Hajde da budemo iskreni, postoje dani kada nam se uopšte ne vežba i kada bismo radije ostali kod kuće, bindžovali Netflix i jeli picu, nego otišli u teretanu i odradili trening. Tako nešto je sasvim normalno, ne radujete se uvek treningu, ali snagom volje to nekako prevaziđete, ili dozvolite sebi neki dan da odmorite telo. No, šta ako vas stalno mrzi da trenirate?

To je jedna od faza u treniranju koja može biti simptom da je potrebna promena u vašoj fitnes rutini, jer je sasvim moguće da vam je potreban drugačiji ritam i da pronađete rutinu koja će biti prilagođena vašim potrebama. Uz ove savete ćete lakše trenirati onda kada vam se zaista ne trenira.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fanni (@kis_fanni)

Kada vam najviše odgovara da trenirate?

Da li ste pronašli vreme kad vam je najbolje da trenirate? Svi imamo busy živote, pogotovo ako žonglirate posao i brigu od deci – posebno je teško pronaći vremena za sebe. Zato uopšte nije čudno što vam se ne trenira, naprosto nemate vremena, nemate energiju.

Fitnes treneri umeju dodatno da zbunjuju – pojedini kažu da treba da trenirate ujutru, drugi uveče. A, zapravo, pravi trenutak za trening je onda kada imate vremena za to. Nema svako mogućnost da mu trening bude prioritet, ali je svakako važna stavka. Nemojte trenirati ujutru ako ste posle toga isuviše umorni da biste nastavili dan.

Pronađite vežbe koje su vam uzbudljive

Trening može da vam bude zanimljiv onoliko dugo dok vežbe ne počnu da vam dosađuju. Zato se preporučuje da se plan treninga menja otprilike na mesec dana. U tom periodu ćete dovoljno napredovati za teže vežbe, a i telo će se navići na izvođenje vežbi.

Sa čestom promenom vežbi će vam biti znatno uzbudljivije, bićete dodatno motivisani zato što ćete hteti da vidite na koji način će vaše telo reagovati na njih i da li će se dogoditi određena promena. Zato stalno gledajte nove vežbe na Jutjubu, savetujte se sa drugim iskusnijim vežbačima kako da unapredite vašu Facebook rutinu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@jessicakuijpers)

Trening najbolje funkcioniše u kombinaciji sa zdravom ishranom

Sigurno ste već upoznati sa tim da ćete najbolje rezultate postići ako se uz trening zdravo hranite. Koji god da vam je cilj u treningu, nemojte izostaviti i ishranu koja ga prati. Kao i trening, i ishrana treba da vam bude prilagođena. Hrana treba da zadovolji potrebe vašeg organizma, da je nutritivna, da sadrži dovoljno vitamina i minerala i da vam obezbedi dovoljnu količinu energije za sve dnevne poduhvate.

Naravno, to ne znači da treba strogo da se držite određene vrste ishrane, sem ako za to ne postoje medicinski razlozi. Nemojte se suzdržavati od određene hrane, jer čak i ako hoćete da smršate, nije poenta u tome da se izgladnjujete i na taj način umarate svoj organizam.

Ako preterujete i ne date sebi oduška, sasvim je normalna reakcija da vam se neće trenirati, niti zdravo hraniti. To za vas ne treba da bude mučenje, nego vreme koje posvećujete sebi, uz koje pomerate granice svog tela i uživate.

Naslovna fotografija: instagram.com/jessicakuijpers

Jovana Petković

Comments