Većini strejt muškaraca je problem da se naviknu na činjenicu da su okruženi gej muškarcima. I dok je nekima to sasvim ok, drugi imaju problem da prihvate čitav koncept. Ne možemo, a da se ne zapitamo zbog čega je strejt muškarcima toliko teško da se druže sa gejevima?

U školi i na fakultetu, muškarac koji pokazuje homoseksualne sklonosti će često biti odbačen iz društva i možda i nipodaštavan, vređan, omalovažavan. Pri tome, razlog nije što se gej muškarci nabacuju strejterima ili im kradu devojke. Zapravo, radi se o tome što svi u ovom periodu još uvek grade svoj (seksualni) identitet, i dok su gejevi već sigurni ko su i šta su, ostatak se udara u glavu i pojma nema šta im se dešava. Biti viđen sa preterano nežnim muškarcem koji dosta gestikulira tokom razgovora i vrcka kukovima dok hoda – za većinu strejt muškaraca je čist poraz.

Devojke obožavaju ovog dečka?

Gotovo sve devojke se vrte oko ovog nežnog muškarca koji je uvek najbolji u umetnosti, javnim nastupima, organizovanju zabava i sličnim aktivnostima. Ima nekoliko najboljih prijatelja i sve su devojke. Može da ih vređa i zavitlava, a one se smeju i presrećne su. Naravno da vas iritira.

Drže se za ruke, čak se i cmaču u obraz, a gde ste tu vi? Izmislile bi hiljadu izgovora pre nego što sednu do vas tokom pauze za ručak. Zašto toliko vole ovog gej dečka? Zašto? Zašto? Zašto? I, šta se dešava ako on do kraja ne izraste u geja??!

Odlepili ste, je l’ da? Ne znate da li je biti kao on dobro za vas ili ne. I, eto ga još jedan razlog da ga mrzite.

slika18 Muškarcima je frka u društvu gejeva

A šta ako sam i j… ma ne, nisam!

Zašto mi se nabacuje?

I, evo ga najstrašniji momenat. Odjednom, shvatate kako se dopadate tom tipu koji je očito gej. Uvek ste znali da se gejevi druže samo sa gejevima. Retko kada zavedu nekoga ko nije gej. Pa, onda, zašto vam se ova osoba nabacuje? “Da li ja to šaljem pogrešne signale? Šta ako sam i ja gej, a toga nisam ni svestan? Da li ovo znači da sam jedan od njih?” Dodatna jeza!

Latentna homoseksualnost!

E, ovde leži istina. Većina nas je sposobna da usvoji homoseksualni način ponašanja. Neki od nas su možda i imali neka homoseksualna iskustva u prošlosti, možda tokom detinjstva/odrastanja. Još gore, možda je neko od nas bio žrtva zlostavljanja od strane osobe istog pola. Sve ovo može da poseje seme sumnje u sopstvenu seksualnost. Ali ono što moramo da zapamtimo je da jedna lasta ne čini proleće, pa ni jedno homoseksualno iskustvo od vas ne čini geja.

Zapravo, da, zaista je sve toliko jednostavno. Citiraću vam Skota Bidstrapa (Scott Bidstrup) koji kaže: “Što se mene tiče, biti gej znači voleti veze sa muškarcima. Bio sam i sa ženama, ali više volim intimu sa muškarcima. I seksualnu i emotivnu. To je ono po čemu se kategorišem kao gej muškarac. Stoga, svi vi heteroseksualci koji ste eksperimentisali ili iskusili ovako nešto u mladosti, opustite se. Samo zato što jeste, čak i ako ste uživali, ne znači da ste gej. A, čak i ako jeste gej, zar nije najbitnija stvar na svetu poznavati sebe?” Razmislite malo o ovome!

Ako ste gej, gej ste. Ako niste, niste. Ako je neko od vaših prijatelja homoseksualac, shvatite da je to njegov izbor i da je njemu tako dobro. Budite srećni što mu je prijatno u sopstvenoj koži. Baš kao što je i vama. Ne, neće vas muvati, ne brinite. Niti će vas napiti i silovati. Opustite se. I, konačno – zašto biste se interesovali za ispravljanje tuđih seksualnih sklonosti ako ste već zadovoljni sopstvenim?


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments