Nova sezona je zvanično počela, pa ćemo uskoro primećivati šarenolikost lišća, ali i osećati aromu cimeta, pečenih jabuka i bundeve. U skladu sa tim smo izdvojili najbolje knjige za jesen 2023. godine (koje će vas zagrejati tokom predstojećih hladnih dana).

Svaki strastveni zaljubljenik u knjige se posebno raduje kad dođe vreme da bira šta će čitati tokom predstojeće sezone. Ipak, najšarenije godišnje doba se izdvaja i po tome što omogućava svojevrsni cozy osećaj: samo zamislite miris svežeg čaja i zvuk kiše na prozoru dok čitate inspirativnu knjigu koja vam pruža nove vidike i uviđaje.

Priče koje će vas ostaviti bez daha: Knjige za jesen 2023.

The Art of Gathering: How We Meet and Why it Matters, Priya Parker

The Art of Gathering je knjiga o tome “kako se sastajemo i zašto je to važno”, a novembar je idealno vreme da je pročitate, baš uoči prazničnih proslava i brojnih druženja koja vas očekuju.

Priya Parker nudi praktične savete u vezi različitih vrsta društvenih okupljanja – od onih koja se odvijaju kod kuće do sastanaka na poslu, ova knjiga će vas naterati da zaronite duboko u svrhu i suštinu okupljanja. Nedovoljno razmišljamo o kompleksnosti društvenih sastajanja, a Priya nam skreće pažnju na važnost i smisao svakog detalja: od toga ko će s kim sedeti do toga šta bi iz njih trebalo da naučimo. Spisateljica tvrdi da je većina svakodnevnih okupljanja neproduktivna i iscrpljujuća, a da ne mora i ne treba da bude tako.

The City Baker’s Guide to Country Living, Louise Miller

Ova knjiga je najbolji izbor za jesen, a po cozy osećaju koji izaziva, može da se poredi sa serijom Gilmore Girls ili filmom Falling for Vermont. Ako volite barem jedno od ponuđenih ostvarenja, morate da je pročitate.

Veći deo radnje odvija se od jeseni do Božića, nakon što Livvy napusti luksuzan poslastičarski posao u Bostonu i poseti svog prijatelja u gradiću u Vermontu. Roman oslikava sve čari Nove Engleske, a fabula postaje uzbudljivija sa svakom stranicom. Junakinja prihvata posao u lokalnom hotelu i počinje da se sprijateljuje sa meštanima, što joj donosi i neočekivanu ljubav.

Emperor of Rome, Mary Beard

Knjige Mary Beard o antičkoj rimskoj kulturi uključuju njen bestseller iz 2015. godine SPQR, kao i knjigu Twelve Caesars iz 2021. godine, koja govori o trajnom uticaju vladara Rimskog carstva na svet umetnosti. Emperor of Rome pokušava da odgovori na velika pitanja o vladarima – odakle dolazi njihova moć i šta sve podrazumeva. Takođe, knjiga duboko ulazi u njihove svakodnevne živote, i daje uvid u njihov život “kod kuće, na trkama, na putovanjima”. Portret uključuje i “male” ljude koji su bili stubovi carstva, od njihovih supruga, ali i dvorskih luda, robova i vojnika – do običnih građana i njihovih problema.

Eve: How the Female Body Drove 200 Million Years of Human Evolution, Cat Bohannon

Knjiga Cat Bohannon predstavlja temeljan pregled evolucije ženskog tela tokom 200 miliona godina i pokriva sve, kako sama spisateljica kaže, “od grudi do prstiju”. Ovo književno delo je pokušaj ispravljanja “muškog normativa” i činjenice da se naučnici podrazumevano oslanjaju na muško telo prilikom svih istraživanja (bilo da su miševi ili ljudi u laboratoriji). To znači da modeli koji se podrazumevaju kao normalno funkcionisanje često idu u korist muškaraca, a tu su uključene i bolesti (kao i tretmani koji se zatim razvijaju i primenjuju). Međutim, ovo nije knjiga predviđena isključivo za žene: Bohannon vas poziva da razmislite o sebi i o tome odakle vaše telo dolazi.

The Coming Wave: Technology, Power, and the Twenty-first Century’s Greatest Dilemma, Mustafa Suleyman

Mustafa Suleyman je jedan od suosnivača DeepMinda, britanske startup kompanije koju je Google kupio 2014. godine, a čija je misija razvoj opšte veštačke inteligencije – AI kategorije koja najviše podseća na ljudski mozak. Pisac veruje da je masovna transformacija, odnosno, talas koji pominje – sada neizbežan, te da je tanka linija između katastrofe i autoritarne distopije. Knjiga postavlja pitanje šta treba da uradimo kako bismo izbegli i jedno i drugo, a na čitaocu je da pronađe potencijalan odgovor.

Pročitajte i ovo: Najuzbudljiviji trileri koje želite da stavite na svoju listu za čitanje

Naslovna fotografija: pinterest.com/michellebranger1

Milica Nešić

Comments