Bila jednom jedna Milica. Milica je redovno išla na rutinske preglede dojke i redovno je vršila samopreglede. Milica nije bila paranoična, samo je odlučila da bude odgovorna prema sebi i svom zdravlju. Prilikom jednog rutinskog pregleda Milici su ustanovljene promene koje nisu ukazivale na nešto dobro. Milici je ubrzo nakon ustanovljen rak dojke. Milica je krenula na terapije i prepustila se procesu lečenja. Milica se relativno brzo izlečila i sada živi jednim srećnim životom, još više uživajući u svim blagodetima koje joj život pruža.

Sve srećne priče o ranom otkrivanju raka dojke liče jedna na drugu, a svaka sa tragičnim završetkom počinje nebrigom o sebi, zanemarivanjem svog zdravlja, pogrešnim biranjem prioriteta i nesrećna je na svoj način.

I ne, Milica nije imala sreće. Priznaćete da imati rak i nije baš neka srećna okolnost, ali je njena priča imala srećan kraj, jer je Milica imala svest o ovoj opakoj bolesti. Dakle, od sreće je u ovom slučaju važnija svest. Lično poznajem Milicu. Bila je uplašena, mnogo je plakala i zbog jakih lekova i terapije često menjala raspoloženje, bila anksiozna, a u nekim trenucima i veoma depresivna, iako je njena pobeda bila sasvim izvesna, upravo zbog toga što je bolest otkrila na vreme.

Zamisli sada sve one žene koje stoje na daskama neizvesnosti, koje po klizavom tlu koračaju ka jednoj, drugoj, trećoj operacionoj sali, čija borba traje nekada i godinama, koje trpe jake fizičke bolove i kojima bolest ispisuje ožiljke na duši i koje ne znaju da li imaju još jedno jutro. Zamisli sve te žene koje nisu na vreme otkrile rak dojke.

Svake godine u Srbiji rak dojke ispiše 1600 nesrećnih priča sa tragičnim krajem. Rak dojke u našoj zemlji baš voli da priča priče, da se poigrava sa nama, da nam nameće svoja pravila, te tako svake godine izabere više od 4000 glavnih likova da učestvuju u ovoj surovoj igri. Igru ne preživljavaju samo najhrabrije i najsrećnije, igru preživljavaju odgovorne!

Kako je PINK boja postala simbol protiv raka dojke? 

Davne 1991. godine Fondacija Susan G. Komen došla je na ideju da učesnicama trke koja se održavala u Njujorku podeli roze trake, a sve u cilju podizanja svesti o ovoj opakoj bolesti. Ugledjući se na njih, tadašnja potpredsednica kozmetičke kuće Estee Lauder odlučuje da naprave mnogo roze trakica koje će deliti kupcima u svim radnjama u Njujorku.

Zato su se i mnogi modni brendovi upravo vezali za ovu boju, boju koja će uvek asocirati na nešto jako lepo, na pobedu, na nežnost, na ljubav, boju koja će uvek povezivati sve nas žene. I zato su se žene vrlo lako identifikovale i koliko god da reč rak dojke nosi prizvuk jeze, roze boja nikada neće imati negativnu konotaciju i u kombinaciji sa našim znanjima i pogledom na svet, a pre svega u skladu sa našom odgovornošću uvek će nadjačati tamne oblake. 

Kako se rak može ofarbati u roze? 

Strahom ići na problem nikada nije bilo niti će ikada biti rešenje. Surove statistike su tu da nas opomenu, da nas otrezne, budu naša vodilja i tako ih treba shvatati. Do sada smo načule bezbroj informacija o raku dojke, gotovo da napamet znamo procente, upoznate smo i sa činjenicom da je ova bolest u vrhu bolesti koje u Srbiji svake godine vrtoglavo uzimaju živote. Kako ga onda posmatrati kroz ružičaste naočare?
Tako što ćemo ga prvo ofarbati u PINK boju. Tako što ćemo mu promeniti tu strašnu crnu odoru koju nosi i navući mu mekanu, toplu i nežnu tuniku. Tako što ćemo mu poručiti da ga se ne plašimo. Tako što ćemo se srediti, uhvatiti mamu, sestru, drugaricu, tetku za ruku i odvesti ih sa nama na pregled. Tako što ćemo se usput smejati i grliti, a na pregledu biti podrška jedna drugoj. Tako što ćemo pričati o svim lepim stvarima koje nas očekuju, a onda kada rezultati budu u redu častiti sebe jednim sočnim kolačem, omiljenom kafom, dobrom haljinom, svilenom spavaćicom. Tako što ćemo ovu rutinu ponavljati svake godine, a između lekarskih pregleda obavljati i samopreglede i uredno podsećati sve oko sebe na ovu jednako važnu rutinu.

Gde žena pronalazi snagu za borbu? 

Duboko verujem da ženi nikada ne bi bila namenjena ova bolest, da ona svojom istinskom snagom koju nosi u sebi ne bi mogla da se izbori sa njom. Nežne lavice se ne predaju tako lako, pokazuju iznova zube bolesti i štite svaki deo svog tela.
Svim tim lavicama potrebna je podrška na svakom koraku. Sve te lavice snagu pronalaze u šminci koju nanose, garderobi koju oblače, samopouzdanju koje održavaju. Snaga se krije u svakodnevnim lepim rečima i ljubavi koju pružaju same sebi. Snaga se krije u momentima mira, nežnim jutrima, cvetnoj haljini, svim aktivnostima, koje nije otkazala zbog bolesti. Snaga se krije u njenoj želji da bude lepa i negovana, sređena i da sija, iako će nakon toga otići na još jednu u nizu hemioterapija. Snagu pronalazi u ohrabrujućim porukama koje viđa na izlogu svoje omiljene radnje ili bilbordima. Snaga se krije u njenom osmehu, uprkos svemu. Snaga se krije u nadi da će jednog dana sve biti u redu. 

Kome žene veruju?

Žene veruju drugim iskrenim ženama, prijateljima, muškarcima koji ih vole, dobronamernim ljudima. Žene veruju maloj crnoj haljini, šarenim dezenima, dobroj intuiciji. Žene veruju svom omiljenom glumcu, pevaču ili piscu. Žene veruju svom omiljenom brendu.  Žena, a pogotovu ona žena koja prolazi kroz proces bolesti, veruje u društveno odgovorne kampanje.

Žensko zdravlje je i dalje ogroman tabu i svaki modni brend koji je istupio i jasno i glasno i svoja sredstva i resurse, ali i uticaj usmerio u pravcu skidanja vela sa ovog tabua, ujedno pružajući podršku u borbi protiv raka dojke, nalazi se na počasnom mestu svake žene koja je svesna svih rizika, koja trenutno prolazi ili je prolazila kroz ovu bolest.

Gest svakog modnog brenda usmerenog ka osvešćivanju i osnaživanju žena u vezi sa rakom dojke duboko je ganuo svaku ženu koja je obeležena ovom bolešću. U tim trenucima ona zna da nije sama, zna da neko mnogo uticajniji od nje širi svest o bolesti o kojoj bi ona rekla sve celom svetu, samo kada bi mogao da je čuje. Svaki put kada čuje da će brend donirati novac klinikama i obolelima od raka dojke, njoj se stvori knedla u grlu, jer zna da će sredstva otići na pravo mesto, tamo među hladne i mračne hodnike, koji su dugo bili njena svakodnevica. Zna da će ukoliko se tako nastaviti ti hodnici biti opremljeniji, a svaka naredna žena koju sudbina pošalje tamo biti u boljoj situaciji i zbog nove opreme imati veću šansu da se vrati kući.

Zašto je dobro kada su brendovi uključeni u borbu protiv raka dojke? 

Ako neko zna kako da privuče žensku pažnju to su modni brendovi. Oni poznaju ženu toliko dobro, znaju šta joj odgovara, njene želje, na šta će pasti, kako će se ponašati kada na ofingeru ugleda tu crvenu haljinu. Sa svim znanjima koje se taložilo godinama, svaki brend ima jednaku mogućnost da svoje snage usmeri ka tome ne da se žena zaljubi u haljinu, već da se noseći haljinu specijalnog kroja zaljubi u sebe.  A žena kada je zaljubljena u sebe i sve što nosi na sebi i u sebi, želi da živi srećnim životom i sama stvara sreću, jednako vodeći računa o svom zdravlju i fizičkom izgledu.  Koristeći sve resurse na pravi način modna industrija može da ima neverovatan efekat kada je zdravlje žena u pitanju.

Jedna stvar je doniranje sredstava, a druga stvar je širenje svesti. I ova druga stavka je možda najvažnija od svih. Kada jedan brend odluči da celu svoju kolekciju posveti ženama koje se bore protiv raka dojke, kada stalno plasira osvešćujuće statistike i poziva žene da rade preventivne preglede, kada plasira korisne informacije, angažuje druge uticajne žene, dizajnere, putem kojih će širiti edukativne poruke, onda to znači i više osvešćenih žena. To ujedno znači i više samopregleda,  više zakazanih pregleda, veću odgovornost. To ujedno znači i više spasenih života! To ujedno znači i više dece koja neće ostati bez jednog roditelja, više drugarica koje neće ostati bez najbolje drugarice, više sestara koje neće ostati bez sestre i više ljudi koji neće ostati bez voljene žene.

Primeri dobre prakse 

Svi brendovi koji su jedan deo svog angažmana ofarbali u PINK boju,  onu nežnu koja simbolizuje najvažniju žensku borbu – borbu protiv raka dojke, su brendovi koji su na vreme shvatili značaj edukacije i koji su pokazali da poštuju žene i brinu o njima. Činjenica je da svi oni koji imaju informacije, resurse i mogućnost, treba da nesebično dele svoje znanje, upravo zbog onih žena koje još uvek nisu svesne. Tako ćemo zajedno napraviti čarobni krug podrške i pomoći.

Jedan od primera dobre prakse je i brend Lindex, koji od davne 2003. godine aktivno učestvuje u borbi protiv raka dojke. Lidex je donirao ogromne sume novca za istržaivanje raka dojke. A kako bi osnažio žene Lidex je udržio snage sa poznatim dizajnerima, među kojima su i Missoni, Narciso Rodriguez i Matthew Williamson. Oni su imali zadatak da kreiraju posebne kolekcije, koje će podići svest o ovoj opakoj bolesti, koja širom sveta pogađa sve žene. Zatim, Lindex Srbija je 2015. godine postao deo PINK kampanje, te tako svake godine donira deo prihoda institucijama. Tako će i ove godine Lindex od 1. do 14. oktobra, 10% prihoda od prodaje kompletnog asortimana za žene donirati Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. 

Hvala! Hvala u ime svih žena koje trenutno prolaze teške periode, jer je njihov karton života zauvek obeležen ovom teškom bolešću. Hvala u ime svih onih žena koje su svesne koliko je ovo značajano angažovanje. Hvala i svim ženama i muškarcima koji se nesebično priključuju ovim i sličnim akcijama, šire svest, pružaju podršku najbližima i svojim angažovanjem pružaju podršku ženama širom naše zemlje, ali i širom sveta.

Svake godine oktobar bojimo u roze boju i pokušavamo da svet i rak dojke posmatramo kroz prizmu ružičastih naočara. Uprave te ružičaste naočare su balans između “ne vidim rak” i “rak je najstrašnija moguća stvar”. Kada stavimo te imaginarne ružičaste naočare ne plašimo se, redovno i svesno idemo na preglede. Kada imamo ružičaste naočare, stalno imamo upaljenu lampicu da treba da vršimo samopreglede. Ružičaste naočare nam pomažu da uvek budemo svesne rizika, ali da nikada ne upadamo u agoniju, čak i kada dobijemo dijagnozu. Zato što pre nabavi svoje imaginarne ružičaste naočare, budi fabulozna, svoja, rasterećena, šik i sve ono što želiš i uputi se sigurna i osnažena i osvešćena ka novim, još lepšim stazama života. Zaslužuješ najbolje!

Naslovna fotografija: www.instagram.com/yana.potter.art/

Jelena Manojlović 

Comments