Kako statistika novogodišnjih rezolucija i želje pokazuje – mnogi od nas žele da više čitaju 2022. godine. Odustajanje od želja nakon što se spotaknemo o prve prepreke česta je pojava, pogotovo sa ciljevima koje smo sebi zacrtali kada je u pitanju treniranje. Ta nas želja nekako najbrže napusti. Ipak, to ne mora tako da bude. Posebno kada je u pitanju čitanje.

Knjige će uvek biti tu. One vas čekaju bilo na polici, na noćnom stočiću ili na stolu dnevne sobe. Neće vas osuđivati ako im se ne vratite u određenom vremenskom periodu. One ne vode evidenciju o tome. Bitno je samo da im se vratite. Zato vam predstavljamo nekoliko trikova kako da se oslobodite tog osećaja krivice da ste dužni da čitate određeni broj knjiga.

Čitalačka rutina je rutina kao i svaka druga

Svi smo zauzeti, i čak i profili na Instagramu koje pratite ne žele da učine da se osećate loše jer ne postižete da čitate onoliko koliko drugi; pogotovo ne ljudi koji su odlučili da se time posvete. Svako ima svoje rutine kojih se svakodnevno drži. U tim dnevnim rutinama je lako umetnuti pokoju stranu knjigu. Predveče, ili ujutru uz kafu, kada god je vama najkomotnije. Sednite i pročitajte nekoliko strana knjige koja vas trenutno interesuje. Time ćete ujedno vežbati i strani jezik kom nikako u potpunosti da se posvetite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by frances (@readsbyfrance)

Rutina čitanja se ne sastoji od toga da se takmičite sa sobom i ljudima na bookstagramu. Jedna knjiga mesečno – super! Jedna u dva meseca, opet je više nego što ste prethodno čitali. Zato se u čitalačku rutinu upustite polako, stranicu po stranicu.

Pronađite svoj čitalački ukus

To je možda najbitnija stvar kada poželite da više čitate. Sigurno da su police u vašem domu ispunjene raznim knjigama koje su čitali vaši roditelji, bake, deke. Na tim se policama mogu pronaći naslovi koji trenutno možda nisu najpopularniji na internetu, ali vam mogu pomoći da otkrijete svoj čitalački ukus.

U redu je ako vas ruski klasičari nisu privukli i ako vas je poezija uplašila za vreme pohađanja srednje škole. Čitalački ukus se menja. To nemojte zaboraviti. U toku vremena razvijaju se i vaša interesovanja i teme. Sa tih polica uzmite knjige i u prvih 20 strana ćete znati da li vam se tematika dopada i vredi li nastavljati. Sigurna sam da se na toj polici nalazi kvalitetna književnost, samo ju je potrebno pronaći.

Comments