Ko je bio grof Drakula? Mnogi smatraju mitom priču o krvožednom biću koje vreba slatkokrvna tela i misle da se ne radi ni o kakvom bizarnom gastronomu, već o liku zasnovanom na istorijskoj ličnosti. Stoga često kažu da Drakula nije isto što i vampir, već obično vlastito ime. Međutim, mi nismo tu da bismo obarali mitove i legende, već da se, najpre, upoznamo sa ovim sablasnim vlaškim vladarom koji je poslužio kao inspiracija za kreiranje lika najpoznatijeg svetskog vampira.

172 Moje ime je Drakula, a vi ste...?

Po verovanju, Drakula spava u mrtvačkom kovčegu i budi se sa smirajem dana

Vlad Cepeš III (Vlad Ţepeş III) bio je vlaški knez iz 15. veka, koji je nazivan još i Drakulom, što u prevodu znači Zmajev sin. Taj naziv je dobio zahvaljujući svom ocu, koji je nosio titulu Reda zmaja Svetog rimskog carstva. Grof Drakula je bio poznat po svojoj surovosti, ratovanju i borbi protiv Turaka.

257 Moje ime je Drakula, a vi ste...?

Vlad Cepeš III nije pio krv, ali je jedna od njegovih surovih kazni bila nabijanje ljudi na kolac

Ovaj neobičan vladar smatra se idejnim uporištem za stvaranje Stokerovog (Abraham Bram Stoker) “Drakule”. Ovaj književni lik opisan je kao bled, dugih očnjaka, šiljatih ušiju, ogrnut crnim plaštom, pije svežu krv, transformiše se u druge životinje, podmlađuje se, čini ljude vampirima. Kao i svaki vampir, i Drakula se boji belog luka, krsta, svetlosti, a može umreti ukoliko se probode glogovim kolcem kroz srce.

357 Moje ime je Drakula, a vi ste...?

Jedan od najvernijih opisa Drakule jeste u crno-belom filmu "Nosferatu" iz 1922. godine

Stoker je još u 19. veku preuzeo motiv vampira i napravio književni horor koji se smatra kultnim, a danas su vampiri ponovo u modi. Međutim, koliko god današnji vampiri bili zgodni, zabavni, šarmantni ili jezivi, nisu još uvek uspeli da dosegnu slavu grofa Drakule. Zato svim obožavaocima filmova “Sumrak saga” (The Twilight Saga), “Intervju sa vampirom” (Interview with the Vampire) ili serije “Vampirski dnevnici” (The Vampire Diaries) i drugih vampiromanija preporučujem da se malo bolje upoznaju sa starim, dobrim grofom, koji će im biti odlična uvertira za današnju vampirsku pomamu. Kako biste se smatrali pravim ljubiteljem vampira, potrebno je učiniti sledeće korake.

Najpre, pročitajte Stokerovu knjigu. Ukoliko volite horor fantastiku, folklorne motive i krimiće, knjiga “Drakula” trebalo bi da postane vaša obavezna lektira. Udobno se smestite u neki rustičan odeljak vašeg životnog prostora, osvetlite stranice knjige samo neophodnim tračkom svetlosti, uključite tihu muziku sa temom iz horor filmova i krenite sa čitanjem. U ovakvoj atmosferi, doživaljaj pri čitanju Stokerove “Drakule” biće pojačan, svaki šum će za vas biti svojevrsno preživljavanje, a možda vam se učini da i senke na zidovima žele nešto da vam poruče. Ako budete čitali knjigu u ovom ambijentu, verujem da ćete se uvek sećati svake stranice, doživećete delo snažnije, te će vam pri pomenu Stokerove “Drakule” telom uvek prolaziti neka blaga jeza.

453 Moje ime je Drakula, a vi ste...?

Bram Stoker je u svom romanu iz 1897. godine koristio zapise Harkera i Helsinga

Zatim, da biste se u potpunosti saživeli sa likom i delom Drakule, pogledajte neprevaziđeni film iz 1931. godine sa Belom Lugošijem (Bela Lugosi) u glavnoj ulozi. Po mišljenju mnogih, ovo je jedna od najboljih i najvernijih adaptacija poznatog romana. Najbolje bi bilo da pozovete nekoliko dobrih prijatelja koji vole horore. Izguglajte neki super recept sa horor izgledom, napravite sablasni meni i pustite stari film. Horor se u grupi uvek nekako pretvori u komediju, pa dozvolite da se i vama to dogodi. Naravno, ovaj film nije jedini koji možete gledati, te ne smemo zaboraviti ni druge sjajne ekranizacije Stokerove knjige poput one iz 1992. godine, koju je režirao slavni Kopola (Francis Ford Coppola) sa Gerijem Oldmanom (Gary Oldman), Vinonom Rajder (Winona Ryder) i Entonijem Hopkinsom (Anthony Hopkins) u glavnim ulogama.

545 Moje ime je Drakula, a vi ste...?

Bela Lugoši kao grof Drakula

I naravno, šta je Drakula bez dvorca? Iskusite i vi čari popularnog horor turizma. Zato, ukoliko želite da učvrstite svoju reputaciju ljubitelja vampira, posetite postojbinu onog koji je bio inspiracija za nastanak najpoznatijeg vampira sveta. Nije važno da li verujete u priču o transilvanijskom poreklu grofa Drakule, ili mislite da su to samo legende. Pozovite voljenu osobu i spakujte samo neophodne krpice. Otputujte u krajeve Transilvanije, posetite dvorac najpoznatijeg vampira na svetu. Uživajte u raskoši, predanju o Drakuli, pa makar to sve bio samo jedan od trikova marketinga. Smisao je da uživate, putujete, upoznajete, i bar tako zađete u čudesnu priču o grofu Drakuli.

638 Moje ime je Drakula, a vi ste...?

Dvorac Bran je po verovanju zavičaj grofa Drakule

Priča o vampirima stara je stotinama godina, a legenda o bićima koja se hrane tuđom krvlju postoji u svim krajevima sveta. I kod nas se pričalo o čuvenom Savi Savanoviću, Ruži Vlajni, a i sama reč vampir slovenskog je porekla. Nikog nije zaobišla vampirska groznica, a onda, opet posle toliko godina, vampiri su iznova u modi. Bestseleri, blokbasteri, svi govore o vampirima. Međutim, i pored duge tradicije ili trenutne popularnosti, čini se da niko nije uspeo da svrgne sa trona najpoznatijeg vampira svih vremena – čuvenog grofa Drakulu.


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Comments