Demijen Hirst i Alexander McQueen

Kako bi proslavio desetogodišnjicu postojanja svog lice-brenda, marama sa printom lobanje, Aleksandar Mekvin (Alexander McQueen) udružuje radni tim sa poznatim britanskim umjetnikom Demijenom Hirstom (Damien Hirst). Proizvedeno je 30 primjeraka. Inspiracija za dizajn potiče od Demijenove entomologijske serije, gdje insekti formiraju kaleidoskop u geometrijsku formu koja će biti prerađena tako da obrazuje Mekvinov znak – lobanju. Pošto su oba imena sinonimi za mrtvačke glave (Demijenovo djelo: lobanja od platine ukrašena dijamantima “Za ljubav Boga”), ovo uparivanje je pobjednički par na dizajnerskom nebu!

Damien Hirst Najbolje modne saradnje

Umjetnik i djelo kaleidoskop - Demijen Hirst

Damien Hirst McQueen Najbolje modne saradnje

Demijenova entomologija u službi mode

Alexander McQueen Damien Hirst marame Najbolje modne saradnje

Marame od šifon-svile i lobanja kao glavni motiv

Vivienne Westwood i Cambridge Satchel Company

U sledećoj zanimljivoj saradnji čuvena Brittorba ide preko Vivienne Westwood obrasca. Idealan spoj su šara poput slobodnog švaranja i metalne nitne sa čizmama iz kolekcije jesen/zima 1981. pod nazivom “Pirate”. Torbe će biti dostupne u dvije veličine i tri boje.

Vivienne Westwood Pirate 1981 Najbolje modne saradnje

Umjetnička Vivijen; čizme “Pirate”, kolekcija 1981.

Vivienne Westwood Brit bag Najbolje modne saradnje

Dezen-ilustracija Vivienne Westwood i Brit torbe u paru

Isabel Marant i H&M

Prateći primjer Missoni i Maison Martin Margiela, Marant linija za H&M stvorila je niz must have komada inspirisanih njenim jedinstvenim potpisom – spoj boho i rokenrola. Izabel (Isabel) je izjavila: “Kreiram nešto realno, nešto što će žene htjeti da nose svaki dan sa određenom dozom ležernosti koja je svojstvena Parižankama”. Dakle, nije morala da nas ubjeđuje, trgovine H&M su već pune!

Isabel Marant Pour HM Najbolje modne saradnje

Francuska kreatorka Izabel Marant i švedski brend H&M

Isabel Marant HM Najbolje modne saradnje

Modeli za svaki dan, od jutra do večeri

Matthew Williamson i Lindex

Modni dizajner Metju Vilijamson (Matthew Williamson) često se nađe u ulozi saradnika. Bio je u timu sa H&M, a nedavno je kreirao make up paletu za kozmetičku kuću Benefit iz Kalifornije. Njegov poslednji angažman sa švedskim lancem ulične visoke mode Lindex je ono što je dugo očekivao od svog rada. Zaštitno lice reklamne kampanje je Karli Klos (Karlie Kloss). Veliki broj modela casual i formalne odjeće, ali i dječije konfekcije sada se može lakše – uz Lindex – isporučiti u inostranstvu. Saradnja sa brendovima ovog tipa uvijek je dobro rješenje u pravcu popularizacije samostalnog dizajnera.

Matthew Williamson Lindex Karlie Kloss Najbolje modne saradnje

Uspješan tim: kreator Matthew i manekenka Karlie Kloss

Dizajn Matthew Williamson Najbolje modne saradnje

Lindex kolekcija po ideji Metju Vilijamsona

Elvren Skot i Banana Republic

Elvren Skot (L’wren Scott) poznata je kao partnerka Mika Džegera (Mick Jagger), ali i kao modna kreatorka. Njene ultra ženstvene kreacije i istančan stil elegantne estetike konačno će dobiti cijene pristupačne široj populaciji, zahvaljujući saradnji sa brendom Banana Republic. Sprema se preko 50 odjevnih modela, ali i aksesoara, zato vjerujem da će se na novogodišnjoj listi poklona naći jedna od njih.

Lwren Banana republic Najbolje modne saradnje

Prepoznatljiv rukopis elegancije – Elvren Skot

Banana republic Lwren Najbolje modne saradnje

Skice za novu liniju Banana Republic

Aleksa Čang i Eyeko

Popularna boho blogerka Aleksa Čang (Alexa Chung) izjavila je da je ajlajner njena omiljena alatka u šminkerskom setu. Kako se 5. septembra pojavila nova reklamna kampanja londonske firme za očni mejkap Eyeko, više nije tajna da je taj mistični kapak upravo Aleksin! Ona promoviše komplet besprekorne maskare i precizne olovke. Budući da su obje strane fanovi stila šezdesetih godina, limitirano izdanje Aleksinog seta može da posluži i kao oružje za neki novi mačkasti brend.

Alexa Chung Eyeko Najbolje modne saradnje

Dva brenda u jednom: Aleksa i šminka Eyeko

Eyeko Alexa Najbolje modne saradnje

Tajna njenog pogleda - Eyeko

Meri Katrancu i Moncler

Magična umjetnica digitalnog printa Meri Katrancu (Mary Katrantzou) pravi spektakl gdje god se pojavi. Desila se neočekivana saradnja za zajedničku kolekciju francuske tekstilne kompanije Moncler i Meri. Moncler je poznat po izradi zimskih jakni i kaputa i ova sezona će im biti veoma zanimljiva. Modeli su nesvakidašnje interesantni, skreću pažnju, a obuhvataju kapute i jakne dramatičnih ženskih silueta i komplikovane print šare.

Mary Katrantzou Moncler Najbolje modne saradnje

Carstvo printa – Meri Katrancu

Moncler Mary Najbolje modne saradnje

Moda bez granica

Karl Lagerfeld i Italia Independent

Kontroverzni dizajner modne kuće Chanel Karl Lagerfeld nikada nije viđen bez svojih tamnih naočara. Zbog njegovog znaka u ličnom stilu, ali i zbog kreativnog umijeća, italijanski brend Italia Independent poziva ga na saradnju u vezi sa lansiranjem svoje nove linije naočara. Karl bira “velvet” stakla. Kolekcija uključuje tri optička frejma i Karlov logotip. Svijet viđen kroz ružičasto!

Karl Lagerfeld Italia indenpendent Najbolje modne saradnje

Inovativan i zagonetan u svim realizacijama

Italia Independent Najbolje modne saradnje

Diskretan ali prepoznatljiv, Karlov dezen na okviru

Junya Watanabe i Loewe

Klasična torba susrijeće se sa uličnom punk varijantom u ovoj saradnji vrijednoj pažnje između španskog brenda za proizvodnju kožne galanterije Loewe i inovativnog japanskog dizajnera Džunija Vatanabe (Junya Watanabe) iz Come des Garcons. Njihov spoj slavi 400 godina kulturne razmjene između Španije i Japana, u čiju čast je osmišljen niz modela odjeće i tašni krojenih od teksasa i kože. Kako je ove sezone punk oživio u modi, njihova saradnja predstavlja pun pogodak.

Loewe Junya Watanabe Comme des Garcons Najbolje modne saradnje

Zimska kolekcija u pank fazonu

Junya Watanabe Loewe Najbolje modne saradnje

Odličan miks kože i denima – aksesoar u duhu rock’n’roll-a


Jana Radonjić – ime iza bloga estheticsense, vizuelna umjetnica bavi se estetikom i psihologijom (vizuelnih) umjetnosti, kreativnim pisanjem a često se nađe i u ulozi kostimografa i scenografa. Najviše značaja pridaje „oplemenjivanju društva“ kroz različite umjetničke forme.

Comments