Čuveni Patavium kako su ga stari Latini zvali, leži tamo negde i čeka samo vas da ga otkrijete. Šta vas je sprečavalo do sada? Šta vas sprečava da to uradite možda baš sledećeg vikenda? Potrebna vam je dobra volja, automobil, par prijatelja, možda partner, možete i sami ako tako više volite i dobra navigacija ili stara dobra mapa puta. Organizacija je pola puta! Da sam na vašem mestu zabavila bih se sa prijateljima iscrtavajući mapu za što kraćim i povoljnijim putem, spremila sendviče, osmeh, dobru muziku, raspitala se koji hosteli nude jeftino prenoćište i otisnula se u nepoznato. Sigurna sam da niste svesni koliko Padova ima da vam ponudi.

Nalazi se u regiji Veneto na severu Italije i glavni je grad pokrajine Padova. S obzirom na to da se nalazi 40 km zapadno od Venecije sigurna sam da će to otvoriti još neke dobre mogućnosti i ideje kako bi svoj boravak i avanturu po severnoj Italiji upotpunili možda još jednim izletom ili kojim danom više upravo tamo. Padova je univerzitetski grad, preovlađuje omladina, mnogo turista, smeha, dobre volje, meštana koji plene osmesima i sjajnim ponudama lokalnih vodiča za znamenitosti, kuhinju, a i šoping – ko voli da počasti sebe nečim za uspomenu. Najveće i najpoznatije, staro preko 800 godina jeste sveučilište “Universita di Padova” i sigurno ćete želeti da ga posetite, a i zapamtite, jer je na njemu predavao čuveni Galileo Galilej.

Pročitajte i ovo: 7 trikova koje morate da znate kad putujete avionom

Moj savet vam je da se otisnete opušteno u istraživanje grada, ali da negde koncentracija uvek zadrži pažnju na ulice kojima se krećete, jer su sve vrlo slične i lako se možete izgubiti. U jednom trenutku samo ćete se zateći kako stojite na skroz nepoznatom mestu, biće vam sve slično i nećete znati kuda da krenete dalje. Padova je vrlo specifična, slikovita, nudi vam gužvu, ali i mir ako ste to tražili.

Dok se umarate hodajući nepreglednim uzanim ulicama koje vode u sve delove grada, odmorićete se ujedno duhovno i napuniti baterije za neke nove radne pobede ili životne odluke. Možda odlučite da se preselite baš tu? Možda da se prebacite na studije? Možda se zaljubite slučajno natrčavši na nekoga dok zaneseno posmatrate Baziliku Sv. Ante gde se nalaze i njegove relikvije. Ukoliko i ne bude tako, mapa grada vam neće smetati, imate je na svakom mestu u gradu, počevši od centralnog parkinga ako ste došli kolima ili autobusom. Kupite je, nećete zažaliti.

Preporučujem vam da za vreme radnih dana posetite Palazzo della Ragione, jer se u toj savršenoj opštini nalazi najveća dvorana koja ima krov bez stubova. I to je ujedno jedina takva dvorana u Evropi. Specifična je po svojim umetničkim i istorijskim freskama koje je između ostalih radio i Stefano Ferara u 15. veku. Kada odatle pustite pogled da vam luta po Padovi sigurno ćete se zaljubiti i poželeti da se taj osećaj i trenutak nikada ne završi.

I slobodno ga produžite ispijajući neki makijato ili uz sladoled po kome su poznati na trgu Piazza dei Signori gde se nalazi mnošto kafića, đelaterija i tratorija u kojima ćete svoja nepca obradovati sjajnim lazanjama, picom ili biftekom u sosu od pomorandžine kore. Ukoliko ostajete duže, dozvolite sebi da obilazite sve polako i da svaki dan otkrijete nešto novo.

Od umetnosti i kulture, preko ukusa hrane i mirisa starih zdanja koja se protežu uzanim ulicama svih vaših neotkrivenih putanja. Za kraj svi ljubitelji dobrog umetničkog dela i oni koji će to tek postati posle ove posete, ja bih ostavila kapelu Arenu koju je oslikao čuveni Đoto di Bondone. Prikaz Isusovog života je vrlo važno remek-delo italijanskog gotičkog slikarstva i kada se upustite u tu priču na kraju svog dana, nećete otići ravnodušni i bez emocija i utisaka koje ćete tako lako moći da iskažete rečima uz kafu po povratku sa svog puta.

Za sve one koji vole da procunjaju gradskim pijacama i onim malim lokalnim radnjama, moram otkriti da se glavna pijaca održava subotom i to tradicionalno na trgu. Prato, kako ga stanovnici Padove zovu, inače je mesto i svih ostalih dešavanja, okupljanja, kako gradskih, tako i međugradskih. Od priredbi, koncerata, pa i norijade.

Da bih vam izdvojila nešto posebno što biste mogli da kupite i ponesete kako svojim prijateljima, tako i sebi možda u nastavku svog puta, mogla bih, ali ću to ostaviti vama. Kolači tzv. vikinški koji su tradicionalni svuda po Italiji, punjeni suvim voćem, orasima, bademima, lešnicima, pomorandžinom korom, đumbirom, belim biberom i čiji ukus vas prosto ne može ostaviti ravnodušnim jeste jedan od mojih favorita koje rado kupujem onima koje volim.

Pročitajte i ovo: Zgrabite pasoše i posetite lokacije sa snimanja druge sezone serije “The White Lotus”

Dugo može da stoji, pakuje se u divne metalne kutijice oslikane znamenitostima Padove, a ni u običnom papiru uvezanom trakama ne gubi ništa od svog pečata, verujte mi. Neko će možda želeti da se počasti kvalitetnim duksom na kome piše Universita di Padova i da u nekim budućim, hladnim danima nosi uspomenu na svoju avanturu kroz ovaj prelepi grad oblasti Veneto. Sami procenite, sigurna sam da ćete pronaći nešto po svom osećaju i ukusu.

Moj put se nastavio dalje ka Firenci i nekim drugim okolnim gradovima Italije, a ukoliko i vi promenite kurs u poslednjem trenutku u želji da produžite svoju posetu severu Italije, možda se sretnemo negde ispijajući lešnik kapućino i uživajući na prolećnom suncu razmenimo neki pogled razumevanja.

Naslovna fotografija: instagram.com/padovainfoto

Maja Wu

Comments