Nega biljaka je sve samo ne jednostavna, iako imamo osećaj da je dovoljno da ih stavimo blizu sunčeve svetlosti i zalijemo. Međutim, nekada se previše preopteretimo jer mislimo da nećemo moći da ih održimo u životu.

Postoje biljke koje su odlične za svakog početnika i koje će vam pomoći da stvorite samopouzdanje i pređete na one koje su malo komplikovanije za čuvanje.

Jednostavan način da održite biljku u životu jeste da na osnovu prostora u kom živite, birate istu. Ako, na primer, nemate dovoljno sunčeve svetlosti ili znate da ćete zaboraviti da je zalijete, onda takvu biljku kupite. Možete prvo investirati u male biljke i to eventualno jednu ili dve da ne bi došlo do preopterećenja. Kako vaše samopouzdanje raste, tako možete kupovati jednu po jednu biljku. Čak i ako biljka uvene, nemojte klonuti. Kupite novu, tako ćete najbolje saznati šta odgovara vama i vašem prostoru.

Ovo su biljke koje su savršene za početnike:

Bromelije

Prednost bromelije jeste što je možete neredovno zalivati, te je zato dobra za početnike dok se ne naviknu na raspored. Možete je napuniti vodom do polovine, a zatim zalivati samo kad se zemlja potpuno osuši.

Spatifilum

Spatifilum obožava vodu, te ga možete zaliti odjednom sa velikom količinom, ali to ne sme da bude često. Takođe, odličan je izbor za početnike jer je svestran. Može se lako prilagoditi, bilo da je to jako indirektno svetlo ili slab0 direktno osvetljenje.

Pročitajte i: Savršena dekoracija za kuću koju možete pronaći na domaćem tržištu

Zlatna puzavica

Zlatna puzavica je prava početnička biljka. Drugo ime joj je đavolji bršljan jer ju je teško ubiti. Potrebno joj je malo nege, a skoro da je imuna na jako sunce ili slabo osvetljenje. Ipak, nikako je nemojte stavljati na direktno sunce. Što se zalivanja tiče, najbolje je da sačekate da se zemlja potpuno osuši, te onda dodajte vode. Opušteno lišće je znak da je biljka „žedna“.

Zamija

Uzgajanje zamije je, kako kažu, mnogo lakše nego da izgovorite njeno ime na latinskom (Zamioculcas zamiifolia). Maltene se može gajiti i rasti u ormaru, ali ipak više voli jako indirektno svetlo. Stabljika ove biljke zadržava vlagu, te možete slobodno da preskočite koje zalivanje, naročito ako ne dobija mnogo svetlosti.

Kengurova paprat

Zdepasti listovi kengurove paprati su čvrsti i otporni. Tolerantni su na većinu svetlosnih uslova, osim, naravno, na jaku direktnu svetlost. Mogu da pretrpe i „sušne“ periode ako niste neko ko se seti da ih zaliva. Svakako je idealno da ih zalivate kada se oko 25 procenata zemlje osuši. Kako biste podstakli rast ove biljke, možete seći suve listove i stabljike.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 온실 (@botanicstudio.onsil)

Pročitajte još i: Trendovi u dizajnu enterijera na koje treba da obratite pažnju u 2023.

Monstera deliciosa

Monstera je tropska biljka sa velikim listovima. Stručnjaci za biljke kažu da je monstera veoma zahvalna jer će „oprostiti“ uobičajene nezgode koje početnici prave. Što više rupa ima na listovima, to je biljka zdravija. Zato je potrebno poznavati navike svake biljke. Monsteri je dovoljno umereno svetlo i povremeno zalivanje.

Mini-monstera (Rhaphidophora tetrasperma)

Možda ima naziv kao biljka iznad, monstera, ali je u pitanju potpuno druga vrsta cveća. Njeni listovi rastu u pravcu u kom ga vi usmerite, bilo da idu na gore ili nonšalantno padaju. Takođe je savršena za početnike jer nije previše zahtevna. Sve što je mini-monsteri potrebno jeste osvetljenje – što više to bolje. Iako mini-monstera preferira veću vlažnost, dobro će se snaći u zatvorenom prostoru sve dok se drži dalje od ventilacionih otvora.

Aglaonema

Uz odgovarajuće svetlosne uslove, aglaonema preferira srednje ili jako sunce. Klasična je biljka koja raste u prelepim bojama uključujući crvenu, breskva-narandžastu i ružičastu. Prednost za one koji nemaju naviku zalivanja biljaka je što su njihove stabljike deblje, te zadržavaju mnogo vode. Zato im nije potrebno često zalivanje, već to učinite kada vidite da je zemlja suva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ashley 🍀 (@_plant_story_)

Zmija biljka

Još jedna biljka koja neće uvenuti ako zaboravite na nju. Spada u porodicu sukulenta i zato ne zahteva mnogo vode. Zalivajte je kada vidite da je prvih nekoliko centimetara zemlje suvo i da se mrvi. Biljka zmija može tolerisati skoro svako svetlo, ali će posebno uspevati ukoliko ima mnogo sunčeve svetlosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewa (@ewa.veganista)

Naslovna fotografija: Unsplash

Marija Gavrilović

Comments