Prethodni deo teksta pročitaj OVDE.

U Ermitažu nema ničeg što nije vredno zastajkivanja i divljenja, ali ako ne možeš da posvetiš makar pola dana razgledanju soba svetlosti, čiji su plafoni stakleni i koje i danas ispunjavaju svoju namenu – da osvetle prirodnom svetlošću dragocena umetnička dela – potrebno je da odrediš prioritete. Dakle prošunjaj se kroz svetlosnu galeriju pored Karavađovog neprocenjivog dela, Svirača laute, pored Goje i Velaskeza, da bi stigla do sobe 254 u kojoj je izložena izuzetna kolekcija Rembrantovih slika.

Rembrant Hamerson van Rajn smatra se jednim od najvećih i najuticajnijih evropskih umetnika, a svakako je najpoznatiji i najveći holandski slikar. Poznat je po suzdržanoj paleti boja, ekspresivnoj upotrebi svetlosti i senke, kao i po psihološkoj i emocionalnoj percepciji. Prvo nailazimo na njegovu verziju nage Danaje, koja visi preko puta ljupkog prikaza njegove supruge kao boginje proleća Flore, dok se na kraju sobe remek delo Povratak bludnog sina na kome je Rembrant radio sve do smrti. U biblijskoj priči o opraštanju, umetnik je oživeo jedno od najupečatljivijih lica u celoj istoriji umetnosti, lice oca koji oprašta, nadahnut milošću.

danae by rembrandt Muzeji koje treba da posetiš: Ermitaž (3. deo) flora by rembrandt Muzeji koje treba da posetiš: Ermitaž (3. deo) return of the prodigal son by rembrandt Muzeji koje treba da posetiš: Ermitaž (3. deo)
Comments