Koje su najbolje revije u istoriji Nedelje visoke mode u Parizu? U ovo doba godine, modne kuće predstavljaju haute couture kolekcije za proleće/leto 2024, a to je idealna prilika da se prisetimo istorijskih trenutaka koje smo u toku godina videli na pistama Pariza.

Svet couture mode kreirao je Charles Frederick Worth 1868. godine, koji je decenijama dominirao modnim pejzažom, jer su sredinom 20. veka, majstori kao što su Cristobal Balenciaga, Pierre Balmain, Yves Saint Laurent i Elsa Schiaparelli, stvarali zapanjujuće, ručno rađene komade koje su nosile neke od najistaknutijih žena u društvu.

U drugoj polovini 20. veka, vođstvo su preuzele ready-to-wear kolekcije, ali brojni zapaženi momenti su nastavili da se dešavaju na pistama visoke mode. Svet visoke mode stvorio je postavke i siluete koje oduzimaju dah, a često ih vidimo i na crvenom tepihu. Predstavljamo vam najzapaženije kolekcije kroz godine.

Najbolje revije u istoriji Nedelje visoke mode u Parizu

Yves Saint Laurent Haute Couture kolekcija za jesen/zimu 1993.

Baš kao San letnje noći, ova revija je bila poput bašte u kojoj je najraznovrsnije cveće krasilo kreacije. Kolekcija se poigrala cvetnim motivima i pastelnim bojama uz pomoć najvećih modela devedesetih – pistom su prošetale Kate Moss, Naomi Campbell, Tyra Banks…

Atelier Versace Haute Couture jesen/zima 1995.

Gianni Versace je uvek znao kako da pronađe pravu meru interesantnih silueta, superstar modela i zavidne seksepilnosti za svoje couture kolekcije. Za jesen/zimu 1995, italijanski dizajner je predstavio svetlucave večernje i mini-haljine koje savršeno oličavaju Versace estetiku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vintage Grace (@vintagegrace)

Thierry Mugler Haute Couture jesen/zima 1997.

Thierry Mugler couture kolekcije mešale su visoku modu, performanse i zabavu. Za jesen/zimu 1997, dizajner je predstavio različite, ekstravagantne siluete i materijale, koji su upotpunili dizajnerovu specifičnu, pomalo futurističku viziju ženskog tela.

Givenchy Haute Couture proleće/leto 1997.

Alexander McQueen je učinio svoju ulogu kreativnog direktora u modnoj kući Givenchy neponovljivom i nezaboravnom. Britanski dizajner je u potpunosti preoblikovao nasleđe francuske kuće, što je vidljivo na couture reviji za proleće/leto 1997. Ova božanstvena kolekcija je kombinovala klasične McQueen siluete sa istorijskim nasleđem Givenchy modne kuće.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DÉFILÉ 2.0 (@defile2.0)

Jean Paul Gaultier Haute Couture proleće/leto 2002.

Ova Jean Paul Gaultier revija je predstavila kolekciju odeće koja briše granice između polova, kao i između dnevne i večernje odeće. Dizajner se poigravao siluetom i izrazom, majstorski reinterpretirajući sve ključne tačke tradicionalnog krojenja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by differ (@differ.lamode)

Dior Haute Couture jesen/zima 2007.

Kreativni direktor Diora u to vreme je bio John Galliano. On je bio poznat po svojim bujnim siluetama, pa je za kolekciju brenda za jesen/zimu 2007. predstavio ogromne haljine i složene vezove koji izgledaju prikladno za sledeću sezonu serije Bridgerton.

Valentino Haute Couture proleće/leto 2008.

Valentino Garavani se oprostio od pozicije kreativnog direktora italijanske kuće sa kultnom revijom svojih najsmelijih silueta. Seksi crvene haljine ispunile su pistu, dok su cvetni motivi i volani bili smeli poduhvati za odlazak dizajnera u velikom stilu.

Fendi Haute Couture jesen/zima 2016.

Kreativni direktori Karl Lagerfeld i Silvia Venturini Fendi poveli su italijansku modnu kuću na put do kultne Fontane di Trevi za kolekciju Haute Couture za jesen/zimu 2016. Cvetni motivi i fluidne siluete su upotpunili set, na kojem su modeli hodali preko piste koja se nalazila na vrhu fontane.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Swakara Fur (@swakara_fur)

Chanel Haute Couture proleće/leto 2017.

Pokojni kreativni direktor Karl Lagerfeld oduvek je znao kako da priredi kultni šou za francusku kuću Chanel. Za proleće/leto 2017, dizajner je nastavio niz vrhunskih setova, sa velikom reflektujućom pistom. Uz modele u lepršavim haljinama i remek-dela od bisera, revija je bila za pamćenje.

Schiaparelli Haute Couture proleće/leto 2020.

Američki dizajner Daniel Roseberry uneo je izrazito moderan i energičan vibe u Schiaparelli nasleđe. Igrajući se oblikom, bojom i dodacima, Roseberryjeva kolekcija za proleće/leto 2020. bila je prizor koji opčinjava.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Schiaparelli (@schiaparelli)

Pročitajte i ovo: Otkrivena tema Met Gale 2024. godine – i mi smo oduševljeni

Naslovna fotografija: instagram.com/littlemissychronicles

Božica Luković

Comments