Leto je idealno vreme za opuštanje i uranjanje u stranice neodoljivih romantičnih priča. Bilo da ste zaljubljenik u klasike ili preferirate savremene romane, postoji nešto za svakoga u svetu književnosti. Romantične knjige pružaju nam mogućnost da pobegnemo iz stvarnosti i zaronimo u svet strasti, ljubavi i intrige. Kroz ove romane možemo doživeti snove o neutaživoj ljubavi ili se podsetiti sopstvenih emotivnih iskustava.

Ova lista najboljih romantičnih knjiga za leto obuhvata pojedine od najcenjenijih klasika, kao i popularnih ostvarenja savremenih autora. Bez obzira na vaš ukus, ove knjige će vas sigurno obuzeti čarima ljubavi i ostaviti vas zanesenim tokom toplih letnjih dana.

Najbolje romantične knjige: Naša top lista

Džejn Ejr, Šarlota Bronte

Iako je Džejn Ejr možda “siromašna, nejasna i mala”, njena ljubavna priča je mnogo više od toga. U pitanju je jedan od “autoritativnih” klasika ovog žanra, a trajna popularnost knjige svedoči o snazi njene centralne romanse. Džejn, siromašno mlado siroče, stiže u dom misterioznog gospodina Ročestera u potrazi za poslom, ali pronalazi mnogo više nego što je očekivala. Naivnu i nesigurnu Džejn magnetno privlači njen zamišljeni poslodavac, ali da li će uvrnute tajne koje leže u srcu Tornfild Hola potkopati njihovu vezu u nagoveštaju?

Ljubav u doba kolere, Gabrijel Garsija Markes

“Ljubav u doba kolere” je remek-delo čuvenog kolumbijskog pisca Gabrijela Garsije Markesa. Ova knjiga je zapanjujuća priča o životu, ljubavi i upornosti, smeštena u karipski svet strasti i duge čežnje. Glavni likovi su Florentino Ariza i Fermina Daza, koji su bliski prijatelji sve dok ne dođe do neočekivane promene – Fermina se udaje. Florentino, duboko zaljubljen u Ferminu, odlučuje da čeka, nadajući se da će vreme i sudbina spojiti njihove puteve. Ova epska priča prati Florentinovo putovanje kroz pet decenija čekanja, prepuno uspona i padova, ali i strasti koje ne blede. Markesov izvanredan stil pisanja i bogati opisi likova i mesta čine da čitalac doživi putovanje ljubavi kroz vreme, suočavajući se sa bolom, gubitkom, ali i nadom.

Razum i osećajnost, Džejn Ostin

“Razum i osećajnost” je klasični roman britanske književnice Džejn Ostin koji istražuje teme ljubavi, emotivnosti i društvenih normi u engleskom društvu 19. veka. Priča prati sestre Elinor i Merijen Dašvud, čije su ličnosti potpuno različite. Elinor je razumna, suzdržana i odgovorna, dok je Merijen strastvena, impulsivna i romantična. Kroz svoje emotivne i ljubavne avanture, obe sestre se suočavaju sa izazovima društvenih očekivanja i ograničenja žena u to vreme. Elinor se zaljubljuje, ali se njena veza suočava sa mnogim preprekama, dok Merijen “pada” na šarmantnog, ali prevrtljivog mladića, Viljema. Kroz intrige, izdaje i odlučnost, sestre otkrivaju snagu i složenost ljubavi i uče važnu lekciju o balansiranju razuma i osećanja.

Pročitajte i ovo: 7 knjiga koje slave žensko prijateljstvo

Beležnica, Nikolas Sparks

“Beležnica” je ljubavna priča američkog pisca Nikolasa Sparksa koja je osvojila srca miliona čitalaca širom sveta. Smeštena u idilični priobalni grad Južne Karoline, radnja prati romantičnu vezu između glavnih likova Noe i Ali. Priča se odvija kroz dve vremenske ravni – jedna je u sadašnjosti, dok se druga vraća u prošlost i otkriva kako su njih dvoje nekada bili mladi i strastveni ljubavnici. Kroz ispovesti iz Noine beležnice, saznajemo o njihovom intenzivnoj letnjoj romansi i izazovima koje su zajedno preživeli. “Beležnica” istražuje dubinu ljubavi, strasti i žrtvovanja, postavljajući pitanja o sudbini i večnoj ljubavi.

Vremeplovčeva žena, Odri Nifeneger

“Vremeplovčeva žena” je fascinantna knjiga autorke Odri Nifeneger koja meša elemente naučne fantastike, romantike i misterije. Priča prati Henrija, muškarca koji ima mogućnost da povremeno prolazi unapred ili unazad kroz vreme, nesvesno se premeštajući iz jednog trenutka u drugi. U toku svojih putovanja kroz vreme, Henri upoznaje Kler, istoričarku umetnosti koja od detinjstva sanja o njemu i zna da će biti njen muž.  “Vremeplovčeva žena” je duboko emotivan roman koji istražuje teme sudbine, ljubavi, gubitka i prihvatanja. Autorka vešto prepliće elemente fantastike sa intimnim portretima likova, čineći ovu knjigu nezaboravnim iskustvom koje će vas ostaviti u dubokom ramišljanju o prolaznosti vremena i snazi ljubavi.

Mržnja puna ljubavi, Sali Torn

Lusi Haton ne voli Džošuu Templmena, zapravo, ona ne može da ga podnese. To je ključna stvar koju bi trebalo da znate kada je u pitanju ova knjiga. Lusi svaki dan mora da sedi preko puta njegovog nesrećnog, lepog lica. Da budemo fer prema Džošui, osećaj je obostran. Lusi ugađa ljudima i ona “pritiska sve njegove dugmiće”. Gorko rivalstvo na radnom mestu će uskoro dostići tačku ključanja. Ali kada tenzije porastu, znate kako kažu: tanka je linija između ljubavi i mržnje. Roman Sali Torn je nezaobilazna poslastica za svakoga ko voli romantične komedije o onoj nepobitnoj iskri između neprijatelja.

Džon Grin, Krive su zvezde

Ne možemo da pravimo listu romantičnih knjiga, a da ne pomenemo ultimativnu romansu. “Uprkos medicinskom čudu koje je smanjilo tumor i kupilo joj još nekoliko godina života, Hejzel je oduvek bila u terminalnoj fazi bolesti ‒ njeno poslednje poglavlje bilo je ispisano odmah uz postavljenu dijagnozu. Ali onda se u Grupi za podršku pojavio Ogastus Voters, i njena priča je ponovo napisana”. Ukoliko niste pročitali ovaj roman, nećemo previše otkrivati, već vas puštamo da se upustite u ovu srceparajuću priču. Jer, ponekad nam je baš to potrebno.

Pročitajte i ovo: 5 knjiga koje će vam promeniti život

Naslovna fotografija: instagram.com/womanon

Nenad Grubanoski

Comments