Objavljene su oficijalne nominacije za jednu od najprestižnijih dodela nagrada u svetu muzike – VMAs ili pod punim nazivom: Video Music Awards. I nema potrebe za nagađenjem, nagrada u glavnoj kategoriji Artist of the Year (umetnik/ca godine) – zasigurno će pripasti ženi. Naime, po prvi put otkad je uvedena ova kategorija, sve nominacije zauzele su žene.

Ova muzička manifestacija postoji već 39 godina, ali zato kategorija u ovakvom obliku postoji tek od 2017. godine. Tokom istorije ove dodele nagrada, glavno odlikovanje uvek je bilo podeljeno na mušku i žensku verziju, odnosno, najbolji muški i najbolji ženski muzički video. Danas su sve primarne kategorije neutralne i tu spadaju: umetnik/ca godine, muzički video godine, pesma godine, kao i najbolji novi umetnik/ca, a manifestacija je propraćena i brojnim sporednim kategorijama.

Ovo su MTV VMA nominacije 2023:

Nominacije za umetnika, tačnije – umetnicu godine, zauzele su Beyoncé, Nicki Minaj, Shakira, Taylor Swift, Doja Cat, i Karol G. Osim što je ovo prvi put u istoriji dodele nagrada da su sve nominacije za umetnika godine žene, ujedno je i prvi put da su barem dve nominovane osobe latinoameričkog porekla (Shakira i Karol G). Podsetimo, prošle godine je latinoamerički trep izvođač Bad Bunny postao prvi muzičar koji je osvojio prestižnu nagradu, a čiji tekstovi nisu na engleskom jeziku.

Takođe, svih sedam nominacija za drugu najprestižniju nagradu događaja – video godine, čine žene i pripadnici LGBT populacije. Nominacije su ostvarili Miley Cyrus, Nicki Minaj, Olivia Rodrigo, SZA, Kim Petras i Sam Smith.

Što se tiče treće glavne kategorije – pesma godine, situacija je slična, a nominacije uključuju: Miley Cyrus – Flowers, Olivia Rodrigo – Vampire, Rema & Selena Gomez – Calm Down, SZA – Kill Bill, Steve Lacy – Bad Habit, Taylor Swift – Anti-Hero i Sam Smith & Kim Petras – Unholy.

Nije iznenađenje da Taylor Swift (kao i uobičajeno) vodi sa brojem nominacija, obezbedivši sebi čak osam. Iza nje je R’n’B pevačica SZA sa šest nominacija, a zatim Miley Cyrus, Nicki Minaj, Doja Cat, Olivia Rodrigo i Kim Petras sa po pet, kao i Shakira i korejska ženska grupa BLACKPINK sa četiri nominacije.

Nominacije za najboljeg novog umetnika/cu zauzele su reperke GloRilla i Ice Spice, kao i Peso Pluma, PinkPantheress, Kaliii i Reneé Rapp.

Numera Taylor Swift Anti-Hero nominovana je u čak osam kategorija, a to su: video godine, umetnik/ca godine, pesma godine, najbolja pop pesma, najbolji pravac (direction), najbolja kinematografija, najbolji vizuelni efekti i najbolji editing.

Ne računajući ovogodišnje nominacije, dosad je u istoriji nagrade Artist of the Year bilo 17 ženskih i 20 muških umetnika. Takođe, muškarci i žene su osvojili nagradu jednak broj puta, odnosno Ed Sheeran, Justin Bieber i Bad Bunny, kao i Lady Gaga, Ariana Grande i Camila Cabello.

VMAs je originalno bila manifestacija koja je alternativa dodeli Grammy nagrada, samo sa fokusom na muzički video format. Svake godine, dodela nagrada se održava u kasnom avgustu ili ranom septembru i emituje se na MTV kanalu. Prvi put je održana 1984. godine u njujorkškoj hali Radio City Music i ubičajeno se održava u Njujorku ili Los Anđelesu, iako je u manjem broju slučajeva održana u Majamiju i Las Vegasu. Statua koja se dodeljuje pobednicima je opštepoznata kao Moonman, s tim što je u 2017. godini njen naziv promenjen u Moon person, na zahtev predsednika MTV kanala Chrisa McCarthya.

Manifestacija VMAs je poznata po brojnim nezaboravnim momentima pop kulture, ali i skandalima (ne zaboravimo kada je Kanye West oduzeo nagradu Taylor Swift nasred scene. Svejedno, ovaj muzički događaj je pre svega poznat po najkreativnijim live nastupima, čiji je cilj da što verodostojnije dočaraju muzičke spotove.

Najlegendarniji nastupi uključuju 15-minutni performans Michaela Jacksona 1995. godine, na kom je izveo bezvremene hitove Beat It, Billie Jean, Black or White, The Way You Make Me Feel i dr. Michael Jackson je neizbrisiva ličnost od neprocenjive važnosti za ovu manifestaciju, što je razlog zašto se u njegovu čast svake godine dodeljuje prestižna nagrada Michael Jackson Video Vanguard Award. Nagrada se prezentuje isključivo muzičkim ikonama koje su dugogodišnjim radom na muzičkoj sceni i pomeranjem granica, kao i pokretanjem trendova promenile tok muzičke istorije, a poslednja dobitnica je reperka Nicki Minaj.

Neki od ikoničnih nastupa imale su i Madonna sa pesmom Vogue (1992), Britney Spears sa hitom I’m a Slave for You – nezaboravni performans sa zmijom koji je oborio rekorde gledanosti (2001), Madonna, Britney Spears, Christina Aguilera & Missy Elliott sa izvedbama numera Like a Virgin i Hollywood – koji je uključivao kontroverzan poljubac između tri pevačice (2003), Lady Gaga sa numerom Paparazzi (2009) i mnogi drugi.

Pročitajte i ovo: Ice Spice i (r)evolucija ženskog repa – od internet mima do zvezde Met Gale

Naslovna fotografija: pinterest.com

Milica Nešić

Comments