Nema sumnje da na striming platformi HBO Max ima mnoštvo kvalitetnih serija koje zavređuju vašu pažnju, pa je često teško u trenutku se odlučiti za jednu kad vas istovremeno mame i brojne druge. Potrudili smo se da vam taj proces olakšamo koliko je uopšte moguće, pa smo izdvojili nekolicinu serija uz koje sigurno nećete “izgubiti vreme”, a mi vam predlažemo da pogledate baš svaku – ali natenane, jednu po jednu.

Ovo su trenutno najbolje HBO Max serije:

Chernobyl (2019)

Prvo i prvo, ako je već niste pogledali – šta čekate? Jeste teška tematika, ali je serija briljantna i, prema našem skromnom mišljenju, jedna od onih koje za života morate pogledati. Režija, scenario, gluma, šminka… sve je besprekorno. Chernobyl nam donosi detaljniji uvid u globalnu katastrofu koja se 1986. desila u černobiljskoj nuklearnoj elektrani u blizini grada Pripjat u Ukrajini, kao i u posledice koje se i danas osećaju u svetu. Autor serije je Craig Mazin, koji nam je podario filmske komedije Scary Movie 3 i 4, The Hangover II i III, ali i planetarno popularnu postapokaliptičnu seriju The Last of Us, koja će takođe biti pomenuta u ovoj listi.   

Love & Death (2023)

Iako smo prošle godine dobili Disney+ seriju Candy sa Jessicom Biel, koja je takođe vredna pažnje, i ovo je brutalna dramatizacija istinite priče iz osamdesetih – o ubistvu američke domaćice Betty Gore, za koje je bila optužena ljubavnica njenog muža – Candy Montgomery. Gore je bila usmrćena 41 udarcem sekirom, što je bio nezapamćen zločin u malom gradu Vajli u Teksasu. Elizabeth Olsen iz Marvel franšize igra Candy u Love & Death, dok Betty tumači Lily Rabe  – veteranka serije American Horror Story. U mini-seriji od šest epizoda igraju i Jesse Plemons, Patrick Fugit i Kristen Rytter.

Succession (2018-2023)

U trenutku pisanja ovog teksta, četvrta i finalna sezona još uvek nije završila s emitovanjem na HBO Max. Svima voljena zla biznis porodica Roy širi ultimativni haos i brojna zabijanja noža u leđa kroz sve sezone, kao i dramu oko kontrolisanja međunarodnog medijskog konglomerata Waystar Royco. Pored maestralne glume svih članova ozloglašene porodice – Logana (Brian Cox) i njegovo četvoro dece, serija je popularizovala i tihi luksuz način odevanja. 

Perry Mason (2020-)

Ulogu renomiranog advokata Perryja Masona igra Matthew Rhys (Cocaine Bear, Brothers & Sisters). Pored toga što se fokusira na Masonove unutrašnje borbe kao melanholičnog čoveka, ova krimi-drama se dotiče i društvenih nejednakosti u prosperitetnom Los Anđelesu u vreme Velike depresije. Perry Mason prikazuje period kad je čuveni advokat bio privatni detektiv, donoseći nam mnogo uzbudljivih trenutaka koji seriju čine idealnom za bindžovanje. Rhys je naširoko hvaljen za svoju izvedbu, a društvo na snimanju mu prave i jednako dobri Juliet Rylance, Shea Whigham, Tatiana Maslany i John Lithgow.

Pročitajte i ovo: The White Lotus – šta sve znamo o trećoj sezoni?

Julia (2022-)

Inspirisana inovativnom kulinarskom ikonom Juliom Child (koju je u filmu igrala legendarna Meryl Streep), Julia je iznenađujuće genijalna biografska serija o ženi zaslužnoj za nastanak kulinarskih TV emisija. Serija, koju je kreirao Daniel Goldfarb (dramaturg i producent The Marvelous Mrs. Maisel), prati Julijino putešestvije od renomirane autorke do voditeljke svoje emisije The French Chef. Tumači je Sarah Lancashire (Happy Valley), dok njenog supruga i odanog podržavaoca igra David Hyde Pierce (The Good Wife). Julijin život je bio neverovatan i ispred i iza kamere, a ova serija, puna duše i humora, to dokazuje na najlepši način.  

The Last of Us (2023-)

Kad su u pitanju najbolje HBO Max serije, The Last of Us je definitivno jedna od njih. Zasnovana na svetski popularnoj video-igri, radnja prati Pedra Pascala kao Joela – krijumčara kom je poveren zadatak da zaštiti četrnaestogodišnju Ellie (Bella Ramsey) dok lutaju postapokaliptičnim svetom, punom zombija i nepoverljivih ljudi uvek spremnih na ubistvo. Iako premisa zvuči kliše, The Last of Us donosi pregršt inovativnih uzbudljivih, akcionih i emotivnih trenutaka, koji je izdvajaju iz mase sličnih. Anna Torv, Nico Parker, Nick Offerman, Murray Bartlett i Storm Reid su, takođe, verodostojno oživeli druge junake video-igre, ali i upoznali nas sa novim, koji su kreirani isključivo za seriju.

Rain Dogs (2023-)

Rain Dogs je dirljiva mračna komedija koja prati neotesanu, ali posvećenu samohranu majku, koju maestralno igra Daisy May Cooper, koja sa svojom ćerkom adolescentkinjom – često promenljivog raspoloženja – jedva sastavlja kraj s krajem. Pored dua majka-ćerka, tu su i prijatelji i sapatnici Selby i Gloria, svi zajedno čineći nekonvencionalnu porodicu koja se bori za svakog svog člana, donoseći radost u svoje disfunkcionalne živote. Uz emotivnu poruku i apsurdno prepoznatljive okolnosti, nećete pogrešiti uz Rain Dogs

Abbott Elementary (2021-)

Sa epizodama u trajanju od samo pola sata, Abbott Elementary je vrlo jednostavna i ne trudi se da forsira kompleksnost, što je čini jednom od najduhovitijih feel-good serija u poslednjih nekoliko godina. Radnja je smeštena u osnovnoj školi u Filadelfiji, a prati ekipu nastavnika koja pokušava da preživi sa onoliko koliko im vlada obezbedi. Ne pomaže i to što imaju i užasnu direktorku, koju perfektno igra Janelle James, a koja im postavlja prepreku na svakom koraku.

The White Lotus (2021-)

Zbog zadivljujućih pejzaža, The White Lotus nas navodi da maštamo o letovanju na Havajima, a potom na Siciliji, čiji rizortovi predstavljaju igralište za bogataše. Naime, radnja se u svakoj sezoni odvija u luksuznom odmaralištu koje posećuju oni sa dubokim džepom, ali koje prati intrigantni veo misterije. U igru ubacite komediju, drogu, preljubu, tajne i laži, kao i vrhunsku režiju, scenario i glumce – i dobijate striming premiju koja vam neće dati da zaspite, želeći da saznate ko od imućnih posetioca neće preživeti finale sezone. 

Fired on Mars (2023-)

Imamo i predlog za ljubitelje animacije i edgy humora, a to je komedija za odrasle koja prati Jeffa Coopera (kom glas pozajmljuje Luke Wilson), grafičkog dizajnera koji radi za tech start-up baziran na Marsu. Jeff upada u egzistencijalnu krizu, pokušavajući da pronađe sebe i svoju svrhu u periodu izolacije, zaglavljen na crvenoj planeti. Seriju porede sa BoJack Horseman zbog stila komedije i hrabrih komentara na društvo, ali zbog kreativne, inovativne radnje predstavlja svojevrsni original i bez zadrške je ubrajamo među najbolje HBO Max serije. 

Pročitajte i ovo: Filmovi koje treba da pogledate ako vam se dopala serija “Daisy Jones & The Six”

Naslovna fotografija: instagram.com/olsencults

Dušan Veselinović

Comments