Pored svih ostalih uticaja koje retrogradno kretanje Merkura donosi (i koji su već uveliko u toku), ovaj astrološki momenat utiče i na naša osećanja, na naše veze i odnose – što je razumljivo i očekivano, pošto Merkur vlada komunikacijom, a to se, pored svih oblika tehničke razmene informacija, odnosi i na emocionalnu komunikaciju i sve oblike međuljudskih odnosa.

Efekti retrogradnog Merkura čine da se osećamo frustrirano i pod stresom, posebno zato što ovi periodi imaju tendenciju da zamrse naše uobičajene poslove (koji se inače odvijaju glatko), a to utiče na naše emotivno stanje i na naše odnose.

U toku retrogradnog Merkura najbolje je ne donositi velike odluke, a to uključuje i početak (ili okončanje) romantičnog odnosa. Pošto Merkur upravlja komunikacijom, možete računati na sukobe i nerazumevanje, pa zato nemojte ni pokušavati da nešto raščistite i razjasnite – osim što vaša perspektiva može biti kompromitovana emotivnim nabojem, uticaj retrogradnog Merkura može vas omesti u nameri da doprete do druge osobe (partnera), odnosno, možete biti sasvim pogrešno shvaćeni.

Uprokos potencijalnim izazovima, ne znači da treba da se distancirate od svih emotivnih doživljaja, ili da presečete vezu u nastajanju, već da treba da računate sa ometajućim faktorima.

Retrogradni Merkur može uticati na vaše raspoloženje, pa možete otkriti da u ovom periodu imate „kraći fitilj“ nego inače, da ste zbunjeni, pod stresom i da se brže uznemirite i oneraspoložite. Važno je da pronađete određenu vrstu ventila, da biste održali ravnotežu (na sreću, ovo neće dugo trajati).

Imajte na umu da su Blizanci i Device najizloženiji uticaju retrogradnog Merkura, ali i ostali emotivniji znaci, kao što su Ribe, Rak, Škorpija i Vaga mogu bolno i neprijatno osećati taj uticaj.

Retrogradni Merkur ima tendenciju da pokreće probleme iz prošlosti, tako da ćete možda zateći sebe u nekom ciklusu koji ste već proživeli sa svojim partnerom, u svađi i sukobu koji ste ranije već imali (i niste ga rešili). To ne mora da znači da ćete prekinuti odnos, ali svakako znači da treba da povedete računa i budete pažljiviji i promišljeniji u komunikaciji. Uverite se da sa partnerom otvoreno komunicirate i obratite pažnju na ono što on ima da kaže, jer, iako retrogradnost može da izazove probleme, može i da ponudi priliku da pronađete rešenja. Samo iskrenom obostranom komunikacijom dugoročno osnažujete svoju vezu.

Dakle, kako sve retrogradni Merkur utiče na odnose?

Ne razmišljate baš jasno. Neće biti u stanju da donosite racionalne odluke i verovatno ćete pogrešno tumačiti stvari. Budite oprezni kada se sa nekim novim povezujete, jer možete pomisliti da među vama ima nečeg višeg od onog što stvarno postoji (odnosno, ne postoji).

Sve će vam biti čudno i neobjašnjivo. Stvari su nezgodne između vas i vašeg partnera, ili postaju čudne i uznemirujuće neposredno nakon povezivanja. Možete se osećati zaglavljeno u preteranom analiziranju, pitajući se šta je druga osoba htela da kaže i učitavajući u njeno ponašanje mnogo više od onog što ona izražava.

Retrogradni Merkur uzdrmava sve vaše odnose, a ne samo ljubavne, ili one u kojima se trenutno nalazite. To znači da se bivši može odjednom pojaviti sa gomilom stvari koje ima da vam kaže. Nijedan odnos nije izuzet od ludila retrogradnog Merkura.

Možete osećati da želite da se povučete. Društveni događaji će vas zamarati i ako terate sebe da učestvujete u nečemu što vam se ne radi, osećaćete se neprijatno i iritirano.

Stvari se mogu odlagati. Susreti i razgovori koje želite da obavite, mogu kasniti, ili možete zakasniti na sastanak (što može veoma naljutiti drugu osobu). Ili možda, neko kasni na sastanak i ostavlja vas da se pitate šta se to dešava. Ali to nije lično, to je oblik kašnjenja i odlaganja koju retrogradnost izaziva na svim nivoima.

Naslovna fotografija: instagram.com/loveandwildhearts

Brankica Milošević

Comments