Komedija je žanr koji ne poznaje granice. Ona je univerzalni jezik koji nas sve zbližava, čineći naš svet svetlijim čak i u najmračnijim trenucima. Od klasičnih slapstick situacija do suptilnog, sofisticiranog humora, komedija ima moć da transformiše obične trenutke u nezaboravne uspomene smeha i radosti. Kroz istoriju kinematografije, mnogi naslovi su ostavili neizbrisiv trag u srcima publike širom sveta, demonstrirajući kako humor može da pređe kulturološke barijere i poveže nas na najneočekivanije načine. Predstavljamo vam najbolje komedije svih vremena koje su definisale žanr kao umetnički izraz i ostale voljeni kroz generacije.

Najbolje komedije svih vremena koje su ostavile neizbrisiv trag u kinematografiji

Blazing Saddles (1974)

Blazing Saddles, urnebesni film koji je režirao neponovljivi Mel Brooks, predstavlja spoj satirične komedije i vesterna, koji je svojevremeno pomerao granice po pitanju rasnih tema i korišćenja humora u kritici društvenih normi. Film nam pripoveda priču o šerifu Afroamerikancu koji dolazi u većinski “beli” gradić, što izaziva niz komičnih i često kontroverznih situacija. Kroz niz smelih šala i slapstick situacija, Blazing Saddles otvoreno ismeva rasizam i netrpeljivost, dok istovremeno razbija četvrti zid, direktno komunicirajući sa publikom. Blazing Saddles nije samo puka komedija, već i oštra satira američkog društva sedamdesetih godina prošlog veka.

Step Brothers (2008)  

Step Brothers prati život Brennana Huffa i Dalea Dobacka, dvojice nezrelih, odraslih muškaraca koji postaju polubraća nakon što se njihovi roditelji venčaju. Film detaljno istražuje njihove urnebesne pokušaje da se prilagode novonastaloj situaciji, pri čemu dolazi do niza komičnih sukoba i neobičnih avantura. Pun bizarnog humora i ekscentričnih likova, Step Brothers postavlja interesantna pitanja o zrelosti i porodičnim odnosima, upakovana u format koji garantuje smeh do suza.

Monty Python and the Holy Grail (1975) 

Monty Python and the Holy Grail je britanska komedija koja parodira srednjovekovne priče o kalju Arthuru i njegovim vitezovima okruglog stola. Radnja, koju karakteriše specifičan britanski humor i apsurd, vodi gledaoce kroz niz neobičnih izazova sa kojima se vitezovi susreću u potrazi za Svetim gralom. Film je pun originalnih šala, neuobičajenog pristupa pripovedanju i nezaboravnih likova, čineći ga jednim od najvažnijih dela komedije i kultnim ostvarenjem koje je zauvek promenilo pejzaž britanske filmske industrije.

Bridesmaids (2011)

Bridesmaids prati Annie, koja prolazi kroz težak period u životu, dok pokušava da organizuje savršeno venčanje za svoju najbolju prijateljicu Lilian. Kroz niz komičnih i često skandaloznih događaja, radnja istražuje dubinu ženskog prijateljstva, ljubomore, ljubavi i ličnog rasta. Bridesmaids, koji kombinuje humor sa duboko emotivnim trenucima, briljantno prikazuje kompleksnost međuljudskih odnosa, a izvanredne glumačke sposobnosti Kristin Wiig i ostalih članica glumačkog ansambla pružaju autentičan i nezaboravan filmski doživljaj.

Airplane! (1980) 

Airplane! je kultna komedija koja parodira filmske hitove o avionskim nesrećama, prepuna nezaboravnih one-linera, slapstick humora i vizuelnih šala. Pratimo bivšeg pilota, Teda Strikera, koji, uprkos svojoj PTSP dijagnozi, mora da preuzme kontrolu nad avionom kada se posada razboli. Kroz seriju apsurdnih situacija i dijaloga, Airplane! stvara haos koji ne poznaje granice, čineći ga jednom od najsmešnijih i najoriginalnijih komedija svih vremena.

Some Like It Hot (1959)  

Some Like It Hot je priča o dvojici muzičara koji se prerušavaju u žene kako bi pobegli od mafije. Smeštena u doba prohibicije, radnja istražuje teme identiteta, seksualnosti i društvenih normi. S nezaboravnim performansima Marilyn Monroe, Tonyja Curtisa i Jacka Lemmona, Some Like It Hot prikazuje niz komičnih scena i situacija, osvajajući publiku vanvremenskim šarmom i duhovitošću. Nesumnjivo, ovo je jedan od najvoljenijih filmova u istoriji kinematografije.

The Birdcage (1996) 

The Birdcage donosi priču o gej paru čiji konzervativni životi dolaze u sukob sa političkim ambicijama desničarskog senatora čija ćerka želi da se uda za njihovog sina. Rimejk francuske komedije La Cage aux Folles istražuje teme prihvatanja, ljubavi i porodičnih vrednosti. Sa izvanrednim glumačkim izvedbama Robina Williamsa i Nathana Lanea, The Birdcage donosi smeh i suze, postavljajući pitanja o prihvatanju različitosti u humorističnom i toplo ljudskom kontekstu.

Bringing Up Baby (1938)

Bringing Up Baby je kultno ostvarenje u kom Katharine Hepburn igra ekscentričnu naslednicu, a Cary Grant stidljivog paleontologa. Njihov susret dovodi do niza komičnih nezgoda koje uključuju neprekidne nesporazume, leoparda po imenu Baby, kao i potragu za izgubljenim skeletom dinosaurusa. Poznat po brzoj razmeni replika, šarmantnom humoru i izvanrednoj hemiji između glavnih glumaca, Bringing Up Baby je klasičan primer filma koji uspeva da spoji komediju, romantiku i avanturu, ostajući večno mlad i zabavan.

Pročitajte i ovo: Koji ste lik iz filmova Nancy Meyers, na osnovu svog horoskopskog znaka

Naslovna fotografija: instagram.com/narocinema

Nikola Gudelj

Comments