Menstruaciju ima pola svetske populacije jednom mesečno, a i pored toga smo uspeli da postane tabu; da se o tome govorka i da žene generalno veoma malo toga znaju o menstruaciji i svom reproduktivnom zdravlju. Tako su se na tržištu pojavile menstrualne čašice, koje i dalje nailaze na veliki otpor kod žena, jer uglavnom ni ne znaju kako se korste. I kako uopšte da znaju kako se koriste kada se edukativni snimci o korišćenju menstrualne čašice mogu naći samo na pornografskim sajtovima? Zar to nije bizarna činjenica – da se edukativni sadržaj ove vrste može naći samo na ovakvim sajtovima?

Menstrualnu čašicu koristim od 2016. godine. I bila sam prva među osobama koje sam poznavala da je uopšte iskazala interesovanje za to. Tada se čašica nije mogla kupiti u Srbiji, pa sam zamolila drugaricu iz Austrije da mi kupi. I dalje koristim istu čašicu. I tek sad je vreme da kupim novu. Tako da, što bi se reklo, imam mnogo iskustva, a i u međuvremenu sam mnogo toga naučila o tome kako se čašica koristi i kako odabrati pravu. A najviše od svega, naučila sam mnogo toga o svom telu, njegovoj anatomiji.

Kako funkcioniše menstrualna čašica?

Sve čašice se prave od hirurškog silikona, što znači da se na takvom materijalu ne mogu razmnožavati bakterije i drugi mikroorganizmi, kao što je slučaj sa ulošcima i tamponima.

Menstrualna čašica funkcioniše tako što se umetne u vaginu i skuplja krv. Drži se za zidove vagine vakumom. Zato je veoma važno da je pravilno staviš, jer ako je osećaš, znači da nije dobro pozicionirana ili da ti je prevelika. Postoji nekoliko načina kako se čašica savija da bi se lakše stavila u vaginu, koje možeš videti na ilustraciji ispod:

Dalje, veoma je važno da ti čašica bude tačno ispod cerviksa, jer upravo kroz cerviks prolazi krv iz materice u vaginu. Što znači da, ako ga promašiš, čašica neće skupljati krv i tako će ti procureti. Malo nezgodna stvar sa cerviksom je što ume da “šeta”, pa ti preporučujem da, kad staviš čašicu, opipaš da li osećaš cerviks.

Nisi sigurna kako možeš da opipaš cerviks? To je ispupčenje u vagini koje se oseća kao loptica koja je glatka na dodir. Veruj, teško ćeš ga omašiti. Samo ti je potrebna volja da istražuješ sopstveno telo.

Čašica stvara vakum na zidovima vagine i sigurno ti neće ispasti. Možeš je nositi čak i do 8 sati, sve zavisi koliko ti je obilna menstruacija. Iz mog iskustva, na drugi dan menstruacije, čašicu ispraznim i operem na svaka 3-4 sata.

Da napomenem, pre prvog korišćenja čašicu treba dezinfikovati. Kuvam je u mom specijalnom lončetu za menstrualnu čašicu. Neka se čašica kuva nekoliko minuta u kipućoj vodi. Drži čašicu viljuškom, jer će se čašica istopiti ako se zalepi za zidove lončeta. Nakon svakog pražnjenja, čašica se opere običnom toplom vodom i ponovo se umeće u vaginu. Na kraju menstruacije, čašicu možeš ponovo prokuvati i odložiti do sledeće menstruacije.

Znam da sve u početku deluje komplikovano, ali već posle treće ili četvrte menstruacije više nećeš imati nikakvih problema sa korišćenjem čašice. Pojedine čašice mogu trajati i do 10 godina – možeš je koristiti sve dok je drži vakum. Kada primetiš da je oslabio, vreme je za novu čašicu. Naravno, usled korišćenja neće više izgledati kao kad si je kupila, boja će izbledeti i izgledaće isprano, ali najvažnije od svega je da je čašica čista i dezinfikovana.

Kako da odabereš pravu čašicu za sebe?

Izbor čašice je definitivno nešto na šta moraš obratiti pažnju, jer ako ne odabereš onu koja je dobra za tebe – sigurno nećeš imati dobro iskustvo njenog korišćenja. Ono što je pomalo komplikovano jeste da ne možeš biti sasvim sigurna da li će ti čašica odgovarati dok ne počneš da je koristiš. Možeš tek onda uvideti da ti ne odgovara, a već si dala novac.

Zato je neophodno da obratiš pažnju na sledeće faktore prilikom izbora čašice. Čašice se najpre dele na to da li ste rađale vaginalno ili ne. Posle vaginalnog porođaja, vagina se blago proširi, pa će vam tad biti potrebna veća čašica. Za žene koje nisu rađale obično se koristi S veličina. Takođe, vagina se proširi i sa godinama, pa starije žene treba da kupuju veće čašice.

Uzmi u obzir da tvoja “veličina” nema veze sa veličinom tvoje vagine. Na primer, ja imam višak kilograma, a nosim S čašicu, jer nisam rađala. Vagina se ne širi sa kilogramima.

Druga stvar na koju je potrebno da obratiš pažnju jeste koliko su ti jaki vaginalni mišići. Od toga zavisi čvrstina čašice koju treba da uzmeš. Na primer, sportistkinje imaju te mišiće jače od devojaka koje treniraju povremeno i rekreativno. Zato sportistkinjama treba čvršća ćašica. Devojkama koje rekreativno treniraju treba čašica srednje čvrstine. Devojkama koje su izuzetno osetljive i imaju slabe vaginalne mišiće – potrebna je mekana čašica, koja se lako savija. Ako izabereš čvršću čašicu nego što ti odgovara, može se desiti da ćete boleti i da će ti biti neprijatno. Sa druge strane, ako odabereš mekšu čašicu, onda ćeš osetiti tu “labavost” i da tvoja čašica ne može da se drži.

Treća bitna stvar jeste položaj cerviksa, od toga zavisi oblik čašice. Preporuka je da se ceviks meri od prvog do trećeg dana menstruacije. Već sam spomenula kako možeš da opipaš tvoj cerviks, a meriš ga na isti način. Meri koliko treba da zavučeš prst da bi osetila svoj cerviks. Ako ga osećaš odmah na ulazu, to znači da imaš nizak cerviks. Ako moraš da staviš prst do kraja i osećaš ga samo vrhom prsta, to znači da je visok. A ukoliko je negde između, to znači da ti je cerviks na srednjoj visini.

Postoje specijalne čašice koje se prave za bilo koju visinu cerviksa. Čašice za nizak cerviks su blago spljoštene. Druge su izdužene, a za visok cerviks imaju duži nastavak. Ispod dna čašice se često nalazi nastavak raznih oblika koji prvi napipaš kada hoćeš da izvadiš čašicu. Blago pritisni dno čašice kako bi opustila vakum i onda je spuštaj nadole.

Šta da radiš kada ne možeš da uhvatiš čašicu?

Ono što sam naučila sa menstrualnom čašicom jeste kako da koristim mišiće vagine. To su takozvane Kegelove vežbe. Uz pomoć stezanja i opuštanja mišića možeš spustiti čašicu. Ako ne možeš da napipaš čašicu to može značiti da si stegnuta. Kada si uplašena, tvoji vaginalni mišići se grče i biće ti nemoguće da izvadiš čašicu. Šta onda možeš da uradiš? Da samo sediš na WC šolji i sačekaš da se opustiš. Čačkaš telefon, čitaš novine, gledaš film, meditiraš, šta god da ti odgovara. Potom probaj opet. Znaj, ne postoji mogućnost da se čašica izgubi u tebi, šta god da se dogodi.

Comments