Da li ste nekada osetili da vam je neko blizu, a daleko? To je osećanje koje je gotovo nemoguće opisati. Momenat koji donosi prazninu koja traje, a jedina gora stvar od varanja je ravnodušnost. Da li ste je prošli kroz to? Na samom kraju puta, da li je bilo krivice za stvari koje nista uradili? Da li ste poželeli da dokažete nešto što nikada nije postojalo? I ono glavno, da li ste mu oprostili?

Da li ste oprostili osobi za koju ste bili svesni da je vaša greška? Kako ste pronašli opravdanje za to?

Hrabre, pametne, elokventne, sposobne i lepe žene su uvek na meti kritika. Njima se uvek nešto zamera, prati se svaki njihov korak i postupak. Preispituje svaka odluka. Njima se ništa ne oprašta, naročito ne uspeh. Da li ste svesni da su sve te uspešne žene okružene sujetom, bezličnim ljudima koji ih konstantno sabotiraju, žele samo malo pažnje i iskrenog razgovora. Takve žene imaju puku sreću ako imaju samo jednu osobu koja je uz njih, jer su odabrale drugačiji put, svoj i autentičan. Put koji same grade i ne odustaju.

Pročitajte i ovo:  Šta kad sretnete bivšeg?

Hrabra žena ima svoj cilj, ali na leđima nosi previše svega, jer ako bi podelila svoju bol, kao odgovor bi dobila ono čuveno – lako je tebi.

A da li je zaista tako?

Zašto se uspešnoj i lepoj ženi ne prašta nikada, a muškarcima se prašta čak i u božićnim filmovima?

Hajde da vidimo kakvi su to božićni filmovi i po kom principu su režirani

U prošlosti, problematični elementi filma su bili veoma očigledni. Na prvi pogled, sve deluje romantično, lepo i zanimljivo. Bajkovito selo prekriveno snežnim pokrivačem, ona dolazi u svoje rodno mesto posle decenije, uspešna je i ostvarena, on je nasledio porodični posao, u kraju svi mogu da računaju na njega. Kad se konačno sretnu, razgovor krene pogrešnim tokom, jer na samom kraju ona ispadne glavni krivac za njihovu neuspešnu vezu.

On nju krivi jer je želela fakultet, karijeru, pozitivnu promenu, dobar posao, putovanja. Želela je avanturu i činila je sve kako bi sebi obezbedila život iz snova. On je želeo sve suprotno i odgovaralo mu je da ostanu tu gde su. Nisu se poklopili u svojim planovima i došlo je do raskida. Svako je krenuo svojim putem, ali on pronalazi opravdanje za svoje odluke dok nju kudi. Drama se nastavlja u pogrešnom smeru jer u jednom trenutku ona takođe sebe krivi – za svoj uspeh, svoju istrajnost, sposobnost i hrabrost. Nakon žustre svađe u kojoj je on nju ubedio da je ona sve pokvarila, ona se njemu izvinjava.

Gotovo svaki film koji se bavi božićnom tematikom ima sličnu fabulu u kojoj žena moli da joj se uspeh oprosti. Onda obnove svoju vezu, a pod znakom pitanja ostaje šta se nakon toga dešava. Da li ste nekada razmišljali o tome? Zamislite da recimo on traži oproštaj od nje jer joj je dopustio da kroz život ide sama, jer je izabrao zonu komfora i nije želeo da rizikuje. Zar to nije isto? Zar onda nisu podjednako krivi? I jesu. Jer se nisu borili protiv problema, već jedno protiv drugog. Takmičili su se i terali inat, ali to je krivica koju je potrebno da podele, jer je najlakše samo sve svaliti na jednu osobu. Zar ne?

Pročitajte i ovo: Kako da uživate u prazničnim zabavama kad ste socijalno anksiozni

Naslovna fotografija: instagram.com/esteticpart

Dragana Stojanović

Comments