Negativne misli, crni scenariji povodom svega i svačega što može da krene naopako, sputavaju vas da ostvarite svoj pun potencijal. Ubeđuju vas i zastrašuju, da biste ostali u svojoj zoni komfora, uzrokuju sumnje i nesigurnosti, koje hrane vaše uverenje da niste dovoljno dobri i vredni ljubavi.

Verovatno ste već navikli na svoje negativne misli i uspevate da ih osvestite, ako ne i da ih zaustavite – iako vam je jasno da vas vaš um podriva i da ne treba da mu dajete tu moć. Evo načina da aktivno radite na preusmeravanju i prevazilaženju negativnih misli.

Napravite bazu podrške

Kada imate negativnu misao, potrebno je da joj date protiv-težu nekom pozitivnom. Možda nemate dovoljno „jakih“ pozitivnih misli, ili vam je teško da poverujete u sopstvene pozitivne misli, pa je ovde potrebna strategija koja će zavarati um. Napravite bazu pozitivnih misli, odnosno, reči, koje su vam uputili vaši prijatelji i bliske osobe. Ispišite ono što su vam govorili, ili napravite galeriju screen shot-ova poruka u kojima su vam uputili komplimente, odali prizanje, čestitali vam zbog nekog uspeha, rekli vam nešto lepo. Ako ne možete da smislite ništa pozitivno o sebi, pustite vaše najbliže da vam to (ponovo) kažu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Okružite se rečima ohrabrenja

Upotrebite citate koji vam se sviđaju, koji vam zvuče istinito i koje vidite kao afirmacije koje su vam bliske. Zapišite ih, izrežite iz novina, napravite kolaže i okačite ih svuda – na tablu iznad radnog stola, na obeleživaču za knjigu, stavite ih na desktop, na telefon, zalepite na ogledalo, frižider, kuhinjske elemente. Svaki put kad ih pogledate, odvojte momenat da ih ponovite u sebi i osetite kako rezoniraju sa vama (činite to, sve dok ne osetite da odzvanjaju u vama, da verujete u njih).

Osvestite govor tela i promenite ga

Hodajte uspravno, gurnite ramena unazad, isprsite se, uvucite stomak, podignite glavu. Opustite ruke, neka se slobodno kreću u ritmu vaših koraka, opustite kukove i gibajte, hodajte kao da se krećete po plesnom podijumu, kao da plovite. Uputite osmeh svakome ko vas pogleda u prolazu, prodavcima kojima se obraćate na trafici, u prodavnici, na pijaci. Opustite vilicu, ne stežite zube, gledajte oko sebe – i primetićete da ste zapaženi, da i drugi gledaju vas. Osmehnite se tom saznanju i osetite kako vam raste samopouzdanje.

Cenzurišite medijske sadržaje

Ako se loše osećate zbog dnevnih vesti, nemojte ih slušati. Isključite TV. Nemojte gledati uznemirujuće filmove, birajte sadržaje koji vas inspirišu i koji vam se sviđaju, makar gledali samo kvizove i romantične komedije. Ako se loše osećate zbog savršenih fotografija koje drugi objavljuju na Instagramu, ne pratite ih ili prosto, ugasite profile i stranice koje vas uznemiravaju. Ne treba vam nikakav toksičan sadržaj.

Snimajte selfije

Napravite dobre snimke kad ste dobro raspoloženi. Napravite album sa takvim fotografijama i kad se sledeći put osećate ružno, neprivlačno, debelo, neadekvatno, prelistajte taj sadržaj. Pomažu fotografije kućnih ljubimaca, vaših, ali i tuđih – internet ih je pun. Pola sata razneživanja, osmehivanja i srcovanja fotografija mačića i video klipova razigranih krznenih slatkiša uneće vam toplinu u srce.

Comments