Dobro je poznato da je moda ciklična i da se trendovi iz različitih decenija prošlog veka, iz godine u godinu vraćaju u modu. Ovog leta, vratio se jedan od signature komada koji su obeležili kolekcije 90-ih godina – delimično providna mrežasta majica sa printom. Malo providan, ali veoma atraktivan, ovaj top je brzo iznova preplavio tržište.

Mrežaste topove, usvojila su poznata modna i lifestyle lica kao što su Bella Hadid, Kendal Jenner i Kim Kardashian West, ali i muzičke zvezde koje su poznate po većem eksperimentisanju u svom stilu, kao što su Rihanna i SZA.

Originalno, mrežasti topovi pojavili su se u ready to wear kolekciji Jean Paul Gaultier-a za sezonu proleće 1994. godine, i napravili su pravi šok u modi tada. Ova kolekcija bila je u potpunosti inspirisana supkulturom, pankom, tribalima i estetikom klubova 90-ih godina, a promovisala je stil nošenja pirsinga i tetovaža. Upravo iz traženja načina da se na modelima prikažu lažne tetovaže došlo je do ideje da se urade mrežasti printani topovi. Oni su bili dovoljno elastični i tanki da se ponašaju kao “druga koža“, a da na najprirodnji način prikažu tetovaže i tako da deluju kao deo nečijeg tela.

I dan danas, modni kolekcionari se bore da pronađu neki od vintage komada iz ove kolekcije koji su vrlo retki, i na glasu. Zapravo, borba za vintage Gaultier-ovim komadima iz svih kolekcija je konstantna, i izgleda kao da ne planira da doživi svoj kraj. Posedovati deo neke od Jean Paul Gaultier-ovih kolekcija znači zaista se razumeti u modu.

Comments