Kao u onom vicu o detetu koje nije govorilo, jer nije imalo primedbi – muškarci uglavnom ćute kad su zadovoljni, udobno im je, opušteni su i prijatno im je. Većina muškaraca nije tako sklona razgovoru, osim u početku veze, ali i oni koji sa kojima smo mogle da pričamo po celu noć, posle nekog vremena postaće manje skloni verbalnoj razmeni – više će voleti da nas zagrle i da mirno zaspe, nego da pričaju.

Žene često imaju potrebu za razmenom osećanja, za romantičnim razgovorom, za poveravanjem, naročito u prisnim trenucima kada se osećaju udobno i opušteno, a ako on ćuti, nastaje nesporazum. Da li smo dosadne i napadne što hoćemo da pričamo kad njima nije do priče? Da li nas izbegavaju, ili nešto kriju od nas, da li smo im naporne? Pa, možda jesmo, jer ih remetimo u njihovom osećanju smirenosti i udobnosti, možda su umorni – a možda prosto nemaju primedbe. I možda smatraju da mi imamo primedbe, čim imamo toliko tema za razgovor i slušaju, čekajući momenat da se uključe. Ponekad na ovaj način nastane svađa, bez ikakve potrebe – dižemo tenziju, osećajući se izolovano i odbačeno, napadamo muške zidove, kojih zapravo uopšte nema, dok ne pritisnemo odgovarajući okidač i dok on ne uzvrati.

Ima parova kojima je svađa način razgovora – oni tako komuniciraju, tako kanališu tenziju, ispoljavaju osećanja – dok se svi pitaju kako uopšte opstaju zajedno, kad se samo svađaju i nemaju ništa lepo jedno drugom da kažu.
Zastoj u komunikaciji nas frustrira – on ne govori ništa, a mi same smišljamo šta on u stvari misli i zašto nema šta da nam kaže (prezire nas, ljuti se, smatra da smo glupe i nedostojne, prazan je i nema šta ni da kaže…), dok on pokušava da shvati šta mi zapravo hoćemo. To je čest scenario – ona govori i govori i podiže ton, a on u jednom trenutku pita “šta hoćeš od mene” – i tako počne svađa. Pa, ako se nađete u takvoj situaciji i partner vam postavi to pitanje, zaustavite se. Već ste došli do tačke pucanja, uznemirili ste ga i doprli do njega, izazvali reakciju – a sad se zapitajte šta stvarno hoćete od njega. Da li je to sve što ste hteli? Reakcija? Fidbek? A onda mu to i recite. Tako umesto svađe počinje razmena informacija, koje nam pomažu da se razumemo.

Comments