Da muškarci imaju veću želju za seksom od žene, pojedini bi se složili, a pojedini ne. Da li oni stvarno žele “to” više i češće od nas žena? Ako je verovati studijama i istraživanjima, onda da. I ne samo da imaju jaču želju za seksom, već su i jako jednostavni kada je to u pitanju. Suprotno od toga, šta je to što podiže ženski libido, a samim tim i njenu želju za seksom je teže utvrditi. Svi mi znamo da žene veliku pažnju pridaju emotivnoj povezanosti kao glavnom okidaču uzbuđenja, ali na žene takođe utiču i razni drugi faktori, poput socioloških i kulturoloških. Doktor Edvard O. Luman (Edward O. Laumann), profesor Univerziteta u Čikagu, u svojoj studiji, izložio je da su “Žene jako osetljive na okruženje i sam kontekst kada je seksualna želja u pitanju.”

Predstavljamo vam sedam uopštenih zakona o muškom i ženskom libidu koji vam mogu pomoći da malo dublje proučite ovu problematiku.

Muškarci više razmišljaju o seksu – Većina muškaraca starosti do 60 godina barem jednom dnevno pomisli na seks, kaže Lumanova studija. Tek jedna četvrtina žena razmišlja isto. Kako stare, i muškarcima i ženama želja za seksom slabi, ali se ipak više zadržava u kod muške populacije. U kompleksnim istraživanjima o tome šta održava muški, a šta ženski libido, koje je sproveo socijalni psiholog Roj Baumajster (Roy Baumeister), došlo se do zaključaka da muškarci imaju spontanije i uzbudljivije fantazije nego žene.

Muškarci pohlepno žude za seksom – Baumajster u svojim istraživanjima kaže da “muškarci više od žena žele seks na početku veze, u toku nje pa čak i godinama nakon početka iste.” Ovo se ne odnosi samo na heteroseksualne odnose, već i na homoseksualne. Gej muškarci imaju seks češće nego ženska gej populacija. Muškarci takođe žele što više seksualnih partnera tokom života i neobavezan seks, dok to sa ženama nije slučaj. Dve trećine muškaraca redovno masturbira iako skoro polovina tvrdi da oseća krivicu zbog toga. Suprotno tome, oko 40 procenata žena priznaje da se samozadovoljava, ali ne tako učestalo. U korist svemu ovome govori i činjenica da uglavnom muškarci traže usluge prostitutki, retko kad je obrnuto.

slika 1 libido Muški i ženski libido: Činjenice i faktori

Šta je ono što uzbuđuje nju, a šta nega? Koliko je velika razlika?

Seksualne sklonosti žena su mnogo komplikovanije nego sklonosti muškaraca – Šta pali žene? Šta ih uzbuđuje? Meredit Čivers (Meredith Chivers), univezitetska istražiteljka, sprovela je ogled, gde je određenoj grupi ispitanika, heteroseksualaca i homoseksualaca, puštan erotski film. Oni su se izjašnjavali o stepenu uzbuđenosti, a istovremeno je to proveravao uređaj koji je bio zakačen za njihove genitalije. Što se tiče muškaraca rezultati su bili predvidljivi: heteroseksualce je najviše uzbudio seks između muškarca i žene i seks između dve žene. Gej muškarci bili su uzbuđeni gledajući seks drugih gej muškaraca. U oba slučaja uređaj je potvrdio usmene tvrdnje. Meredit takođe kaže da su muškarci strogi i jasni oko toga kako i ko ih uzbuđuje i sa kim žele da imaju seks. Žene, iznenađujuće, su otvorenije ka vezi sa osobom istog pola, verovatno zahvaljujući tome što njihov libido nije tako direktno usmeren. To naravno ne znači da je svaka žena potencijalni homoseksualac, ali svakako imaju više biseksualnih sklonosti nego muškarci. Žene homoseksualne orijantacije imaće odnose i sa muškarcima, dok homoseksualni muškarci skoro nikad nemaju seks sa ženama.

Ženski libido uslovljen je socijalnim i kulturološkim faktorima – U svojoj studiji, Baumajster navodi par teza u kojima pokazuje kako spoljni faktori mogu da utiču na libido žena mnogo više nego na libido muškaraca:

– Ženski stavovi prema seksu i volja da ih pokažu i primene u praksi se češće menjaju vremenom nego stavovi muškaraca.

– Žene koje redovno idu u crkvu imaju manje popustljive i slobodne stavove u vezi sa seksom. Na muškarce i njihove stavove crkva nema nikakvog uticaja ili to oni ne pokazuju.

– Obrazovanije žene su šireg shvatanja i rado prihvataju eksperimentisanja dok žene nižeg obrazovanja mogu i oralni seks shvatiti kao nešto neprihvatljivo.

– Žene mnogo više robuju predrasudama kada je seks u pitanju nego muškarci, upravo zbog uticaja okoline i vaspitanja i one koje se odluče za seks tek nakon braka često to ne čine iz ličnog ubeđenja.

Žene često idu zaobilaznim putem do ličnog zadovoljstva – Načini uz pomoć kojih muškarci i žene dolaze do seksualnog zadovoljstva se razlikuju. “Ženama zadovoljstvo ne pričinjava samo ono između nogu. Ključ njihovog zadovoljstva često leži između ušiju”, kaže Ester Perel (Esther Perel), njujorški phisoterapeut. Ženama je predigra jako bitna, požuda i iščekivanje ih dovodi do potpunog zadovoljstva. To ih “vozi” tokom celog odnosa. Na taj način stvaraju intimnu konekciju, razgovorom, dodirom, poljupcima, razmenjivanjem svih vrsta nežnosti. Muškarcima, u suprotnom, to nije potrebno da bi dostigli potpuno zadovljstvo, njima su stvari mnogo jednostavnije i prostije. Ali to ne znači da oni u njemu ne vide neku dublju konekciju, čak šta više njima je seks način izražavanjaa bez suvišnoh reči.

Žene drugačije doživljavaju orgazme od muškaraca – I dok je naučnicima teško da pronađu razlike i utvrde kvalitet i jačinu muškog i ženskog orgazma, podaci o tome koliko je kome potrebno vremenski da dostigne vrhunac, odavno postoje. Muškarcima, u proseku, potrebno je oko 4 minuta nakon penetracije, a ženama je potrebno oko 10 minuta ukoliko uopste i dođu do orgazma. Postoji još jedna razlika među polovima: koliko često doživljavaju orgazam tokom odnosa. Oko 76 procenata muškaraca doživi vrhunac ri svakom odnosu,dok tek 26 procenana žena doživi isto. Takođe, muškarci često nisu u stanju da procene da li je njihova partnerka zaista doživela orgazam, tako da ako njih pitate žena doživljava orgazam pri svakom drugom odnosu.

Ženski libido je manje podložan lekovima nego muški – Libido muškaraca više je povezan sa biologijom nego libido žene. Nedostatak seksualne želje ili bilo koji drugi problem vezan ya libido, u slučaju muškaraca može biti rešen uspešno određenim medicinskim sredstvima. U slučaj žena, retko koja će rešenje potražiti u apoteci. Testosteron je prisutan i kod muškarca i kod žena, ali kada je libido u pitanju, on mnogo brže “radi” muškarce nego žene i to je upravo razlog zašto lekovi mogu mnogo više da pomognu muškarcu nego ženi.


Ginger Lady obožava modu, ali izbegava da piše o njoj. Obožava muziku ali ne peva pod tušem. Voli da pozira a nije model. Piše ono što zna i u šta veruje. Svoj život umesto u ružičasto boji u crveno i definitivno nema vremena za gubljenje. We don’t have all the time in the world. The time is now.

Comments