Znate već kako to izgleda – nedelja počne poletno (ili ne) i tek je utorak, a vama se čini da petak nikada neće doći. Svaki radni dan je neverovatno dugačak, sreda traje barem dva dana, a vikend deluje nedostižno. Najlakše je da se malo opustite i pustite da stvari klize (jer će svakako kliziti prema kalendaru, a ne suprotno od njega), ali treba vam motivacija i inspiracija da biste se bolje organizovali i bolje osećali.

Motivacija i inspiracija za svaki radni dan u nedelji

Za početak nedelje

Za mnoge je ponedeljak najgori radni dan – vikend je proleteo brzinom svetlosti, niste se ni odmorili, a već morate da ustanete i idete na posao. Ako ste u toku vikenda pokušavali da nadoknadite san, narušili ste nedeljnu rutinu i poremetili svoj cirkadijalni ritam – zato je ponedeljak težak. Telo pokušava da se vrati u ritam, dok još nosi „posledice“ promene ritma (koji biste voleli da možete da zadržite), što je razlog zbog koga se osećate umornije i opterećenije nego inače. Ali, možete da kontrolišete svoje misli i osećanja, više nego što mislite. Samo jedna mala pozitivna misao ujutru, može usmeriti ostatak dana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Dakle, motivacija i inspiracija za ponedeljak, moglo bi da bude bilo šta suprotno od pomisli kako mrzite ponedeljak i očajni ste zbog posla (ako ste zaista očajni, tražite novi posao!). Umesto da razmišljate o tome kako treba da preživite celu nedelju, pomislite kako ponedeljak nudi savršenu priliku da isplanirate svoju nedelju, da budete što produktivniji i uključeniji i da završite mnogo toga, pre nego što opet dođe vikend. Misao „uh, još nedelju dana“ zamenite mišlju „novi početak, novo poglavlje“. Umesto „ponedeljak je grozan“ mislite „spremna sam“ – to bi moglo da postavi ton ostatku nedelje.

Pročitajte i ovo: Jednostavni nedeljni rituali za dobar start radne sedmice

Utorak – najteži radni dan

Uprkos opštem uverenju da je ponedeljak najgori radni dan, istraživanja pokazuju da je to zapravo, utorak – može vam se činiti da je nedelja tek počela, ali, može vam izgledati (zbog prenatrpanog ponedeljka) kao da je cela nedelja već za vama i pitati se kako je moguće da je tek utorak.

Zato neka utorak bude dan za vežbanje – endorfini koji se oslobađaju prilikom vežbanja, pomoći će vam da prebrodite izazove utorka. Započnite dan nečim posebnim, možda šoljom neke specijalne kafe, koju ne pijete svakodnevno, ili odvojte ujutru desetak minuta za nešto što vas ispunjava radošću. Razmišljajte o idealnom danu na poslu – kako stvari treba da se odvijaju i šta treba da radite – zažmurite i zamislite to, a zatim nosite u sebi taj osećaj tokom celog dana.

Kako da prevaziđete sredu

Sreda, to znači da ste na polovini nedelje, a da biste prevazišli osećaj da sreda šlajfuje u mestu, umesto da vas prebaci na drugu polovinu, olakšajte sebi radni dan. Razdvojte zadatke na manje zadatke, odredite male korake kojim ćete se kretati dok završavate obaveze. Pustite muziku koja vam podiže energiju. Raščistite svoj radni prostor. Pravite pauze (ručajte bez gledanja u monitore).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Motivacija i inspiracija za četvrtak

Ovo je dobar dan koji pruža nadu i vaše tmurno raspoloženje se obično već popravilo. Vikend je na vidiku, četvrtak je mali petak. Ali, to ne znači da možete usporiti, ili da ćete imati manje posla. U stvari, trebalo bi da shvatite četvrtak kao priliku da ubrzate i postignete više, a motivacija i inspiracija neka vam bude želja da završite sve što bi moglo da se nagomila i ostane za ponedeljak i to pre petka. Krenite sa listom svega što imate još za ovu nedelju i precrtavajte jedno po jedno. Nagradite sebe večernjim druženjem, izlaskom sa prijateljima ili večerom sa voljenom osobom. Proslavite četvrtak.

Poslednji radni dan

Petak je radni dan za lagano probijanje kroz obaveze, dakle, ako možete, sačuvajte svoje omiljene zadatke za ovaj dan. Bićete motivisani da ih završit sa lakoćom, i osećaćete da ste bili uspešni i produktivni. Planirajte nešto što vas raduje i zabavlja za petak uveče, ili za vikend. To vam može pojačati motivaciju i inspiraciju koja vam je potrebna da uživate u petku.

Promenite svoje razmišljanje i motivacija i inspiracija će doći

Sve počinje od vašeg razmišljanja i stava. Kad god se osećate loše, razmislite o tome kako možete da razmišljate drugačije. Možete pitati nekog kako izlazi na kraj, možete podeliti iskustva i osećanja. Neke nedelje će i dalje biti napornije od drugih, neki ponedeljci će i dalje biti gori od nekih utoraka, ali vi možete da učinite da svaki radni dan ide lakše i bolje!

Pročitajte i ovo: Kako da vam ponedeljak dobro počne

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević

Comments