Samoprezir je osećanje koje smo svi iskusili u trenucima kada smo se osećali potpuno poraženo, bilo da smo doživeli neuspeh u poslu, slom svojih nadanja ili smo iz straha ili konformizma prihvatili nešto što nas u suštini ponižava.

Iz kojih god razloga se nosili sa prezirom prema sebi, potrebno je da naučite da budete malo nežniji i velikodušniji prema sebi – samoprezir može eskalirati u konstantno osećanje bezvrednosti koje može negativno uticati na vaše opšte zdravlje i blagostanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)


Ako u svom ličnom razvoju težite ka bezuslovnoj ljubavi – šta mislite o tome da počnete od sebe? Težak zadatak, ali prihvatanje sebe je ključno za vođenje ispunjenog i srećnog života i ima dosta toga što može da vam pomogne na tom putu – brojne knjige, grupe za podršku, terapija, duhovna praksa…

Samoprihvatanje je proces suočavanja sa osećanjima, osvetljavanja svoje senke, prepoznavanja obrazaca i iskrivljenih uverenja i istrajni rad na prevazilaženju sputavajućih osećanja i uverenja, kroz koji sve dublje upoznajete i razumete sebe. Kada zaronite duboko u sebe, u potrazi za uzrocima i motivima, možete otkriti odbrambene mehanizme koje ste razvili kao dete, pokušavajući da preživite deficit pažnje, podsticaja, razumevanja i nežnosti, emocionalne rane i gubitke. Drugim rečima, shvatate da niste vi krivi – ali da imate moć da preuzmete odgovornost za svoja osećanja i postupke i da izgradite sebe, osnažujući same temelje vašeg bića, tešeći i podržavajući dete u sebi.

Shvatanje da vi niste krivi (glupi, loši, nedovoljni) kako za stvari koje su se desile u detinjstvu, tako i zato što niste dobili dovoljno brige, nege i ljubavi, moćan je i rasterećujući uvid. Razgraničavanje krivice i odgovornosti je još moćnije, jer shvatate da postoje stvari koje možete učniti da prevaziđete samoprezir, ali i da oprostite i sebi i drugima i počnete više da prihvatate i volite sebe.

Kako da lakše prevaziđete samoprezir

Razumevanje prezira prema sebi

Samoprezir je stanje uma u kome osećate intenzivnu odbojnost, pa čak i mržnju prema sebi. Osećate da ste nedostojni, da ne zaslužujete ni ljubav, ni poštovanje, ni sreću. Tipično, osnovni uzroci samoprezira vode do iskustva zanemarivanja, oštre kritike i zlostavljanja u detinjstvu i u odraslom dobu se ispoljavaju kao nisko samopoštovanje koje eskalira u mržnju prema sebi.

Društveni pritiski i životni izazovi takođe mogu doprineti samopreziru (razvod, gubitak posla, prihvatanje ponižavajućih ponuda i poslova…), a takođe se radi i o tome kako razmišljate o sebi. Ako imate negativnu sliku sebe, vidite samo svoje mane i nedostatke, možete razviti samosabotirajuća ponašanja kao što su odugovlačenje ili izbegavanje, što na kraju dovodi do neuspeha. Neuspeh dodatno jača negativnu sliku o sebi, stvarajući začarani krug samoprezira i neuspeha.

Prepoznavanje znakova samoprezira

Da biste prevazišli samoprezir, morate ga identifikovati, odnosno, prepoznati znake – jer možda mislite da imate neke druge probleme, dok se zapravo, najviše radi o neprihvatanju sebe i lošoj slici o sebi.

Znaci samoprezira uključuju osećanje bezvrednosti i beznadežnosti, negativan samogovor, intenzivnu samokritičnost, osećanje krivice i stid, strah od osude i povlačenje, samodestruktivno ili samopovređujuće ponašanje, nedostatak brige o sebi, osećanje ljutnje prema sebi, zloupotrebu supstanci…

Prepoznavanje znakova samoprezira pomae da identifikujete oblasti u kojima treba da napravite promene ili potražite pomoć, a često i jedno i drugo.

Pročitajte i ovo: Konkretni znaci ličnog rasta kroz prihvatanje svoje mračne strane

Izazivanje negativnog samogovora

Negativan samogovor može biti glavna prepreka u vašoj svakodnevici, koja dovodi do anksioznosti i depresije i niskog samopoštovanja. Da biste preoblikovali negativne obrasce razmišljanja, vežbajte samosaosećanje i samoprihvatanje i odnosite se prema sebi sa ljubaznošću i razumevanjem. Drugi korisni alati za prevazilaženje negativnog samogovora i bolje prihvatanje sebe su kognitivno restrukturiranje, vođenje dnevnika, vežbe svesnosti.

Kognitivno restrukturiranje uključuje identifikaciju negativnih misli i njihovu zamenu realističnijim i pozitivnijim Svaki put kad loše, kritički i prezrivo mislite o sebi, zastanite i razmislite kako možete te obeshrabrujuće misli zameniti osnažujućim.

Vođenje dnevnika može pomoći da posmatrate svoje misli i osećanja i razmišljate o njima na bezbedan i neosuđujući način, a vežbe svesnosti pomažu da postanete svesniji svojih misli i osećanja, tako da možete da ih posmatrate, a da ne budete uvučeni i preplavljeni.

Tretirajući sebe sa ljubaznošću i prepoznajući svoje vrednosti, možete raditi na prevazilaženju čak i najdublje ukorenjenog samoprezira.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Radite na podizanju samopoštovanja

Da biste podigli svoje samopoštovanje morate više i bolje brinuti o sebi – to zvuči jednostavno, ali uopšte nije lako staviti sebe na prvo mesto i činiti to svesno i namerno iako ste i dalje nesigurni i duboko u sebi uopšte ne verujete da ste važni i da treba da brinete o sebi (radije biste brinuli o nekom drugom, jer ste bolji u tome).

Sticanje navike da brinete o sebi vodi ka uravnoteženijem i ispunjenijem životu, a dok praktikujete brigu o sebi (važbanje, zdrava ishrana, zdrav san, pozitivno razmišljanje…), počinjete da se osećate bolje i osnaženije i vaše samopoštovanje raste. Vremenom shvatate da ste vredni i zaslužni i da vas briga o sebi raduje, da volite i rado činite ono što je dobro za vas – postajete sebi važniji i prihvatljiviji.

Prevazilaženje straha od neuspeha pomaže da prevaziđete samoprezir

Normalno je da ćete doživeti neuspeh, ali vaš doživljaj neuspeha pravi svu razliku – da li ćete dramatično propasti i upasti u samosažaljenje, da li ćete neuspeh doživeti kao smak sveta ili prolaznu nepogodu, koliko dugo ćete se oporavljati od neuspeha i skupljati hrabrost da pokušate ponovo…

Vreme je da razvijate mentalitet učenja i rasta, koji uključuje razumevanje da je neuspeh samo korak na putu ka uspehu – to nije katastrofa, nije nepopravljivo, to je samo način da nešto naučite, da postanete hrabriji i otporniji. Posmatrajući neuspeh na ovaj način, možete pomeriti fokus sa negativnosti i gubitka ka prilikama koje mogu proizaći iz gubitničkih situacija.

Prvi korak u razvijanju mentaliteta rasta jeste prepoznavanje da je neuspeh prirodni deo procesa učenja. Kada pokušavate nešto novo, pravićete greške – važno je da ne dozvolite da vas one obeshrabre, već da iz njih shvatite šta treba bolje ili drugačije da uradite sledeći put.

Ovakav koncept neuspeha vodi vas dalje, tako što vas ohrabruje da aktivno tražite sledeću priliku da počnete ispočetka, da rizikujete i možda se ponovo suočite sa neuspehom. Na taj način možete učiti iz svojih grešaka i koristiti to znanje da poboljšate svoju situaciju.

Samnoprihvatanje i samoosnaživanje su suštinski aspekti ličnog rasta i ispunjenja – potrebna je hrabrost i ranjivost da se krene na ovo putovanje samootkrivanja, ali nagrade su vredne napora. Prihvatajući sebe takvima kakvi ste, sa manama, slabostima i vrlinama i vrednostima, možete početi da neguejte saosećanje i približite se bezuslovnoj ljubavi prema sebi.

Pročitajte i ovo: Zašto je prihvatanje sebe tako važno i kako da sebe više prihvatate i volite

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević

Comments