uživati, a veoma su jednostavne za pravljenje.

Mohito je piće za sva vremena, a zbog svoje jednostavnosti je popularan širom sveta. Veruje se da je kreiran u Havani, na Kubi, u baru La Bodeguita Del Medio. Međutim, postoji i druga strana priče zbog koje se veruje da je ovaj koktel izmišljen 1500-ih godina ili od strane afričkih robova koji su radili na plantažama šećera u Latinskoj Americi.

Bez obzira na to ko ga je izmislio, ovaj koktel je toliko popularno piće da postoje njegove brojne varijante. Mohito koktel sadrži voćni ukus ruma, sa pikantnom limetom i osvežavajućom nanom. Prvo se listovi nane gnječe kako bi se oslobodila njena prepoznatljiva aroma, a isti je postupak i sa limetom. Zatim, doda se još soka od limete ako je potrebno, potom rum i kocke leda, pa se, na kraju, šejkuje. Kad savladate osnovnu proceduru za pravljenje Mohito koktela, ostale ćete praviti kao od šale.

Postoji mnogo varijacija ove osnovne mešavine, a mi smo ovde izvojili 7 ukusnih varijanti Mohito koktela u kojima ćete uživati.

Jagoda Mohito

Dodatak slatkih i kiselih jagoda može pretvoriti jednostavan Mohito koktel u ukusno piće skrojeno za prolećnu sezonu. Razlog zašto ovaj Mohito od jagoda funkcioniše je taj što se i ovde primenjuje klasična tehnika mešanja koja se koristi u osnovnom receptu. Mešanjem jagoda sa listovima nane oslobađa se specifičan ukus koji će koktelu dati potreban šmek. U piće možete dodati i sveže jagode kao garniš pre serviranja pića.

Koktel sa lubenicom

Osvežavajuće piće koje je savršeno za leto i vrućine. Iako bi uklanjanje semenki iz lubenice moglo da bude malo više posla, kada se to završi, ovaj recept postaje toliko lak da možete da ga pripremite u bilo kom trenutku. Umesto da mešate lubenicu i mentu, možete da ih sameljete i procedite pre nego što dodate ostale sastojke.

Kokos Mohito

Šta se dešava kad se ukusi Mohito koktela pomešaju sa tropskim voćem? Dobija se brilijantan i neočekivano osvežavajući ukus. Možete dodati krem od kokosa ili kokosovo mleko da biste napravili ovaj ukusni koktel. Međutim, sipajte malu količinu kokosovog mleka ako niste sigurni kakav će biti ukus koktela. Takođe, preporučuje se dodavanje malo soda vode u slučaju da koristite kokosov krem.

Ananas Mohito

Uzmite nekoliko komada svežeg ananasa, umutite ih ili sameljite zajedno sa listovima nane, procedite sirup i dodajte osnovne sastojke za koktel. Umesto svežeg ananasa možete koristiti i sok ili sirup od ananasa, ali koktel svakako ima najbolji ukus kad se pripremi sa svežim voćem.

Pročitajte i: Jednostavni recepti za smuti koje ćete obožavati

Koktel sa mangom

Kralj svih letnjih plodova, mango, ima sjajan ukus u svim pićima bilo da se radi o šejku ili koktelu. Mango Mohito je jedno od onih pića koje morate da probate u toku leta jer ništa ne osvežava tako dobro kao kombinacija manga, mente i limete. Pomešajte mango sa listovima nane, procedite ga i dodajte ostale sastojke da napravite ukusan koktel.

Breskva Mohito

Ako mislite da je ledeni čaj od breskve odličan način da se osvežite u toku letnje vrućine, obavezno probajte i Mohito sa breskvom. Slatki ukus breskve, kada se pomeša sa listovima mente, zaista dobro funkcioniše u ovom napitku. Breskve možete i samleti pre nego što ih dodate u piće, ali u gotovo piće obavezno dodajte krišku breskve pre serviranja.

Krastavac Mohito

Krastavac je odličan sastojak za konzumiranje u toku leta, te može da bude odličan dodatak klasičnom Mohito koktelu. Sve što bi trebalo da uradite je da pomešate nekoliko kriški svežeg krastavca sa listovima nane, a zatim da dodate ostale sastojke za osnovni koktel. Sa nekoliko kriški krastavca obavezno ukrasite piće pre serviranja.

Pročitajte još i: Jednostavni recepti za bezalkoholne koktele

Naslovna fotografija: instagram.com/poul_bali

Marija Gavrilović 

Comments