I oni vole da budu zaljubljeni kao i mi, ali na prelasku iz faze zaljubljenosti u ljubav, muški mozak kreće u suprotnom pravcu od srca – hvata ga panika. Ako tada ne pobegne, ili ne napravi neki ispad koji partnerka ne može da mu oprosti, onda će mu ljubav potrajati.

Zaljubljenost je prijatna, zato što joj mozak ne smeta – on sarađuje, proizvodeći svu potrebnu hemiju sreće, od koje smo euforični i zadovoljni i ništa nam nije važno i ništa nam ne smeta. Žene očekuju da iz faze zaljubljenosti prirodno “skliznu” u dublju povezanost, razumevanje, prihvatanje i ljubav, koja je mnogo više od osećanja i hemije. Muškarci ne očekuju – njima je dobro i ne žele da se to stanje poremeti i promeni i ne vole da razmišljaju o onome što sledi. A sledi ili hlađenje i raskid, ili ljubav, koja je teška i naporna i zahteva angažovanje – veza ne uspeva sama od sebe i oni to dobro znaju, ali ne žele da toga budu svesni od početka, jer im ometa uživanje. Početak veze je lak, poletan i pun naboja – strast, seks, strast, seks – i zašto bi iko poželeo da se to promeni? Zaljubljenost donosi sve što nam treba da budemo srećni, a za početak je dovoljno da se njemu sviđa ono što vidi.

Prva faza – fizička privlačnost

Da, oni gledaju i požele da “poseduju” – i sve što čine da se u toj fazi približe devojci, jeste zato da bi došli do ostvarenja svoje želje. Ali to smo znali (niste valjda razočarani?). Pošto svaki dovoljno civilizovan muškarac zna da ne može samo da pita curu da spava sa njim, nego da je potrebno da joj se udvara i da izazove njeno interesovanje, on stupa u akciju i pokušava da otkrije šta je ono što nju zanima.

Druga faza – udvaranje

Nastojeći da dobije ono što hoće, muškarac gotovo slučajno kreće putem veze – kad posle nekoliko susreta shvati da sa devojkom deli slična interesovanja, da mu se sviđa njen smisao za humor i njen način razmišljanja, hemija postaje kompleksnija i želja za “posedovanjem” se širi sa telesnog aspekta na emotivni i psihološki. Ako se u ovoj fazi smuvate (a zašto ne biste?) zaljubljenost stupa na snagu i preuzima. On još uvek ne razmišlja o vezi, dok devojka već zna da li je on materijal za momka, ili će se i sama prepustiti eksperimentu, doživljaju koji će se verovatno završiti, kad naboj strasti i hemije splasne. A upravo se to i dešava posle nekog vremena – i ako tada znate da želite i dalje da budete sa njim, pokušajte da razumete da on to ne zna.

Comments