Stalno se priča i piše o kompleksnosti ženskog orgazma i ogromnom kapacitetu žena da na različite načine postignu orgazam, u cilju edukacije muškaraca (ali i žena, koje treba bolje da upoznaju sebe), dok se pitanje muškog orgazma pominje uglavnom u kontekstu problema (prerana ejakulacija) ili u kontekstu odlaganja orgazma i produžavanja penetracije, kako bi se partnerki omogućilo vreme potrebno da dostigne vrhunac. 

Pa, u ovom tekstu ćemo se baviti muškim orgazmom, na svim nivoima – šta je u umu, srcu i telu muškarca pre, za vreme i posle seksa i orgazma. 

Anatomski, orgazam je u osnovi mišićni refleks, koji kontroliše nervi sistem. Kada se ispune uslovi i dođe do odgovarajuće seksualne stimulacije, mišići se skupljaju i otpuštaju na talasast način, što rezultira osećanjem nehotičnog intenzivnog zadovoljstva. 

Kod muškarca, to se obično dešava kada se penis stimuliše fizičkim dodirom ili vizuelnom stimulacijom. Za razliku od žena, koje mogu imati višestruki orgazam, muškarci obično imaju samo jedan u jednom seksualnom odnosu. Traje do desetak sekundi i praćen je (obično) ejakulacijom. Ejakulacija se dešava kada se mišići u dnu penisa skupljaju, da bi silom izbacili semenu tečnost iz tela. Ova tečnost sadrži spermu, što omogućava reprodukciju. 

Razlika između muškog i ženskog orgazma 

Razliku je teško proceniti, mada postoje oni koji tvrde da je razlika ogromna, dok drugi tvrde da su ta dva iskustva slična. 

Istraživanja sugerišu da postoje razlike koje treba uvažiti – na primer, muškarci obično brže dostižu orgazam i on kraće traje. Takođe, muškarac će obično doživeti orgazam prilikom penetracije, dok je ženama često potrebna direktna stimulacija klitorisa da bi doživele vrhunac. Muški orgazam ima tendenciju eksplozivnosti, dok je ženski obično duži i stvara više talasa zadovoljstva. Pored toga, muški orgazam je obično usredsređen na genitalije, dok žene doživljavaju orgazam kao osećaj celog tela. I na kraju, mnoge žene tvrde da mogu da dožive višestruke orgazme, produžene orgazme, razlikuju vaginalni i klitoralni orgazam, dok muškarci doživljavaju jedan vrhunac, stimulacijom penisa i zatim im je potrebno vreme odmora, pre nego što budu spremni da ponovo postignu i održe erekciju. 

Sve to znači da, iako možda postoje određenee sličnosti između muškog i ženskog orgazma, definitivno postoje razlike u načinu na koji se doživljavaju. 

Pročitajte i ovo: Stvari zbog kojih momci misle da vas je lako odvesti u krevet

Kakav je osećaj ejakulacije za muškarca?

Za većinu muškaraca, ejakulacija prilikom odnosa je, pre svega, prijatno iskustvo, intenzivan orgazmički osećaj u celom telu, koji se po tome razlikuje od doživljaja prilikom masturbacije, ili igranja bez ejakulacije – bez ejakulacije nema kompletnog doživljaja. Pojedini muškarci navode da osećaju talas zadovoljstva koji počinje u dnu kičme i kreće se uz telo. Drugi navode da osećaju neodoljiv osećaj neizdrživog naboja, koji se nagomilava dok se iznenada ne oslobodi u eksploziji zadovoljstva i olakšanja.  

U oba slučaja, ejakulacija je često praćena grčenjem mišića, nevoljnim dahtanjem i stenjanjem. Osećaj ejakulacije može varirati od čoveka do čoveka, ali se generalno smatra vrhuncem doživljaja seksa. Muški orgazam i ejakulacija često su praćeni kontrakcijama mišića u predelu karlice, naročito analnog sfinktera i prostate. Ove kontrakcije teraju semenu tečnost iz ejakulacionih kanala i uretre, a seme se obično izbacuje velikom silinom i brzinom. Osećaj ejakulacije varira i zavisi od brojnih faktora, ali je generalno intenzivan i oslobađajući. 

U svakom slučaju, ako se pitate kakav je muški orgazam, a da ga sami niste iskusili, trebalo bi da znate da je on suštinski deo ciklusa muškog seksualnog odgovora i da je intenzivan i zadovoljavajući, kao i ženski orgazam. 

Od čega zavisi intenzitet muškog orgazma? 

Intenzitet varira u zavisnosti od brojnih psihičkih i fizičkih faktora, kao što je individualna filozofija i psihologija, period koji je prošao od poslednje ejakulacije, nivo seksualnog uzbuđenja, koliko dugo je odlagan ogazam. Neki muškarci su osetljiviji na stimulaciju od drugih, a to može napraviti veliku razliku kada je u pitanju intenzitet orgazma. Pored toga, pojedini muškarci, mogu otkriti da određene vrste stimulacije, uključujući i mentalnu i fizičku, češće dovode do intenzivnog orgazma. Dakle, ne postoji pravi način i recept za intenzivan muški orgazam, za svakog je drugačije. 

Koliko vremena je prosečnom muškarcu potrebno vremena da postigne orgazam? 

Odgovor može iznenaditi žene – jer se taj period razlikuje od muškarca do muškarca. Jedni mogu da ejakuliraju veoma brzo, dok drugima može biti potrebno znatno duže. Istraživanja pokazuju da je prosečno vreme oko 6 minuta. Ali, taj period varira od 30 sekundi, do 20 minuta. I tu su stvari individualne i definitivan odgovor ne postoji. Svaki muškarac je jedinstven i ima svoj vremenski okvir za postizanje orgazma. 

Pojedini muškarci mogu da ejakuliraju već u toku predigre. Jedni su u „opasnosti“ da ejakuliraju čim žena dodirne njihov penis. Sve je to jedinstveno i nikada nećete znati šta vas sa muškarcem očekuje, dok to lično ne ispitate. 

Pročitajte i ovo: Kako da razumete i praktikujete tantrički seks – vodič za prvi put

Šta je uništen orgazam i kakav je osećaj?

Uništeni orgazam je onaj kada je vrhunac manje intenzivan, nego što bi mogao biti i može nastati iz više razloga, ali najčešće zbog spoljašnjih distrakcija. Osećaj je kao nepotpuna ejakulacija, a možda i nema oslobađanja sperme, ili traje kraće i manje je eksplozivno i intenzivno nego inače. Pojedini muškarci doživljavaju bol u testisima i osećanje nelagodnosti zbog nepotpune ejakulacije. 

Iako uništeni orgazam nije nužno štetan, ali može biti frustrirajući, ako se dešava često. Može biti prilično neugodno propustiti veliko finale, nakon svog tog napornog rada. 

Sada znate kakav je muški orgazam i sledeći put kada budete uživali u seksu, ne zaboravite da cenite njegov trenutak ejakulacije – to je jedno od najvećih zadovoljstava za muškarce. 

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević 

Comments