Romantika je lagan i tanak veo iluzija, poetična skrama preko prozaičnosti svakodnevice – potrebno je i prijatno ponekad ogrnuti taj veo i zaplesati sa njim, poigrati se i uneti malo čarolije, jer to pomaže da iznesete onaj deo koji pripada prozaičnoj svakodnevici. Ali, taj deo ne mora da bude razočaravajući – nelepi svakodnevni momenti, otkrivanje sopstvenih i partnerovih slabosti, tolerisanje loših navika, „pokazivanje pravog lica“ spadaju u domen prave, duboke bliskosti. Jedna od definicija ljubavi kaže da je ljubav kad znate sve ono čega se partner stidi, što krije od drugih, sve njegove slabosti i mane i prihvatate ga sa svim tim, imate razumevanja i na njegovoj ste strani. Ljubavni odnos se ne gradi na romantici, on opstaje u realnosti i napreduje i razvija se upravo zahvaljujući tom dubokom poznavanju loših, neprijatnih i uznemirujućih osobina, načina i situacija. I u svakoj vezi postoji momenat kada prvi put doživite (osvestite) to nešto neprijatno i prozaično, što treba da prihvatite jer je deo vašeg odnosa – a u nastavku vam predstavljamo koji to momenti mogu biti.

Kad vas partner prvi put vidi bez šminke

Mnoge žene ovo doživljavaju kao veliki pomak u prisnosti, jer svetu uvek pokazuju svoje doterano lice, sa kojim se osećaju sigurno i samouvereno. Kad ste spremni da se probudite pored nekog, podbuli, čupavi, namrgođeni, to je već viši nivo poverenja i prisnosti – u stanju ste da verujete partneru, opušteni ste i zahvalni što ne morate da nosite bilo kakvu vrstu maske pred njim, on je na vašoj strani i vi to znate. Muškarci obično prilično dobro „podnose“ to „skidanje maske“, jer uglavnom i ne vole upadljivu šminku. Možda ćete dobiti neki šaljiv komentar kad vas prvi put vidi u kućnom ili jutarnjem izdanju, a najbolje je i da sami pristupite duhovito ovom otkrivanju „pravog lica“.

Prva velika svađa

Verovatno ćete biti zatečeni, nesrećni, uvereni da je gotovo, naročito ako podizanje tona nije vaš stil komunikacije i ako nastojite da izbegnete sukob na svaki način. Psiholozi će vam reći da je u redu povremeno se raspravljati i da je važno da u svađi ne vređate i ne osuđujete, već da iznosite ono što vam smeta i kako se vi zbog toga osećate – možete naučiti kako da se raspravljate bez suvišne drame, u cilju sagledavanja i rešavanja onoga oko čega ste se sukobili. Kad prođe stres zbog prve svađe, shvatićete da je neminovno sukobljavati se i da se na taj način učite postavljanju i poštovanju granica i bolje upoznajete jedno drugo.

Otkrivanje neprijatnih i čudnih navika i hirova

Svako ima neke svoje čudne navike ili ponšanja o kojima nećete ništa znati dok se zaista ne upoznate, dok ne provedete neko vreme deleći životni prostor. Te neobičnosti su deo nečije privatnosti i intime koju delite sa njim, kad ste bliski i to je, osim što je ponekad dosadno ili naporno – privilegija.

Kad prvi put plačete

Možda vam je teško da dozvolite da vas partner vidi uplakane, slinave, ranjive – niko nije lep kad plače. Ali onaj ko vas ne zagrli kad plačete, nije vam blizak i nije tu za vas. Dakle, ako mu je stalo, biće zabrinut i želeće da vas uteši. Ponekad muškarci ne umeju da reaguju kako treba jer ih ženska ranjivost postiđuje i tera da se osećaju krivima, pa samo žele da to nekako prestane i ukoče se, ali i to se može naučiti. Morate reći šta vam je potrebno kad plačete – da li želite da vas ostavi na miru da se isplačete i sredite sami, ili želite da vas zagrli i drži i kaže vam da će biti sve u redu.

Comments