Čuvena reč kada na red dođe priča o inspiraciji. Ko šta radi mi pravimo manje ili veće moodboardove. Pa, naravno! Mislim sama reč dovoljno objašnjava u kojoj meri je svima koji se bave kreativnim poslom dobar moodboard po projektu neophodan. Ukratko, ono kako se osećaš po pitanju projekta na kom radiš, šta želiš da probudiš kod drugih, ko ili šta ti je inspiracija, i kako to sve onako odokativno treba da izgleda, staviš na jedno mesto (idealno pravu tablu plutenu, ali za to treba malo više vremena tako da je i digitalna sasvim pogodna) i možeš da počneš proces približavanja svom cilju. Da ne bude zabune, rad u kreativnim profesijama definitivno nije must da bi imala dobar moodboard, jer je on idealno oruđe i ukoliko želiš da promeniš nešto u svom enterijeru, napraviš plan i ciljeve za narednu godinu, promeniš stil.

Kada su moodboardovi dosegli svoj vrhunac popularnosti ranih 2000-ih, brendirani su kao neophodno lifestyle oruđe za sve od studenata koji žele da svoje sobe u studentskim domovima učine ličnijim i uređenijim do blogerki. Sa dolaskom Pinteresta 2010. godine sve je postalo još lakše jer je potrebno samo da kroz sva višesatna kliktanja i pregledanja, na sve što ti se dopadne klikneš “pin it” i zakačiš ga i sačuvaš na svojoj virtuelnoj tabli. Zapravo iako ova praksa doživljava svoj vrh posledne decenije, činjenica je da su pod drugačijim nazivima, umetnici i ostali kreativci kroz istoriju umetnosti uvek koristi ovaj metod čuvanja i inspiracije. Od kolaža do malih objekata za novi rad uvek je bilo neophodno “uhvatiti” raspoloženje, atmosferu, ideju, temu.
Taman na vreme pred prolećna spremanja, raspremanja i lične i enterijerske promene, evo kako možeš da napraviš svoj idealni moodboard.

Pronađi ideju

Put od inspiracije do gotovog rada, produkta ili realizovane ideje je često dugačak i iscrpljujuć. Moodboard i služi da ti pomogne da izbaciš sve svoje ideje na jedno mesto i to ujedno i jeste prvi korak. Pusti misli neka teku. Da, možda finalno želiš da imaš skandinavski uređenu dnevnu sobu, ali pusti da tvoji misaoni procesi slobodno lutaju i vrlo nesvedenim putevima. Brainstorminguj, ispiši ideje, ključne reči, osećaje, atmosferu, i ne razmišljaj o tome što ti se istovremeno dopada i almodovarovski crvena i beli, hladni mermer. Ubaci oba. Nikada ne znaš gde to može da dovede. Dodaćeš standardnom enterijeru neki samo svoj twist a to je uvek i više nego poželjno. Šta god da ti je zanimljivo i privlačno u tom trenutku, na temu na kojoj trenutno radiš, prikači na svoju tablu. Tako će se dosta lako iskristalisati na kraju, šta je zapravo tvoja ključna ideja.

Comments